Pratite nas

Iz Svijeta

Viktor Orban: Migrantima ne treba dati niti jedan jedini cent

Objavljeno

na

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da ne podržava prijedlog proračuna Europske unije koji predviđa smanjenje novca za poljoprivrednike, istraživanje i regionalni razvoj, a povećanje sredstava za zemlje koje prihvaćaju migrante.

Orban je u intervjuu za radio rekao kako se očekuje da pregovori o proračunu EU-a potraju i istaknuo da zajednički sedmogodišnji proračun mora biti jednoglasno usvojen.

“Sve dok Mađari ne daju zeleno svjetlo, neće biti proračuna”, rekao je Orban.

Migrantima, kako je dodao, ne treba dati “niti jedan jedini cent”, a relevantnu podršku trebaju osigurati članice iz vlastitih proračuna.

Orban je također najavio imenovanja tri zamjenika premijera, od kojih će jedan biti ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter.

On će, kako je rekao, biti zadužen za novi centralizirani ured, koji će funkcionirati i kao jedinstvena obavještajna služba.

Protivljenja nacrtu proračuna EU-a

Mađarski mediji nedavno su objavili, pozivajući se na izjavu čelnika parlamenta, da vladajuća stranka Fidesz namjerava u ustav ugraditi odredbu koja će onemogućiti Europsku uniju da prisili ovu zemlju da prihvati migrante.

Europska komisija je u srijedu predložila veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za razdoblje 2021-2027 u odnosu na sadašnje proračunsko razdoblje 2014-2020, ali i nešto manje iznose za kohezijsku politiku i poljoprivredu.

Novim predlogom proračuna se predviđa povećanje doprinosa zemalja članica u zajedničku blagajnu s jedan na 1,114 postotaka BDP-a, ali i izravno povezivanje poštovanja vladavine prava i korištenja novca iz proračuna EU-a.

Novi nacrt proračuna naišao je na različita reagiranja članica, od kojih neke najavljuju protivljenje.

Mađarska ustavom zabranjuje da joj EU naredi prihvaćanje migranata

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Poljska euroskeptična stranka Pravo i pravda u vodstvu na poljskim lokalnim izborima

Objavljeno

na

Objavio

Poljska vladajuća euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) u vodstvu je na poljskim regionalnim izborima održanima u nedjelju, po izlaznim anketama.

Izlazne ankete Ipsosa pokazale su da su konzervativci PiS-a dobili 32,3 posto glasova za članove pokrajinskih vijeća, dok je koalicija stranaka centra dobila 24,7 posto. Prije četiri godine na lokalnim izborima PiS je dobio 26,9 posto.

Međutim, oporbeni kandidat za gradonačelnika Varšave Rafal Trzaskowski trebao bi pobijediti PiS-ovog Patryka Jakija. Izlazne ankete Trzaskowskom daju 54,1 posto glasova.

Čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski izrazio je zadovoljstvo nakon objave izlaznih anketa. “Pobijedili smo.. i ovo je dobro kada se radi o budućnosti, posebno o parlamentarnim izborima”, rekao je Kacyznski.

Poljaci su u nedjelju izašli na lokalne izbore koji su se smatrali ključnim testom za vladajući PiS, uoči europskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine.

PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. u sukobu s EU-om zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokraciji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje još uvijek pod utjecajem struktura iz komunističkih vremena.

PiS-ovi glasači svoju stranku, a posebice čelnika Jaroslawa Kaczynskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa.

Iako Poljska pod PiS-om dobro gospodarski stoji, Bruxelles ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima.

Reforme u području pravosuđa nisu samo razljutile EU, već su pokrenule val kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protuustavne i najveća prijetnja demokraciji od pada komunizma.

Oporba optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će oporba u zemlju pustiti migranate i izbjeglice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Salvini nije kriv za zadržavanje migranata

Objavljeno

na

Objavio

Talijanski sud je u prvoj fazi istrage o zabrani iskrcavanja više desetaka migranata tijekom 10 dana u kolovozu, oslobodio od optužbi ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija za protuzakonito zadržavanje ljudi, prenose u nedjelju talijanski mediji.

U noći s 15. na 16. kolovoza, brod talijanske obalne straže Diciotti je spasio 170 migranata, no većina se nije mogla iskrcati sve do 25. kolovoza, nakon što su više dana proveli na brodu u vodama otoka Lampeduse, a potom u sicilijanskoj luci Cataniji.

Italija je tražila da migrante primi Malta, a odlučila ih je prihvatiti tek nakon što je postignut sporazum s Irskom, Albanijom i Katoličkom Crkvom o njihovoj skrbi.

Suci u Palermu, nakon što je istragu o zatvaranju migranata otvorilo tužiteljstvo u sicilijanskom gradu Agrigenteu, su zaključili da se ministru ništa ne može predbaciti u ovoj fazi istrage te su slučaj predali kolegama u Cataniji.

Sud u Palermu je zaključio da zadržavanje migranata na Diciottiju nije bilo ništa drugo nego “način diplomatskog pritiska na Maltu”.

Na sucima u Kataniji je da u drugoj fazi istrage utvrde je li se radilo o protuzakonitom zadržavanju ljudi.

“Sudska bitka još nije gotova, ali ovo je važan prvi korak”, napisao je Salvini na Twitteru. “U svakom slučaju, sa sucima ili bez njih, neću odstupiti ni milimetra”, dodao je ministar.

(Hina)

 

Orban i Salvini sklopili ‘Antimigracijsku koaliciju’ s ciljem obrane od migranata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari