Connect with us

Kronika

Vinkovački monstrum na Facebooku maltretira i vrijeđa djevojčice i njihove obitelji

Objavljeno

-

[pullquote_left]Facebook je jučer kasno popodne ugasio spornu grupu, nakon što su iz MUP-a odgovorili da ne mogu locirati autora[/pullquote_left] Koga vi lažete, dragi moji, kome ste vi na tragu?”, poručili su podrugljivo policiji tvorci Facebook grupe Vinkovačke ku*ve, na kojoj posljednjih nekoliko tjedana objavljuju fotografije maloljetnica i tinejdžerica iz Vinkovaca i okolice te ih brojnim komentarima korisnika izvrgavaju vrijeđanju i javnoj sramoti. Grupa ima 3500 članova, a tvorci stranice, unatoč, kako sami tvrde, “deset tisuća prijava”, ne planiraju odustati od objavljivanja spornih fotografija. Osim što tvrde da mediji koji prate slučaj dezinformiraju javnost, policajcima poručuju da jedino što mogu jest: “d*kati na naslovnicu grupe jer nemaju nikakvih prava na Facebooku”.

“Nemojte se igrati detektiva jer nas ne možete naći, niti ćete ikad moći, pa čak ni Interpol da zaposlite. Uzalud vam trud, svirači”, obraćaju se MUP-u administratori koji, osim što su prozvali novinare i policiju, ostalim korisnicima koji ih žele zaustaviti kažu da i ne pokušavaju uništiti stranicu “jer na njoj nema niti jedne stvari koja krši Facebook pravila”.

“Stavite mi soli na rep”, provocira na kraju tvorac grupe koji sam sebe naziva Mr. Nobody.

Zid srama

Facebook grupa Vinkovačke ku*ve već je tjednima top-tema u Vinkovcima. Tek je jučer popodne stigla reacija iz središnjice društvene mreže. Naime, grupa je ugašena. Prije nje postojala je slična grupa Ku*ve iz Županje koja je ugašena nakon prijava, a grupa je organizirana tako da se na zid grupe postavljaju privatne fotografije djevojaka kojima se korisnici rugaju i vrijeđaju ih. Nazivaju ih pogrdnim imenima, ismijavaju i optužuju za prostituciju.

Grupa se pokušala ugasiti na nekoliko načina. Prvo su djevojke pisale Facebook administratorima, a slučaj su sa svojim roditeljima prijavile i policiji te Uredu dječje pravobraniteljice i brojnim drugim udrugama. Sam tvorac ili više njih priznaje da ih traže cijeli Vinkovci, ali nikako ne planira(ju) odustati.

Prozivaju roditelje

Na stranici se obraćaju i roditeljima djevojaka.

“Vaša djeca nisu žrtve ove stranice. Vi to shvaćate kao prozivanje. Mi pokušavamo po prvi put u Vinkovcima otvoriti roditeljima oči, kakvo je došlo vrijeme te kakva su vam djeca. Ovo nije ekipa koju će vaša jedna prijava obeshrabriti, istina, traži nas cijeli grad i okolica, al’ nažalost samo zbog istine. Naravno, na stranici nisu Ku*ve, kao što smo rekli, to su Drol*e. Znači, daju se besplatno. Roditelji moji dragi, samo ću vam jedno reći, vaša djeca nisu ovdje završila bez razloga”, poručuju autori.

Situacija u Vinkovcima eskalirala je do te mjere da neke od prozvanih djevojaka ne spavaju i koriste lijekove za smirenje.

Prošlog tjedna u zagorskom mjestu Loboru jedna je maloljetnica izvršila samoubojstvo nakon što je bila izložena vrijeđanju preko društvene mreže Ask.fm pa Vinkovčani s pravom strahuju od sličnog scenarija.

S druge strane, vinkovačka policija odradila je kriminalističko istraživanje nakon prijava desetak osoba. Kažu kako dosad nisu našli elemenata za kazneni progon po službenoj dužnosti – jer tako stoji u Kaznenom zakonu. Ipak, sva su svoja saznanja predali Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru koje mora utvrditi postoji li neki dodatni kazneni element. Za sve ostalo oštećenici, odnosno njihovi roditelji, mogu protiv nepoznatih počinitelja podnijeti privatne tužbe.

KZ od ove godine za sramoćenje, odnosno za povredu časti i ugleda preko društvenih mreža, foruma i news portala, ukratko interneta, predviđa novčanu kaznu od 180 do 360 dnevnih dohodaka.

“Zbog brojnih podrugljivih komentara na račun rada policijskih službenika na ovom slučaju izvještavamo sljedeće: sve podatke koje smo prikupili ustupili smo na daljni rad Državnom odvjetništvu. Oni su utvrdili da se radi o kaznenim djelima iz Glave XV Kaznenog zakona koja sadrži kaznena djela protiv časti i ugleda, a progon počinitelja poduzima se temeljem privatne tužbe”, objasnila je u dopisu glasnogovornica Marijana Maja Barbarić i naglasila da bi policija, ako DORH utvrdi postojanje nekih drugih kaznenih elemenata, po njihovu nalogu poduzela sve potrebne mjere i radnje.

“Tada bismo mogli i od vlasnika Facebooka zatražiti ukidanje sporne stranice, kao i ustupanje podataka o vlasniku same stranice. Inače oštećene osobe to moraju zatražiti same”, tvrdi M. Barbarić.

Dilema administratora

Zanimljiv odgovor na prijavu i dao je administrator Facebooka zadužen za Hrvatsku: “Nakon što smo proučili vašu prijavu, nismo bili u mogućnosti potvrditi da ova stranica krši FB-ove odredbe o pravima”. No, prijavljivači tvrde da su autori grupe prekršili nekoliko stavki (bullying i maltretiranje, govor mržnje, privatnost) i još za to nisu kažnjeni. Administrator Facebooka za Hrvatsku objasnio je, kažu nam prijavljivači, da je ovdje riječ o specifičnoj vrsti humora, ne povredi prava, a središnjica da će, bude li potrebno, dodatno educirati administratora.

POLICIJI SMETAJU OGRANIČENJA

Nema dokaza da je ovdje počinjeno bilo koje kazneno djelo

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ograničava postupanje policijskih službenika kada je riječ o kaznenim djelima protiv časti i ugleda, kažu u PU vukovarsko-srijemskoj.

– Na zahtjev osobe ovlaštene na podnošenje privatne tužbe, policijski službenik je dužan poduzeti radnje za utvrđivanje vjerojatnog počinitelja koje ta osoba ne može sama poduzeti. Međutim, te radnje nije dužan poduzeti kad postoje osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo protiv časti i ugleda. Važno je napomenuti kako su fotografije djevojaka koje su objavljene na spornoj stranici preuzete s njihovih Facebook profila te da su bile svima dostupne. Dakle, nisu otuđene neovlaštenim ulaženjem u računala.

Isto tako, uz fotografije su navedena stvarna imena osoba, tako da se ne može govoriti ni o korištenju tuđeg osobnog imena, odnosno tzv. krađi identiteta osobe. No, činjenica je da su uvredljivi komentari zaista neprimjereni te da vrijeđaju osjećaje djevojaka – poručili su iz vinkovačke policije.

REAKCIJA PRAVOBRANITELJICE

Mila Jelavić: Nasilje mora prestati odmah

– Često dobivamo prijave o vrijeđanju, izrugivanju i ponižavanju djece putem Facebooka te stvaranju tzv. grupa mržnje usmjerenih protiv pojedine djece, pri čemu je uglavnom riječ o vršnjačkom cyberbullyingu.

Takve slučajeve u pravilu prijavljujemo policiji, a pritom je najvažnije da nasilje što prije prestane, da se spriječi njegovo ponavljanje te da se pruži primjerena pomoć djetetu koje je žrtva.

Nužno je ohrabrivati žrtve da ne šute o tome što im se događa, već da se povjere, po mogućnosti odrasloj osobi od povjerenja – rekla je Mila Jelavić, dječja pravobraniteljica, dodavši da su posljedice bullyinga razorne jer se žrtva osjeća bespomoćno, živi u strahu, povlači se u sebe, ima lošu sliku o sebi i sklona je depresiji.

– Nažalost, te posljedice mogu biti dugoročne i rezultirati težim poremećajima. No, posljedice se vide i na strani počinitelja nasilja i promatrača, koje će sudjelovanje u nasilju također dugotrajno obilježiti, ako ih se ne upozori da je takvo ponašanje neprihvatljivo, da su patnje njihovih žrtava bolne i opasne te ako ih se ne poduči kako će konflikte rješavati bez nasilja – poručila je Mila Jelavić.

jutarnji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari