Connect with us

Vijesti

Zaboravite kreditne kartice, plaćajte svojim licem

Objavljeno

on

Finska startup tvrtka Uniqul objavila je na YouTubeu video svoje reklame koja pokazuje sustav provjere autentičnosti i plaćanja računa licem.

U izmišljenoj budućnosti Uniqula, lica će djelovati poput kreditnih kartica. Na izlasku iz trgovine ćete morati uputiti “smisleni naklon” glavom prema skeneru koji će koristiti biometrijske podatke kako bi utvrdio tko ste. Nakon toga će sustav s vašeg računa oduzeti iznos koji ste potrošili u trgovini.

Adam Clark Estes s tehnološkog portala Gizmodo već je objasnio zašto Uniqulov sustav još nije u potpunosti izvediv. Razlozi su ne samo financijske, nego i psihološke prirode. Ipak, Uniqul nije prva tvrtka koja je počela eksperimentirati s prepoznavanjem lica kao metodom identifikacije potrošača.

Ljudska lica su jedinstvena. Računala ih u zapanjujućoj mjeri mogu razlikovati. Sve donedavno prepoznavanje lica se obično koristilo u ograničenom broju situacija. Primjerice u policijskom radu. Sada mnoge tvrtke žele razvijati ovu tehnologiju.

Na nedavno održanoj konferenciji ATM u Londonu, američka sigurnosna tvrtka Diebold demonstrirala je prototip “Millennial ATM”. Novi sustav ATM koristi prepoznavanje lica kao primarnu metodu provjere autentičnosti korisnika, no i dalje mora skenirati QR kod prije nego korisnik dobije odobrenje za isplatu gotovine. Ipak, zagovornicima prava na privatnost ova se tehnologija ne sviđa. Naime, da biste koristili Dieboldov sustav ATM, morate ovoj kompaniji omogućiti da pohrani sve vaše biometrijske podatke.

Ipak, potencijalno manje invazivan način korištenja tehnologije prepoznavanja lica je provjera autentičnosti. Primjerice, vaše lice može biti korišteno kao lozinka za pristup digitalnim uređajima

Ova vrsta tehnologije izbjegla bi obvezu da se “velikim korporacijama dopusti spremanje naših biometrijskih podataka”, što može predstavljati problem za našu privatnost. U tom bi slučaju naše biometrijske informacije bile pohranjene samo na uređaju koji želimo otključati na taj način.

[vsw id=”xDO4hdfY11U” source=”youtube” width=”600″ height=”450″ autoplay=”no”]

sb|Gizmodo|HuffingtonPost

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari