Pratite nas

Reagiranja

Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara traže očitovanje ministrice Obuljen zbog snimanja golotinje u crkvi

Objavljeno

na

Zahtjev za žurnim očitovanjem I poduzimanjem zakonom određenih radnji glede neovlaštenog snimanja unutar prostora zaštićene
spomeničke baštine kojim su oskvrnuti vjerski objekti 

– traži se

Poštovana ministrice kulture,

Slijedom vijesti objavljene u „Dubrovačkom vijesniku“ od 5.ožujka o.g pod naslovom „Ekipa njemačke akademije za film i televiziju u Dubrovniku“ koji glasi „U Dubrovniku boravi ekipa Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin koja snima studentski dokumentarni film, pod radnim naslovom The Colour Nude, u kojem je portretiran dubrovački erotski fotograf Stijepo Brbora.

Na prepoznatljivim dubrovačkim lokacijama snimao je fotografije za koje mu je pozirala Vesna Knežević, pokazujući da je žena lijepa i u zrelim godinama i da se model može uvijek biti. Film režira Marijana Verhoef, snimateljica je Alina Albrecht, a producentica Elisabeth Koeller.

Prva će “izaći” desetminutna verzija filma, a do konca godine i puna u trajanju od 30 minuta, koja će biti prikazivana na festivalima dokumentarnih filmova. Svakako treba napomenuti da je model ujedno i majka redateljice, koja je želi podržati u njenoj odluci da se “ludira” i uživa u životu kako njoj odgovara.“ autora Željka Tutnjevića upućujemo Vama kao odgovornoj osobi budući je cijeli grad Dubrovnik zaštićena kulturna baština pitanje tko je odobrio snimanje ekipi Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin koja snima studentski dokumentarni film, pod radnim naslovom „The Colour Nude“.

Nadalje tko je odgovoran za snimanje egzibicionističkih fotografija (golotinja) u katoličkim crkvama te što Vi kao odgovorna osoba kanite poduzeti protiv ovog ataka na kulturu?

Također zahtijevamo da se žurno očitujete o ovom nemilom događaju te sukladno ovlastima koje imate u suradnji s nadležnim institucijama zaustavite daljnje počinjenje kaznenih djela, a već počinjeno u suradnji s nadležnim institucijama i Vašim ovlastima pokrenete zakonom propisane postupke na koje Vas obvezuje Vaš položaj ministrice u Vladi Republike Hrvatske.

Napominjemo kako je ovaj krajnje vulgaran čin koji za posljedicu ima počinjenje nekoliko kaznenih dijela, jer osim ataka na umjetnost i kulturu za posljedicu ima i nasrtanje na vjerske osjećaje i slobode što je nedopustivo i za svaku osudu, a događa se baš u vrijeme korizme.

Kao hrvatski branitelji koji su u obrani od srpsko-crnogorske agresije potpomognute tzv. JNA, s krunicom na hrvatskoj odori izborili slobodu Hrvatskoj nećemo dopustiti atak na nas kao vjernike kroz skrnavljenje naših vjerskih objekata što je uostalom i jedno od zajamčenih ustavnih prava.

Stoga Vam dajemo na znanje kako smo već poduzeli određene pravne korake glede ovog nedopustivog kršenja zakona, a s pravom očekujemo vašu pravodobnu reakciju i djelovanje kako se ovakve gnjusne stvari više ne bi događale u Republici Hrvatskoj.

Napominjemo kako je redateljica (nažalost) bila financirana iz sredstava hrvatskog državnog proračuna još 2014. godine odnosno koristila dodijeljena sredstva HAVC-a, dakle jako dobro upoznata sa hrvatskom kulturnim i društvenim miljeom.

Zgroženi smo nezamislivom količinom mržnje i potrebe za nekulturnim, vulgarnim iskorakom te potrebe za vrijeđanjem vjerskih osjećaja i nedopuštenim korištenjem vjerskih objekata u svrhu snimanja egzibicionističkih scena (golotinje) čak i pod cijenu svjesnosti počinjenja kaznenog djela.

Posljedice će odgovorni u svakom slučaju snositi, jer kriminal se ne može podvoditi pod umjetničke slobode, kao ni kršenje Ustava Republike Hrvatske, a upravo je to učinjeno u ovom sramnom ataku na hrvatsku kulturu.
Očekujemo Vašu žurnu reakciju te osudu ovakvih kaznenih djela.

S poštovanjem,

Zorica Gregurić,
predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

 

Sramota: Hvale se oskvrnjivanjem tuđih svetinja

Što vi mislite o ovoj temi?

Reagiranja

Zekanović: Je li istina da je Hrvatska prihvatila francusko-njemački ‘mehanizam solidarnosti’

Objavljeno

na

Objavio

Javno pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Zašto Hrvatska javnost nije izvještena o jučerašnjem sastanku četrnaest zemalja EU-a u Parizu? Je li istina da je jučer, 22. srpnja, Hrvatska prihvatila francusko-njemački “mehanizam solidarnosti” kojim će se raspoređivati migranti po cijeloj Uniji?
Zašto ostale zemlje EU nisu prihvatile ovaj prijedlog?

Navodno je na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu zaključeno da je četrnaest država članica suglasno s francusko-njemačkim dokumentom, a što piše u dokumentu hrvatska javnost ne zna!

Jučer Emmanuel Macron nije otkrio pojedinosti, ali je kazao da će nova inicijativa biti “brza” i “automatska”.

Navodno su sporazum podržale Francuska, Njemačka, Finska, Luksemburg, Portugal, Litva, Hrvatska, Irska…

Naravno, ako predsjednik Vlade ne zna što događalo na sastanku u Parizu neka priupita ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Stav HHO-a je jasan – Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta!

Objavljeno

na

Objavio

Čičak i Peternel podsjetili na najbolje rješenje za nametnuti rašomon u Vukovaru

“Činjenica je da su Ustavni zakoni “svetinja”, ali oni se mogu i mijenjati.

Vladajući su mijenjali “Lex Perković”, a ne pada im napamet mijenjati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. A za to imaju puno više razloga nego li za mijenjanje “Lex Perković”. Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.”, rekao je Čičak još 2013.

Najbolje i sveobuhvatno rješenje je Zakon pod naslovom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”. Na taj se način uvažavaju sve žrtve srpske, crnogorske i agresije JNA na Vukovar i na Hrvatsku. Uvažavaju se time i svi dragovoljci i branitelji bez obzira koje su narodnosti i vjeroispovijesti. Prijedlog, odnosno, rješenje “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, podrazumijeva prije svega ove 4 točke:

  1. Vukovar zaštiti na razini Ustavnog zakona i kao takvog ga izuzeti od uvođenja dvojezičnosti / dvopismenosti.
  2. U Vukovaru se ni u kojim okolnostima ne izvodi srpska državna himna.
  3. Sva visoka politička, državna, vojna i policijska izaslanstva  koja posjećuju  Hrvatsku odaju počast žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru
  4. Posebna i pojačana skrb o spomeničkoj baštini iz Domovinskog rata, dodatno obilježavanje i uređivanje mjesta stradanja, te  njihova objedinjenost i  dostupnost izučavanju, posjetiteljima i javnosti

“Stav HHO-a je jasan. Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i mora biti mjesto od posebnog pijeteta.”, rekao je Igor Peternel koji je tada, iste te 2013. g. bio potpredsjednik HHO-a, i dodao:

“U najmanju ruku je čudno da premijer ne zna da 460 nestalih Vukovaraca nije uvedeno u popis stanovništva. To mi je u potpunosti čudno. No, pričekajmo sljedeći njihov sastanak za neke konkretnije reakcije, poručuje na kraju Igor Peternel.

Poveznice za ovaj članak:

http://www.politikaplus.com/novost/89385/igor-peternel-stav-hho-a-je-jasan-vukovar-mora-biti-mjesto-posebnog-pijeteta
https://www.politikaplus.com/novost/86036/cicak-vukovar-treba-biti-izuzet-iz-ustavnog-zakona-o-pravima-nacionalnih-manjina
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5483
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/uskoro-zakon-kojim-ce-vukovar-biti-proglasen-mjestom-pijeteta-otkrivamo-sto-ce-se-nakon-toga-dogoditi-s-cirilicnim-plocama-na-drzavnim-institucijama/6221806/
http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Vukovar-mjesto-posebnog-pijeteta-s-latinicom-kao-sluzbenim-pismom  
http://www.glas-slavonije.hr/367214/4/Hoce-li-zakon-ispuniti-ocekivanja-Vukovaraca
https://www.vecernji.hr/vijesti/odbacujemo-insinuacije-da-se-narusava-tradicija-odrzavanja-vukovarske-kolone-sjecanja-1282696

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari