Connect with us

BiH

Zastupnički dom nije podržao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Objavljeno

-

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore za Grad Mostar.

[ad id=”93788″]

Prethodno je prihvaćen zahtjev predlagača, poslanika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića, da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, piše vecernji.ba

Predlagači su naveli da za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se „radi o zakonu koji sadrži rješenja koja će otkloniti neodrživu situaciju u gradu Mostaru“.

Zastupnicii su po hitnom postupku usvojili Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom vrši se usklađivanje odredaba Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sa Zakonom o javnim nabavkama. Osnovni princip na kojem je zasnovan ovaj zakon je ista plaća za isti ili sličan posao.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, nije usvojen Prijedlog zakona o humanitarnim organizacijama BiH.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaji Centralne banke BiH za 2015. godinu: Finansijski izvještaj i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Također, usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudmena za ljudska prava BiH za 2015. godinu, dok poslanici nisu usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nisu usvojeni: Izvještaj BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015., Financijski plan i planovi programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. i Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskog poslovanja  BHRT-a za 2015. godinu, materijal Upravnog odbora BHRT-a. Zastupnici su usvojili zaključke koje je predložila nadležna parlamentarna komisija u vezi s ovim materijalima.

Primljene su k znanju: Informacija Pravobranilaštva BiH o dva arbitražna postupka koji su u tijeku; Informacija o potrebnim izmjenama zakona i propisa u skladu s Ustavom BiH kojim bi se omogućila brža i efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i  Informacija u vezi s Preporukom Međunarodne organizacije rada br. 203. o dodatnim mjerama za djelotvorno suzbijanje prisilnog rada.

Zastupnici su primili k znanju: Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu; Informaciju o održanim prvim sastancima Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU i Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja za BiH za 2015. godinu, materijal  Direkcije za europske integracije BiH.

Usvojena je odluka o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH.

Zastupnici su primili k znanju Odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Zastupnička inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sačini i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH nije podržana jer nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari