Pratite nas

BiH

Zastupnički dom nije podržao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

Objavljeno

na

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore za Grad Mostar.

[ad id=”93788″]

Prethodno je prihvaćen zahtjev predlagača, poslanika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića, da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, piše vecernji.ba

Predlagači su naveli da za donošenje ovog zakona postoji neodgodiva potreba imajući u vidu da se „radi o zakonu koji sadrži rješenja koja će otkloniti neodrživu situaciju u gradu Mostaru“.

Zastupnicii su po hitnom postupku usvojili Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom vrši se usklađivanje odredaba Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sa Zakonom o javnim nabavkama. Osnovni princip na kojem je zasnovan ovaj zakon je ista plaća za isti ili sličan posao.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, nije usvojen Prijedlog zakona o humanitarnim organizacijama BiH.

Zastupnici su usvojili Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaji Centralne banke BiH za 2015. godinu: Finansijski izvještaj i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Također, usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudmena za ljudska prava BiH za 2015. godinu, dok poslanici nisu usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nisu usvojeni: Izvještaj BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015., Financijski plan i planovi programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. i Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskog poslovanja  BHRT-a za 2015. godinu, materijal Upravnog odbora BHRT-a. Zastupnici su usvojili zaključke koje je predložila nadležna parlamentarna komisija u vezi s ovim materijalima.

Primljene su k znanju: Informacija Pravobranilaštva BiH o dva arbitražna postupka koji su u tijeku; Informacija o potrebnim izmjenama zakona i propisa u skladu s Ustavom BiH kojim bi se omogućila brža i efikasnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i  Informacija u vezi s Preporukom Međunarodne organizacije rada br. 203. o dodatnim mjerama za djelotvorno suzbijanje prisilnog rada.

Zastupnici su primili k znanju: Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu; Informaciju o održanim prvim sastancima Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU i Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja za BiH za 2015. godinu, materijal  Direkcije za europske integracije BiH.

Usvojena je odluka o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH.

Zastupnici su primili k znanju Odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, koju je dostavila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

Zastupnička inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sačini i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH nije podržana jer nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Muškarac iz BiH uhićen zbog terorističkog masakra u Parizu 2015.

Objavljeno

na

Objavio

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

“Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenog 2015. godine u Parizu”, poručili su njemačka federalna policija i tužiteljstvo u Dresdenu u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataclan izveden je za vrijeme rock metal koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača trojica napadača IS-a pobila 90 ljudi za vrijeme rock koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu nogometnog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubojice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, ozlijeđeni ili u strahu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

OHR, EU i OESS traže istragu o prisluškivanju medija

Objavljeno

na

Objavio

Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR), te Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i misije Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) zatražili su u pojedinačnim komentarima istragu navoda da tamošnja sigurnosna služba OSA prati novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije upozoravajući da se radi o uznemirujućim informacijama.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik objavio je u utorak djelovodni broj dokumenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) od 14. travnja ove godine po kojemu su njezini agenti stavili pod nadzor deset medija, među kojima su i Večernji list i Nacional te mediji iz BiH i Srbije Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Iz OHR-a su u odgovoru medijima u Mostaru pozvali domaće institucije da temeljito istraže navode o praćenju medija.

“Rješavanjem ovog pitanja trebaju se baviti nadležne domaće institucije. OHR bi želio istaknuti da je sloboda medija jedan od središnjih stupova demokratskog društva, pa je stoga trebaju štititi politički lideri i mjerodavne institucije“, navodi se u reagiranju Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Izaslanstvo Europske unije u BiH navodi kako je sloboda medija jedan od temeljnih uvjeta za približavanje zemlje u članstvo unije.

“Sloboda medija i sigurnost novinara ključni su pokazatelji spremnosti bilo koje zemlje za pridruživanje Europskoj uniji, a koje EU pomno prati. Od bh. vlasti se očekuje da ne toleriraju bilo kakve prijetnje ili napade na medije, dok nadležne pravosudne institucije trebaju osigurati da se pokrenu odgovarajuće pravne radnje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima”, navodi Izaslanstvo Europske unije u BiH.

Voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Bruce Berton ocijenio je uznemirujućim navode o praćenju i pokušaju stavljanja nadzora nad medijima.

“Navodi o nadzoru i praćenju medija, ako se potvrde, bili bi uznemirujući, jer bi moglo doći do povećanja rizika s kojima se novinari suočavaju, podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i podrivanja poštivanja važnosti neovisnog novinarstva”, navodi se u pisanoj izjavi američkog diplomata na čelu misije OESS-a u BiH. Pri tome je ocijenio kako se navodi o praćenju medija ne bi trebali ‘politizirati i koristiti za političke dobiti, nego bi ih trebali riješavati nadležna tijela”.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik optužio je čelnika stranke SDA Bakira Izetbegovića za udar na medije. On je OSA-u nazvao ‘otuđenim centrom moći’. Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu navoda o prisluškivanju medija.

(Hina)

 

Tko ‘prati’ medije, radi na rušenju države BiH – Ovo nema veze s bilo kakvim normama demokracije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari