Connect with us

Vijesti

ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, poziv upućen i umirovljenicima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zagrebačkom javnom prijevozniku ZET-u nedostaje od 100 do 150 vozača autobusa, pa su uz povećanje plaće i koeficijenata uveli i novu dodatnu mjeru – nastavak radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina te zapošljavanje umirovljenika koji ispunjavaju sve preduvjete, na 20 sati tjedno.

Svi gradovi u Hrvatskoj se jako muče da zadrže vozače s obzirom na to da ih stalno vrbuju drugi gradovi u susjednim zemljama, prvenstveno u Austriji, ali isto tako i u Njemačkoj s većim plaćama. Mi smo zato povećavali i plaće u ZET-u i povećavali smo koeficijente za vozače kojih je deficitaran broj da bi mogli uopće održavati vozni red, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kaže da su se u tom smislu odlučili za mjeru da onim vozačima koji inače imaju beneficirani radni staž, umjesto da odu u mirovinu kad mogu, da ostanu raditi ukoliko to žele, a za one koji su već otišli u mirovinu da iskoriste mogućnost da mogu raditi na četiri sata dnevno, odnosno pola radnog vremena bez obzira što su u mirovini, naravno ukoliko zadovoljavaju druge uvjete da mogu voziti ZET-ov autobus ili tramvaj.

Tomašević kaže da je za sada dobar interes te misli da će to biti dobra mjera da u Zagrebu očuvaju vozni red ZET-a.

ZET-u nedostaje 100 do 150 vozača autobusa

I glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba kaže kako je činjenica da vozača autobusa nedostaje na tržištu rada te je svim javnim gradskim prijevoznicima organizacijski izazovno realizirati prijevoznu uslugu u predviđenom obimu.

– Sukladno odgovornoj upravljačkoj politici, ZET poduzima sve raspoložive mjere kako bi se teškoće premostile, a prema trenutnim pokazateljima nedostaje 100 do 150 vozača autobusa, rekao je Zeba Hini.

Stoga su, kaže, već drugi put u godinu dana, u suradnji s Gradom Zagrebom i reprezentativnim sindikatima, dogovorena povećanja materijalnih prava radnika, a povećani su i koeficijenti za operativne radnike koji čine 89 posto strukture ZET-a. Cilj toga je uslijed opće inflacije dodatno stimulirati zaposlenike ZET-a i smanjiti njihov eventualni odljev, te motivirati nove kandidate da se jave na aktivne javne pozive.

Zeba kaže kako je dodatna nova mjera zapošljavanje korisnika mirovine na 20 sati tjedno, a koji ispunjavaju sve uobičajene preduvjete sukladno javnom pozivu, pa tako i zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova vozača autobusa. Obaviješteni su i vozači ZET-a da im je otvorena mogućnost nastavka radnog odnosa i nakon navršenih 65 godina života. Na konačnu odluku ZET-a o zapošljavanju potencijalnih kandidata ili produljenju ugovora postojećim vozačima uzet će se u obzir i njihovo dosadašnje iskustvo, odnosno pristup prema poslu. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas