Pratite nas

Kultura

Zora Dujmović: Gdje je završilo milijun maraka?

Objavljeno

na

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izjavila je za Hrvatski Medijski Servis kako će Ministarstvo zatražiti od Fondacije za kinematografiju FBiH očitovanje o tome gdje je završilo više od milijun maraka novca poreznih obveznika isplaćenih tvrtki Refresh d.o.o. u razdoblju od 2009. do 2013. za pet filmova koji ni nakon šest godina nisu snimljeni.

”Ministarstvo će zatražiti očitovanje od Fondacije za kinematografiju. Nakon što dobijemo njihov izvještaj vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti”, izjavila je kratko za HMS ministrica Dujmović.

Prema navodima iz otvorenog pisma kojeg je poznati bh. redatelj Ahmed Imamović uputio dekanu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti Pjeru Žalicu, Fondacija za kinematografiju FBiH isplatila je tvrtki Refresh d.o.o., čiji je Žalica suvlasnik, ukupno 1.052.656,00 KM za pet filmova koji do danas nisu snimljeni, o čemu je još prošle godine pisao HMS.

U otvorenom pismu Žalici Imamović je napisao: ”Poštovani dekane Žalica, vi ste kao “snalažljiv” čovjek, pored svih silnih obveza i osnivač, a i suvlasnik privatne firme zajedno s trojicom vaših kolega, redovitih profesora na ASU (Akademija scenskih umjetnosti). Točnije rečeno, jednog ste umirovili da ga sklonite, uskraćujući mu tako mogućnost staža Emeritusa onda kada ste postali dovoljno moćni, a on vjerojatno postao smetnja. E ta vaša firma, Refresh d.o.o. je u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine od Fondacije za kinematografiju FBiH primila isplate u ukupnom iznosu od 1.052.656,00 KM:

REFRESH – Dugometražni igrani film “Krasta”, scenarij i režija: Srđan Vuletić – 150.000 KM

2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Tuđa krv” – scenarij i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM

2010. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenarij i režija: Pjer Žalica – 500.000 KM

2012. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenarij i režija: Pjer Žalica – 102.656 KM

2013. REFRESH – Dugometražni igrani film “Zehra i Fortuna”, scenario i režija: Pjer Žalica – 150.000 KM

Ništa u ovoj dokumentiranoj, a ovdje predočenoj tabeli ne bi bilo čudno da su dobivena sredstva iskorištena za ono za što su dodijeljena. Međutim, od 2009. godine pa do dana današnjeg niti jedan od financiranih projekata nije snimljen, niti je cjelokupni iznos novca vraćen kako propisuje Pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju FBiH. Radi podsjećanja na gore navedeno dostavljam vam i Odluke o dodjeli sredstava, a moguće je preuzeti i na: (www.fondacijakinematografija.ba)”, napisao je Žalica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Fra Mario Knezović: Pojedinci žele uvesti monopol na riječ i utišati Katoličku crkvu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fra Mario Knezović/fb

Hercegovački franjevac Mario Knezović predstavio je u utorak u Širokom Brijegu knjigu “Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću”.

Uz autora, u predstavljanju su sudjelovali i novinari Dragan Soldo i Darko Pavičić. Govoreći o knjizi i djelovanju u medijima, fra Mario je, među ostalim, istaknuo kako Crkvi ne smije biti mjesto samo u sakristiji, kako se pojedini zalažu.

– Danas se želi provesti monopol na riječ, gdje pojedinci žele utišati riječ Katoličke crkve jer ne postoji nijedna druga institucija koja neovisno funkcionira i govori uime mnogih koji ne mogu govoriti – rekao je fra Mario, dodavši da je danas verbalni delikt zamijenjen takozvanim govorom mržnje.

Govoreći o Crkvi, Pavičić je naglasio kako ona ima pravo zaustaviti mijenjanje pojedinih normi. – Crkva ima pravo izaći van i reći što misli, to je njeno demokratsko pravo, tu postoji i opasnost Crkve od same nje da se ne zatvori u sakristiju, a to je upravo ono što neprijatelji sami žele – kaže Pavičić.

Govoreći o cenzuri, Pavičić je ustvrdio kako nema cenzure u medijima, kazavši da „postoje samo forme koje treba uvažiti, a nju ne treba previše mistificirati“.

Fra Mario je naglasio kako ne postoji cenzura, ali postoji selektivan pristup odabira pojedinih gostiju. – Neka osoba može pet puta negdje gostovati, ali ga se ne pita ono što treba. Pitanje je što ćete pitati. Danas u ovom svijetu nema zabranjenih odgovora, ali ima pitanja – ustvrdio je fra Mario.

Inače, navedeno djelo obrađuje i analizira ulogu komunikacijskih kanala u djelovanju Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini u medijima. Istražena je medijska prisutnost župa u javnosti te aktivnosti pastoralnih djelatnika i institucija Crkve na medijskome polju.

Knjiga ima četiri poglavlja, a pripremana je oko dvije godine. Nakladnik je Sveučilište u Mostaru, dok su recenzenti knjige profesori Jerko Valković, Zoran Tomić, Igor Kanižaj i Iko Skoko. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

ADVENTSKI MIR

Objavljeno

na

Objavio

Prosulo se lišće od zlata,
nebo su okitili oblaci bijeli,
Božić nam evo kuca na vrata
i svatko se malom Isusu veseli.

Dolazi tiho u blaženoj noći,
kralj bez kraljevske krune,
svi ćemo u susret mu poći,
jer njegove ruke milosti su pune!

Njegove riječi izvor dobrote,
onaj tko pije ožedniti neće,
povest će nas u vječne živote
na poljane nebeske sreće!

Otvorimo svoja srca širom,
pustimo ljubav nek poteče,
ispunimo dušu adventskim mirom
i u spokoju dočekajmo blaženo veče!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Počelo je došašće ili advent!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari