Pratite nas

Politika

Zoran Krešić: Mržnja je ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata katolika

Objavljeno

na

Orkestriranu harangu i stvaranje atmosfere linča prema Hrvatima i katolicima u BiH te kardinalu Vinku Puljiću, zbog subotnje mise za nevine žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva koja je održana u sarajevskoj Katedrali, za Hrvatski Medijski Servis je komentirao Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Sumirajući sve što je izrekao, moglo bi se kazati da Krešić smatra da je “mržnja ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata – katolika” te da bi svi oni, barem po onome kako zvuče, svog zajedničkog neprijatelja željeli izvesti pred streljački vod ili makar prijeki sud.

Novinar Večernjeg lista povukao je paralelu između današnjeg vremena i vremena okončanja Drugog svjetskog rata.

-Na završetku II. Svjetskog rata bilo je dovoljno da netko iz mase prokaže osobu i da on završi na stratištu, logoru. Oni sretniji su završavali samo s modricama i lomovima kostiju. Nevažno jesu li postojali ikakvi dokazi osobe koja je prokazivala. Bila je dovoljna samo riječ revolucionarnih pravovjernika. Tako je bilo niz godina, a onda su čak i komunisti uspostaviti sudove, koji su počesto bili farsa, ali je bila zadovoljena makar procedura, kazao je Krešić.

Dodaje da se taj projicirani govor mržnje, nesnošljivosti, prijetnji i zastrašivanja, javnih presuda i osuda njeguje godinama u Bosni i Hercegovini, a eskalira godinama u glavnome gradu.

Sugovornik HMS-a primjećuje da je  ad hoc ujedinjenje “crvenih”, “zelenih” i onih koji se vole zvati liberalima moguće jedino kada je u pitanju njihov konsenzus oko zajedničkog nazivnika, odnosno iskaljivanja mržnje prema malobrojnijem narodu te prema njegovim vjerskim i drugim čelnicima.

-Predstavlja se patriotizmom. Pa je onda moguće da zeleni i crveni budu zajedno. Čak i oni koji se nazivaju liberalima. Čak i da im logistika u iskaljivanju mržnje i osuda protiv malobrojne skupine građana i njihovih vjerskih i drugih čelnika budu čak i oni koji su ulice Sarajeva nazivali po bojniku i pukovniku Hitlerova SS divizije (Handžar divizije) Sulejmanu Paćarizu i Huseinu Đozi, Muhamedu Pandži imamu koji je dočekao ustaške i nacističke vojnike u Sarajevu, Osmanu efendiji Rastoderu, pripadniku muslimanske policije kojeg su poslijeratne komunističke vlasti proglasile ratnim zločincem…, rekao je Krešić.

Istaknuo je da svi pobrojani imaju zajedničkoga neprijatelja kojega bi, barem kako zvuče, izvesti pred streljački vod ili, ako ništa drugo, prijeki sud.

-Zajedno s njima su bili i jugonostalgičari, bivši HOS-ovci. Svi oni imaju zajedničkog neprijatelja kojega bi i danas trebalo, tako makar zvuče, pred streljački vod ili makar prijeki sud. Problem je ‘šaka jada’ Hrvati u BiH, njihovi crkveni i politički dužnosnici. Oni su krivi jer je jednima propala Jugoslavija. Drugima su krivi što su odustali od planova do Drine. Trećima su pak krivi jer ne pristaju na to da Bosna bude država jednoga naroda. Četvrtima pak jer su protiv Sejde Komšića … Mržnja je dakle ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata katolika, rekao je Krešić za HMS te nastavio:

-I dovoljno je samo da netko upre prstom i da se rulja sruči, izrekne presude i osude. Zvuči poznato…, rekao je novinar Zoran Krešić, za HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Macan: Ne bih se iznenadio da idemo u ponovljene izbore

Objavljeno

na

Objavio

Ne bih se iznenadio da idemo u ponovljene izbore, rekao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj se razgovaralo o kampanji uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju 5. srpnja.

Macan je rekao da po prvim istraživanjima zasad HDZ ima blagu prednost pred Restartom te da je jasno da će treći blok biti Miroslav Škoro, a Most se bori za nekoliko mandata.

– Jasno je da nitko neće osvojiti većinu da može sam sastaviti Vladu, trebat će mu koalicijski partner, rekao je Macan, dodajući da se ne bi iznenadio da idemo u ponovljene izbore.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić rekla je da zasad nemamo vidljivog pobjednika.

– Je li realno da imamo još jedne izbore na jesen? Moguće je, rekla je Mamić, izrazivši nadu da će naši političari biti odgovorni i shvatiti da Hrvatskoj zbog teške situacije treba Vlada s punim mandatom, a ne tehnička vlada.

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti rekla je da trebamo osvijestiti da se nalazimo u specifičnim okolnostima, u postepidemijskoj fazi koja je jako uzdrmala ljude u Hrvatskoj. Smatra da ovi izbori u velikoj mjeri pokazuju udaljenost između sadržaja koji bi trebao biti ključan za predizbornu situaciju, gdje bi se sučeljavale različite politike i teme, a sve se više usmjerava u stepenicu efekata – kako privući ljude, izazvati skandal, pronaći novo lice, napraviti spektakl…

– Čini mi se da smo preskočili ovu prvu stepenicu, a da smo se svi apsolutno usmjerili na to kako privući, kako biti izložen, popularan i kako kroz te vanjske faktore dobiti glasove i sudjelovati u podjeli kolača, rekla je Leinert-Novosel.

Mijić o razlazu sa Škorom

Mate Mijić, komunikacijski konzultant i bivši šef kampanje Miroslava Škore, rekao je da između njih dvojice nije “pukla ljubav”, već su prijatelji kao što su i bili, ali se Škorin tim kod osnivanja stranke odlučio za stranački PR.

– To nije moj profesionalni izbor, rekao je Mijić.

– Ponuda koja je bila na stolu meni nije odgovarala, dodao je.

Macan: Plenković glasove mora tražiti na centru

Mamić je rekla da svaka stranka mora maksimizirati svoj izborni potencijal pa napada svoje najjače oponente. Međutim, dodaje, postizborna retorika bit će puno koncilijarnija.

Macan je rekao da je desnica konsolidirana.

– HDZ, kad se preračuna, gledajući neodlučne, oni su na oko 30, Škoro može doći do 15, i tu je Most tih 5. To je onih 50 posto na desnici, rekao je.

Na ljevici je pak, dodaje, ogromna rupa.

– Ljevica ima 26, 28, koliko sad, kako koja anketa daje, 30. Ostaje 20 posto glasova koji su centar i lijevo i pitanje je hoće li tu netko uzeti mandate SDP-u. Ako ostanu podijeljeni, neće, rekao je Macan, koji smatra da premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković desničarenjem ne može ništa dobiti te da mora tražiti glasove u centru.

Mijić je istaknuo da ostaje 10 posto protestnih glasova koje smo vidjeli od kandidature Ivana Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborima, a koji su se konsolidirali i javljaju se iz izbora u izbore.

– Pokupio ih je djelomično Most, Živi zid, kasnije Kolakušić…, rekao je Mijić.

Dodao je da ostaje taj dio protestnog biračkog tijela koji nitko ne zastupa te da je pitanje hoće li izaći, hoće li prepoznati stare opcije…

Leinert-Novosel: Plenković odličan u sučeljavanjima

Komentirajući temu koju je otvorio šef HSS-a Krešo Beljak o uvođenju zakona o porijeklu imovine Mamić je rekla da nema potrebe za takvim posebnim zakonom ako Porezna uprava redovito radi svoj posao.

– To sve već postoji, rekla je.

Macan je rekao da je takozvanih “žetončića” uvijek bilo, a Mamić je rekla da ih je ovaj put stvarno malo previše da će birači to sigurno kazniti.

Koliko će sučeljavanja presuditi? Leinert-Novosel smatra da su sučeljavanja Plenkoviću odlična strana, dok je predsjednik SDP-a i čelnik oporbe Davor Bernardić puno manje spretan u javnim nastupima.

– Moram priznati da mi je unaprijed jasan finale jednog takvog raspleta sučeljavanja. Ako se bude radilo onako kako se meni čini, a to je prosuđivalo prema vodećim osobama, onda bi to moglo značiti prognozu za ovu HDZ-ovu stranu u smislu većeg broja glasova, rekla je Leinert-Novosel.

O europskim sredstvima

Mijić je u emisiji također kritički komentirao današnje predstavljanje europskih sredstava gospodarskog oporavka rekavši da se ne radi o poklonima već o “spuštanju gaća za novac”.

– Imamo priliku dobiti povoljan zajam, rekao je Mijić.

– Dio novca se planira kao zajam, a dio bespovratno, rekla je Mamić.

– Ali i taj bespovratni dio ide iz zajma, uzvratio je Mijić.

– Svi novci idu iz nekog zajma, rekla je Mamić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sukob na ljevici: Restart koalicija daje izborna obećanja koja ne može ostvariti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je u srijedu da će Restart koaliciji trebati magična torba jer, kako je istaknuo, ni čarobni štapić neće biti dovoljan za ostvarenje svih izbornih obećanja koja su najavili.

“Iako tvrde drugačije, koalicija na čelu s SDP-om ne nudi ništa novo, već najavljuju hrpetinu šarenih izbornih obećanja građankama i građanima, i to bez imalo odgovornosti. Nažalost, to je na tragu načina ponašanja predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji kontinuirano obećava, ali su mu jako dvojbene isporuke, što je i pokazao kroz svoj politički put”, ističe se u priopćenju Demokrata.

Stranka smatra da ‘nabrijavanje’ izbornih obećanja nije realno niti odgovorno. “SDP je na čelu s Bernardićem bio nejak i u Saboru jer su bez ikakvog zdravorazumskog propitkivanja podržali HDZ-ov način upravljanja krizom, za koji su čak i znali koliko je destruktivan”, ocijenili su Demokrati.

Restart koaliciji zamjeraju što zaboravljaju osobe s invaliditetom “kojima su zajedno s HDZ-om oteli 450 milijuna kuna”, od “očuvanja radnih mjesta” ne vide radnike, a HDZ-u su omogućili i nerazumno raspuštanje Sabora, bez izglasavanja Zakona o obnovi Grada Zagreba nakon potresa.

“Politička odgovornost je upoznati građanke i građane sa stvarnim stanjem i pružiti moguće scenarije djelovanja i taktike, i za suočavanje s potencijalno drugim valom koronakrize koji nas može sustići i prije jeseni. Buduća vlada mora osigurati program koji ima odgovornost, snagu i fleksibilnost u djelovanju inače nećemo moći pratiti i ublažiti učinke ekonomske krize”, poručio je Mrsić. (Hina)

Davor Bernardić pohvalio Vladu HDZ-a, a da to ni sam nije shvatio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari