Pratite nas

Komentar

Zvonimir Hodak: Tajming uhićenja Bandića u najmanju je ruku čudan

Objavljeno

na

Ugledni odvjednik smatra da se izjavom Josipa Kregara na HTV unaprijed osuđuje privedene i određuje krivica

hodak malaProfesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije na skandalozan način prokomentirao uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Citiramo ga:

“Nisam samo ja, i mnogi drugi su na to upozoravali. Postojale se desetine prijava za različita djela. To što je isticano, ne da je riječ o samo jednom čovjeku, nego o cijelom sistemu. Ovo smatram početkom jednog procesa popravljanja i čišćenja gradskih struktura”, odredio se Kregar o Bandićevom uhićenju.

Profesor Pravnog fakulteta i šef saborskog Odbora za pravosuđe ovom je svojom izjavom praktički već presudio Milanu Bandiću premda zna da je cijeli slučaj u inicijalnoj fazi istrage kada ni odvjetnici uhićenih nisu u potpunosti upoznati s materijom koja se njihovim klijentima stavlja na teret. Dakle, jedan ugledni profesor prava uskraćuje Bandiću, Ljubičiću i ostalima njihovo elementarno pravo na obranu i pravo na presumciju, pretpostavku nevinosti.

Josip Kregar je dugogodišnji Bandićev politički oponent. Na prošlim lokalnim izborima, gradonačelničku bitku protiv Bandića je glatko izgubio. Sasvim je očito kako je Kregarov istup u Dnevniku HRT-a svojevrsno likovanje i linč svojeg dugogodišnjeg političkog oponenta.

Kregarov istup je upitan i za javnu televiziju i uredništvo Dnevnika koje ga je u izvještajima o Bandićevom uhićenju uvrstilo kao prvog sugovornika, premda su HTV-ovi urednici znali da je Kregar kao komentator Bandićevog uhićenja neadekvatan, štoviše nevjerodostojan s obzirom na njegovo političko rivalstvo s uhićenim gradonačelnikom.

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak prokomentirao je za direktno.hr Kregarovu izjavu:

“Kregar je profesor na Pravnom fakultetu, ali nikada nije završio pravo, nego sociologiju. Školovani pravnik nikad ne bi izlazio s takvom tvrdnjom”, poručio je Hodak koji podsjeća i ističe kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

“Ako Kregar ima kakve dokaze protiv Bandića neka ih pokaže. Mislim kako je ovdje Kregar emocionalno istupio s obzirom da je bio Bandićev konkurent na prošlim gradonačelničkim izborima i da su ti izbori po njega završili kako su završili. Kregar je svojom izjavom nastupio nekorektno”, poručio je Hodak.

Inače, on smatra kako je tajming uhićenja Bandića u najmanju ruku čudan.

“Zašto se ovako dugo spremala istraga? Mislim da nije slučajno izabran sadašnji trenutak Bandićevog uhićenja pred same predsjedničke izbore”, poručio je odvjetnik Zvonimir Hodak.  (direktno.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari