Bezimeni blagdani na HRT- prestanite vrijeđati i ignorirati hrvatski narod!

5

Već dulje smo svjedoci da s dolaskom božićnih i novogodišnjih blagdana u čestitkama objavljenim na HRT, ali i u drugim medijima, pa i na javnim mjestima, čitamo i slušamo kako nam netko želi sretne blagdane. Ni koje ni kakve, ne zna se. Kao da naš katolički Božić nema svoje ime za razliku od svih drugih vjerskih i inih blagdana židovskih, muslimanskih, pravoslavnih itd.

Ranije je bilo uobičajeno reći sretan Božić, sretna i blagoslovljena Nova godina, a ako se radilo o pravoslavnom Božiću također je čestitka bila objašnjena da je po julijanskom kalendaru.

Zašto je Hrvatima ukinut Božić?!

Zašto se pojavljuje sve češće engleski jezik kao isključivi čestitarski oblik?

Zar mi nemamo svoj hrvatski jezik nego se moramo služiti engleskim kao mnoge nekada kolonijalne nacije koje su primile osvajačev jezik kao svoj, jer nisu sačuvale svoj identitetski glavni temelj a on je baš u jeziku?

Kad tome dodamo činjenicu da je aktualna ministrica kulture Nina Obuljen ne tako davno u ime Ministarstva kulture RH financirala knjigu  izvjesne Kordićke koja tvrdi da hrvatski jezik uopće i  ne postoji, onda se ne trebamo čuditi čudnovatim kljunašima na HRT koji su odlučili iz najsvetijega hrvatskoga blagdana izbaciti i samoga Boga. Tako se po uzoru na SAD rađa Djed Božićnjak, a ne Dijete Isus. Ali to je samo u naivnim filmovima, toga čak nema u našim HRT-ovim čestitkama. Nama se čestita samo neki nepoznati blagdan, a nema ni djeda ni Djeteta.  Normalan čovjek se mora upitati : a o kojem se to blagdanu radi?! Što se to proslavlja?

Nekada u komunizmu nije bila uobičajena riječ blagdan, nego se govorilo o prazniku i„narodnom veselju“. Tako sada naš hrvatski Božić sve više postaje trgovačko narodno veselje, fešta od blagdan, sajmeno šarenilo i raznih golemih kauflandovih, ikejinih, konzumovih, pevčevih, bilih i crnih  blještavih hala punih perja, raskoši , pjesme i neslanih šala. Uzelo je maha da se u ovim danima obilja  nude razna jela, osobito egzotična, s posebno uzgojenim  lososima, biljkama iz dalekih prostranstava visokih Himalaja, koje posebno vole naši umirovljenici i beskućnici. Oni su tradicionalno skloni  toj vrsti povrća i živine, a u čemu ih podržavaju programi naših televizija, osobito kuharice,  posvuduše u kratkim suknjicama  i dugim iskustvom – u kuhanju.

Naravno da je hrvatska sirotinja oduševljena  što čestitkama što mirisima s dalekih destinacija na kojima se peku i vare  čudesne jestvine- jednostavne i nedostižne, najčešće  zgotovljene na nekim klisurinama i pustinjskim oazama jer tada posebno vonjaju.

Uozbiljimo se!  Vratite nam naš Božić, čestit i sretan, našu blagoslovljenu i radosnu  Novu godinu, našega Svetoga Nikolu u originalnom izdanju, u habitu od sveca! Ne dirajte nam hrvatski jezik! Prestanite ignorirati 86% hrvatskih vjernika katolika! Prestanite nas vrijeđati !!!

P.S. Tko se slaže s ovim tekstom, može ga potpisati kao peticiju!

Marija Peakić Mikuljan, književnica

Nevenka Nekić, književnica

Kamenjar.com

Evo što je Anja Šovagović Despot odgovorila Nedi Ritz

 

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  Ovo je sve točno i istinito. Dodat ću ono što nedostaje, a to je opomena iz Božjih usta. Idemo redom:

  „ Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko uztraje do svršetka, bit će spašen.“ (Mk 13,13)

  „Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi? Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se i Sin Čovječji stidjeti kada dođe u slavi svojoj i Otčevoj i svetih anđela.“ (Lk 9,25)

  „Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi u ovom preljubničkom i grješničkom naraštaju – njega će se stidjeti i Sin Čovječji kada dođe u slavi Otca svoga zajedno sa svetim anđelima.“ (Mk 8,38)

  „Spomeni se dakle: kako si primio Riječ i poslušao, tako je i čuvaj – i obrati se. Ne budeš li dakle budan, doći ću kao tat, a ne ćeš znati u koji ću čas doći na te. Ali imaš u Sardu nekolicinu imena što ne okaljaše svojih haljina; oni će hoditi sa mnom u bjelini jer su dostojni. Tako će pobjednik biti odjeven u bijele haljine i ne ću izbrisati imena njegova iz knjige života i priznat ću ime njegovo pred Otcem svojim i anđelima njegovim.“ (Otk 3,3)

  Tko se zastidi imena našega Gospodina Isusa Krista, bit će bačen u vječni oganj, jer će mu ime biti izbrisano iz knjige života. Oni koji se preuzetno uzdaju u Božje Milosrđe, neka znaju da griješe protiv Duha Svetoga, a taj je grijeh neoprostiv. Pravi katolici moraju uztrajati do svršetka, do zadnje nanosekunde egzistencije ovoga opakoga svijeta. Samo takvi će biti spašeni.

 • Pingback: PRESTANITE VRIJEĐATI HRVATSKI NAROD: Bezimeni blagdani na HRT-u! - Hrvatska udruga Benedikt()

 • Saga

  Poštovane gospođe Peakić Mikuljan i Nekić, drage naše bojovnice za sve hrvatsko, potpisujem sve mirne savjesti i želje neka nam vrate barem hrvatski Božić.
  Gotovo sve drugo nam je anacionalna klatež (H. Hitrec) odavno ukrala.

 • BoRice Initiative
 • goranka

  Potpisujem.