Pratite nas

Istaknuto

Bezimeni blagdani na HRT- prestanite vrijeđati i ignorirati hrvatski narod!

Objavljeno

na

Već dulje smo svjedoci da s dolaskom božićnih i novogodišnjih blagdana u čestitkama objavljenim na HRT, ali i u drugim medijima, pa i na javnim mjestima, čitamo i slušamo kako nam netko želi sretne blagdane. Ni koje ni kakve, ne zna se. Kao da naš katolički Božić nema svoje ime za razliku od svih drugih vjerskih i inih blagdana židovskih, muslimanskih, pravoslavnih itd.

Ranije je bilo uobičajeno reći sretan Božić, sretna i blagoslovljena Nova godina, a ako se radilo o pravoslavnom Božiću također je čestitka bila objašnjena da je po julijanskom kalendaru.

Zašto je Hrvatima ukinut Božić?!

Zašto se pojavljuje sve češće engleski jezik kao isključivi čestitarski oblik?

Zar mi nemamo svoj hrvatski jezik nego se moramo služiti engleskim kao mnoge nekada kolonijalne nacije koje su primile osvajačev jezik kao svoj, jer nisu sačuvale svoj identitetski glavni temelj a on je baš u jeziku?

Kad tome dodamo činjenicu da je aktualna ministrica kulture Nina Obuljen ne tako davno u ime Ministarstva kulture RH financirala knjigu  izvjesne Kordićke koja tvrdi da hrvatski jezik uopće i  ne postoji, onda se ne trebamo čuditi čudnovatim kljunašima na HRT koji su odlučili iz najsvetijega hrvatskoga blagdana izbaciti i samoga Boga. Tako se po uzoru na SAD rađa Djed Božićnjak, a ne Dijete Isus. Ali to je samo u naivnim filmovima, toga čak nema u našim HRT-ovim čestitkama. Nama se čestita samo neki nepoznati blagdan, a nema ni djeda ni Djeteta.  Normalan čovjek se mora upitati : a o kojem se to blagdanu radi?! Što se to proslavlja?

Nekada u komunizmu nije bila uobičajena riječ blagdan, nego se govorilo o prazniku i„narodnom veselju“. Tako sada naš hrvatski Božić sve više postaje trgovačko narodno veselje, fešta od blagdan, sajmeno šarenilo i raznih golemih kauflandovih, ikejinih, konzumovih, pevčevih, bilih i crnih  blještavih hala punih perja, raskoši , pjesme i neslanih šala. Uzelo je maha da se u ovim danima obilja  nude razna jela, osobito egzotična, s posebno uzgojenim  lososima, biljkama iz dalekih prostranstava visokih Himalaja, koje posebno vole naši umirovljenici i beskućnici. Oni su tradicionalno skloni  toj vrsti povrća i živine, a u čemu ih podržavaju programi naših televizija, osobito kuharice,  posvuduše u kratkim suknjicama  i dugim iskustvom – u kuhanju.

Naravno da je hrvatska sirotinja oduševljena  što čestitkama što mirisima s dalekih destinacija na kojima se peku i vare  čudesne jestvine- jednostavne i nedostižne, najčešće  zgotovljene na nekim klisurinama i pustinjskim oazama jer tada posebno vonjaju.

Uozbiljimo se!  Vratite nam naš Božić, čestit i sretan, našu blagoslovljenu i radosnu  Novu godinu, našega Svetoga Nikolu u originalnom izdanju, u habitu od sveca! Ne dirajte nam hrvatski jezik! Prestanite ignorirati 86% hrvatskih vjernika katolika! Prestanite nas vrijeđati !!!

P.S. Tko se slaže s ovim tekstom, može ga potpisati kao peticiju!

Marija Peakić Mikuljan, književnica

Nevenka Nekić, književnica

Kamenjar.com

Evo što je Anja Šovagović Despot odgovorila Nedi Ritz

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati