Pratite nas

Komentar

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi

Objavljeno

na

Držim da Brexit i izbor g. Trumpa za američkog predsjednika ne upućuju na jačanje tendencija koje bi težile ponovnoj afirmaciji nacionalnih država i jačanju nacionalnih identiteta na Zapadu, na razini EU i SAD-a, komentirao je prof. dr. sc. Matko Marušić, na pitanje jačaju li nacionalni identiteti, a napose hrvatski?

Brexit proistječe iz povijesnog i zasluženog engleskoga ratničkoga, imperijalističkoga i posljedično industrijskoga, znanstvenoga i umjetničkoga ponosa, a vjerujem i iz, dobro izračunanoga, gospodarskoga interesa. G. Trump je nešto sasvim drugo: on je izraz društvene (a ne nacionalne) napetosti u SAD koju je izazvao razulareni liberalizam. Taj i takav liberalizam je u toj divnoj zemlji visoke demokracije iskoristio nužnu promociju tolerancije i političke korektnosti i prješao sve granice zdravoga razuma i znanosti, izbrisavši sva prava vjernika, sve tradicije, ponos, viteštvo i klasičnu pristojnost. Simbol toga svega bila je gđa Clinton i narod je prepoznao koga i što ona predstavlja i glasovao je – više protiv nje a manje za g. Trumpa.

Radi se o novom obliku komunističke revolucije koja izvor vuče izravno iz Marxa i Engelsa: uništiti vjeru („opijum za narod“) i obitelj („kavez za neravnopravnost žena“). Razvijena je „rodna teorija“ koja nema veze s teorijom nego s aktivizmom, i to onih najobrazovanijih, koje podržavaju žene i mladež. U ime ljudskih prava progurane su protuprirodne i protuznanstvene ideje koje su postale neupitne dogme: spol ne postoji, spolna orijentacija i identitet su u glavi i neprestano se mijenjaju. U sprezi svetosti ljudskih prava, koja to inače nisu, i izopačenosti i bioloških poremećaja svake vrsti, prokazane su i praktički porušene sve vjerske i nacionalne tradicije, a znanost dovedena i situaciju otvorenoga laganja. Morala nema i sve je dopušteno. Boga nema, ostaje tjelesni užitak. Autoriteta nema i svatko ima pravo, osim onih koji vjeruju u znanost i logiku.

Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi. Sve navedeno vrijedi i za Hrvatsku i – za hrvatsku budućnost: nema nade. Prije ili poslije obitelj će se dovesti na rub sramotnoga pojma, znanstvenike će se slati u logore „prvoga kruga“, a crkve će se pretvoriti u štale. Svijet je u tom pitanju razjedinjen i ne će se, barem ne na Zapadu, naći snaga da zaustavi propast.

Malu nadu mogla bi pružiti složnost vjera, no to će biti teško jer su mnoge već vrlo slabe, a neke za složnost postavljaju uvjet da se prizna prvenstvo i jedinstvenost njihova boga. Možda ćemo za trideset godina biti pred izborom nestanka ili promjene vjere. Hrvati tu stoje dobro, jer im taj izbor ne bi bio prvo takvo iskustvo, ali to im ne će pomoći da se izvuku. No, mi znamo hrabro ginuti, pa barem otići ne ćemo sramotno i izdajnički: svaka je naša generacija prisegla da nikad, baš nikad i nipošto ne će izdati majku, Domovinu i vjeru Kristovu. A onda nam možda Gospodin i pomogne.

Prof. dr. sc. Matko Marušić

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Nije dobro dizanje tenzija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je govor premijera Plenkovića u UN-u u New Yorku.

Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb. Mislim da treba nastaviti razgovore, treba razgovarati čak i kada se ništa ne dogovori. Nije dobro dizanje tenzija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je iznio hrvatske stavove, a stvar je njegovog izričaja kako je govorio u UN-u.

Podržavam hrvatske stavove oko kojih je postignut nacionalni konsenzus. Ubuduće ću zastupati poštivanje dogovora koji imamo u Hrvatskoj i konsenzusa o hrvatskom stavu o ovom i drugim pitanjima.

Što se tiče spora sa Slovenijom, riječ je o međunarodnom pitanju. Da, treba arbitražu poštivati, ali isto tako ona je kompromitirana postupcima slovenske strane, što je loša poruka drugim državama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Miro Cerar jučer je naprasno otkazao svoj dolazak u Zagreb, nakon govora premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini UN-a.

“To pokazuje da Slovenija nije otvorena, spremna, za dijalog, barem u otvorenom trenutku. Ono što je premijer iznio pred Općom skupštinom UN-a je poznati hrvatski stav.

Nitko nije očekivao da će ga Hrvatska promijeniti. Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekšila arbitražni sporazum, prema tome nema nikakvih iznenađenja.

U tom kontekstu, Cerar kad kaže da neće doći u Zagreb zatvara, pokazuje da Slovenija nije za dijalog”, rekao je u petak u Saboru bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Dodaje da situaciju treba gledati i u kontekstu predizborne kampanje u Sloveniji koja se već razbuktala. Slovencima slijede predsjednički, a zatim i parlamentarni izbori u 2018.

Stier naglašava da dijalogu alternative nema, da čak i arbitri pozivaju na to da se Zagreb i Ljubljana moraju dogovoriti.

“Loša je poruka da Slovenija nije otvorena za dijalog, mislim da to prvenstveno potkopava imidž Slovenije u međunarodnoj zajednici. Hrvatska je pokazala da je spremna na rješavanje spora”, rekao je Stier.

Cerar zbog Plenkovićeva govora u UN-u otkazao posjet Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati