Prof. dr. sc. Matko Marušić: Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi

4

Držim da Brexit i izbor g. Trumpa za američkog predsjednika ne upućuju na jačanje tendencija koje bi težile ponovnoj afirmaciji nacionalnih država i jačanju nacionalnih identiteta na Zapadu, na razini EU i SAD-a, komentirao je prof. dr. sc. Matko Marušić, na pitanje jačaju li nacionalni identiteti, a napose hrvatski?

Brexit proistječe iz povijesnog i zasluženog engleskoga ratničkoga, imperijalističkoga i posljedično industrijskoga, znanstvenoga i umjetničkoga ponosa, a vjerujem i iz, dobro izračunanoga, gospodarskoga interesa. G. Trump je nešto sasvim drugo: on je izraz društvene (a ne nacionalne) napetosti u SAD koju je izazvao razulareni liberalizam. Taj i takav liberalizam je u toj divnoj zemlji visoke demokracije iskoristio nužnu promociju tolerancije i političke korektnosti i prješao sve granice zdravoga razuma i znanosti, izbrisavši sva prava vjernika, sve tradicije, ponos, viteštvo i klasičnu pristojnost. Simbol toga svega bila je gđa Clinton i narod je prepoznao koga i što ona predstavlja i glasovao je – više protiv nje a manje za g. Trumpa.

Radi se o novom obliku komunističke revolucije koja izvor vuče izravno iz Marxa i Engelsa: uništiti vjeru („opijum za narod“) i obitelj („kavez za neravnopravnost žena“). Razvijena je „rodna teorija“ koja nema veze s teorijom nego s aktivizmom, i to onih najobrazovanijih, koje podržavaju žene i mladež. U ime ljudskih prava progurane su protuprirodne i protuznanstvene ideje koje su postale neupitne dogme: spol ne postoji, spolna orijentacija i identitet su u glavi i neprestano se mijenjaju. U sprezi svetosti ljudskih prava, koja to inače nisu, i izopačenosti i bioloških poremećaja svake vrsti, prokazane su i praktički porušene sve vjerske i nacionalne tradicije, a znanost dovedena i situaciju otvorenoga laganja. Morala nema i sve je dopušteno. Boga nema, ostaje tjelesni užitak. Autoriteta nema i svatko ima pravo, osim onih koji vjeruju u znanost i logiku.

Ni Brexit niti Trump nisu odgovori na jezu rodne teorije, niti joj mogu naškoditi. Sve navedeno vrijedi i za Hrvatsku i – za hrvatsku budućnost: nema nade. Prije ili poslije obitelj će se dovesti na rub sramotnoga pojma, znanstvenike će se slati u logore „prvoga kruga“, a crkve će se pretvoriti u štale. Svijet je u tom pitanju razjedinjen i ne će se, barem ne na Zapadu, naći snaga da zaustavi propast.

Malu nadu mogla bi pružiti složnost vjera, no to će biti teško jer su mnoge već vrlo slabe, a neke za složnost postavljaju uvjet da se prizna prvenstvo i jedinstvenost njihova boga. Možda ćemo za trideset godina biti pred izborom nestanka ili promjene vjere. Hrvati tu stoje dobro, jer im taj izbor ne bi bio prvo takvo iskustvo, ali to im ne će pomoći da se izvuku. No, mi znamo hrabro ginuti, pa barem otići ne ćemo sramotno i izdajnički: svaka je naša generacija prisegla da nikad, baš nikad i nipošto ne će izdati majku, Domovinu i vjeru Kristovu. A onda nam možda Gospodin i pomogne.

Prof. dr. sc. Matko Marušić

 

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  Veći dio ovoga razmišljanja ima uporište u zbilji, a posebice tvrdnja da je znanost žrtvovana uime ideologije. No, ovaj dio:

  „Malu nadu mogla bi pružiti složnost vjera, no to će biti teško jer su mnoge već vrlo slabe, a neke za složnost postavljaju uvjet da se prizna prvenstvo i jedinstvenost njihova boga.“

  je pogrješan. Vjerovati u Boga znači prihvatiti Istinu, koja je Isus Krist. Ne može se uime nekog tobože većeg cilja prihvaćati supostojanje i neke druge „Istine“ koja niječe Boga Isusa Krista. Nema nikakve, ponavljam NIKAKVE, nade u tome da se sve religije združe u jednu, nekakvu mješavinu sviju vjerovanja. To bi bilo još i gore stanje nego što je danas. Upravo i ideologija koju autor s pravom kritizira želi uspostaviti tu nekakvu „univerzalnu religiju“ od svega pomalo–od toga da Isus Krist jest Bog do toga da Isus Krist nije Bog, da Bog postoji i da ne postoji, kako komu odgovara.

  Prvo i osnovno–odgovor na laž je Istina, a ne mješavina drukčijih laži.

  • kršni

   Pa ta tobože univerzalna već postoji ali je zaštrašujuća.

   • Maks

    Tramp je napravio u roku dva dana vise protiv rodne ideologije nego ce Marusic i njegova skupina cijelog zivota , jedino sto je u pravu jest da Brexit nema veze s tom ideologijom.

  • Maks

   Sekta most je barem 80% za LGBT, gay “brak , svako ima pravo na svoje opredjeljenje Kaze Petrov pa ih Marusic nikad ne kritizira kao ni UiO , kao ni Ike Manduric, podrzavaju ih! Oni vode neku svoju politiku i ja im ne vjerujem, ja sam vise protiv rodne ideologije nego oni.