Stravičan pokolj u Cetinskoj krajini

2

U posljednje dane rujna 1943.  Pripadnici SS divizije počinili jedan od najgorih zločina u Dalmaciji, popalili su Trilj i niz sela triljskog i sinjskog kraja, pobivši pritom oko 500 žitelja Košuta, Brnaza, Garduna, Turjaka, Jabuke, Velića, Lećevice i Muća.Vijest da je jedna postrojba njemačke SS divizije „Prinz Eugen „ u suradnji s četnicima, tih dana izvršila strahoviti pokolj hrvatskoga pučanstva zaprepastila je sve u Splitu, posebno predstavnike upravo uspostavljene hrvatske vlasti, pa je ministar Bulat odmah naredio da se ulica nazvana „ SS divizije Prinz Eugen „ preimenuje u „Ulicu Cetinskih žrtava „ Ministar Bulat šalje oštre brzojave ministru vanjskih poslova dr. Stijepu Periću,  a ovaj ih prosljeđuje svom poslanstvu u Berlinu, zahtjevom da  žestoko reagiraju kod njemačke vlade.

Nota Sambugnach
U diplomatskoj praksi prosvjednu notu fomulira Ministarstvo vanjskih poslova, a poslanstvo je samo uručuje. U to se vrijeme veleposlanik dr. Stjepan Ratković nalazio na bolovanju u Beču, pa je veleposlanstvo vodio dr. Tomsilav Sambugnach, sudski nadsavjetnik iz Dubrovnika. Na osnovi prispjelih brzojava, protivno diplomatskoj praksi, on je sastavio protestnu notu. Primajući notu pročelnik  Političkog odjela njemačkog  Ministarstva vanjskih poslova kazao je da je to isto što i navještaj rata Njemačkoj.
Na zahtjev njemačke smijenjen je ministar Perić, Sambugnach je vraćne u domovinu, u Berlin je došao novi poslanik dr. Košak, a Edo Bulat je iz Splita vraćen u Zagreb.
O navedenoj noti je jako puno pisano, ali je ona prepričavana po sjećanju. Budući da sam u pismohrani Hansa Helma, šeha Gestapoa u Hrvatskoj, pronašao njezin integralni tekst iznijet ću ga:

V.T 31/44
Njegovoj preuzvišenosti gospodinu državnom sekretaru barunu Steegracht von Moyland
Berlin
Preuzvišenosti
Hrvatski ministar za oslobođene krajeve izvješćuje hrvatsku vladu da su četnici obučeni u uniforme uz sudjelovanje SS-divizije „Prinz Eugen „ prije nekoliko dana u okolici grada Sinja u srednjoj Dalmaciji kao i u okolici Splita (Poljica ) ubili 400 hrvatskih ljudi, žena i djece. Za sigurnost hrvatskog stanovništva bilo je  70 srpskih četnika uhapšeno od strane hrvatske vlasti u Splitu. Ovu opravdanu mjeru hrvatskih vlasti htjela je omesti njemačka tajna policija u Splitu, na taj načni što je ugrožavajući upotrebom oružja zahtijevala  da u roku od 10 min budu otpušteni svi četnici sa njemačkim iskaznicama. Sa hrvatske strane su bili postavljeni mitraljezi kod zatvora. Nakon toga odustale su njemačke vlasti od njihovog ultimativnog zahtjeva pod uvjetom otpusta 3 četnička oficira, koji su bili otpremljeni u Srbiju.
Pozivom na kategoričnu izjavu Fuhrera, prilikom posjete hrvatskih državnika Glavnom stanu 1. Ožujka t.g. da svi četnici u NDH, kao neprijatelji ne samo NDH već i Njemačkog Rajha, moraju biti razoružani, poduzima hrvatska vlada energičan protest protiv navedenih događaja.
Hrvatska vlada smatra kao hitno potrebnim odmah poduzeti kaznnei postupak protiv komandanta i pripadnika Njemačkog Wermachta, koji su trpjeli ovakav postupak i u istom djelomično zahtjevamo izručenje četnika koji su se nalazili u njihovim jedinicama.
Nadalje se zahtjeva, da kazna bude izvršena na licu mjesta i to u cilju autoriteta hrvatskih vlasti.
Smatram još potrebnim saopćiti vašoj Ekselenciji, da će njemačkom poslaniku u Zagrebu biti stavljeni na raspolaganje podaci o navedenom slučaju i izvještaj ministra za oslobođene krajeve. U koliko, dok ne stigne iscrpan izvještaj, ja pridržavam sebi pravo da isti dostavim, a molim vašu ekselenciju da sadržaj ove note izvolite podnijeti na najvišem mjestu.
Za dobru volju vaše ekselencije zahvaljujem se i molim da primite uvjerenje o mom naročitom  poštovanju. Vašoj ekselenciji odan Tomislav Sambugnach, zamjenik poslanika.

Berlin, 11. Travnja 1944.

Ministarstvo je notu vratilo otpravniku poslova uz izjavu, da je nezgodna i da Njemačka vlada ne može takvu notu primiti, niti da se ima pravo prosvjeda. Smatraju naivnim tražiti kazne za počinitelje na licu mjesta. Izjavljuju da će stvar izravno raspraviti s našom vladom u zagrebu, stoji u zabilješci.
Ova nota ima posebno mjesto u povijesti hrvatsko-njemačkih odnosa,  a  bila je iznesena i pred Međunarodni sud u Nurnbergu (dok.NG-1731)
U spomenutom brzojavu ministra Bulata između ostalog stoji : Održao sam sastanak s domobranskim, ustaškim i oružničkim časnicima a vezano s pokoljem naredio sma uhićenje svih četnika i njihovih simpatizera u Splitu. Nalog izvršen, do sada uhićeno 70 osoba te se nastavlja. Gestapo zahtijevao ultimativno puštanje na slobodu onih koji imaju njemačku Ausweis pod prijetnjom da će biti u roku od 10 min upotrijebljena sila protiv straže. Odmah smo postavili 300 ljudi sa strojnicama ispred zgrade. Nakon toga njemačke vlasti su pristali na uhićenje pod uvjetom da im predamo tri četnika, časnika za vezu Mikačića, koje su obvezali odmah prebaciti u Srbiju  „
Nijemci nisu odustajali od korištenja četnika u svojim akcijama. Upravo se tih dana vode pregovori u Tuzli s četničkim vođom  Kerovićem. Za kojeg kaže da je dokazano član grupe Draže Mihajlovića za uključivanje 1400 četnika u Njemačku policiju u Hrvatskoj.

Frano Glavina

facebook komentari

  • peppermintt

    Kolika je odgovornost na političarima iz prošlog sustava ( mislim na događaje iza IIww ) tek se sada spoznaje. Sve ono o čemu se davnih godina tribalo otvoreno razgovarati, postaviti na svoje mjesto i ne opterećivati buduće naraštaje s jednim te istim temama, sve to tek sad ( douše ne slučajno ) isplivava i zauzima naše svakodnevne misli i život.

  • peppermintt

    Kolika je odgovornost na političarima iz prošlog sustava ( mislim na događaje iza IIww ) tek se sada spoznaje. Sve ono o čemu se davnih godina tribalo otvoreno razgovarati, postaviti na svoje mjesto i ne opterećivati buduće naraštaje s jednim te istim temama, sve to tek sad ( douše ne slučajno ) isplivava i zauzima naše svakodnevne misli i život.