Pratite nas

Reagiranja

A Hrvatsku se optužuje za fašizaciju???

Objavljeno

na

U nedjelju 10. veljače u Italiji se obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi-jama i na egzodus jednog djela stanovništva iz Istre i Primorja koji su napustili svoje domove i emigrirali u Italiju, pa dalje u Ameriku i Australiju.

U samom tekstu objasnila sam povijesne činjenice,, uzroke i posljedice, međutim skrenula bih pozornost, na ono što ja smatram važno napomenuti u ovom povijesnom trenutku što je nepravedno prema HRVATSKOJ državi, a na što hrvatske vlasti ne reagiraju.

Uz neprestane optužbe za tzv. fašizaciju Hrvatske, naročito one koje dolaze iznutra, iz same Hrvatske, od strane IDS-a,njihova predsjednika Borisa Miletića, odnosno njihove antihrvatske Amsterdamske koalicije, koja gle čuda ne nosi ni hrvatsko ime, SDSS-a i njihova predsjednika Milorada Pupovca, kojemu ne smeta rehabilitacija četništva u Srbiji i nepriznavanje Republike Hrvatske od srpske nacionalne manjine, ali zato tužaka Hrvatsku i blati je po svijetu, nisu ni čudne reakcije iz Italije na Dan sjećanja!
Boris Miletić, Ids-ov gradonačelnik Pule, neprestano govori o “galopirajućoj fašizaciji ” Hrvatske, a zaboravlja da oko 7 500 Istrana prima talijanske mirovine zahvaljujući Mussoliniju, boreći se na strani talijanskog fašizma, zato što su kao vojni obveznici morali služiti vonji rok u talijanskoj vojsci,pošto je Istra Rapallskim ugovorom iz 1920 godine bila pod vlašću Italije sve do njene kapitulacije 8,rujna 1943.godine.

Podsjetila bih Borisa Miletića i na usku suradnju IDS-a sa talijanskom fašističkom strankom Lega Nord, Sjeverna Liga , kada je njihov tadašnji predsjednik posjetio Pulu na onaj i simptomatični datum – 21. rujna 2010. godine, datum kada je, 21. rujna 1920. godine Pulu posjetio fašistički zločinac – Benito Mussolini!

Skrenula bih pozornost na još jedan događaj, a to je marširanje nekoliko tisuća neofašista po ulicama Trsta, 3 studenog 2018.godine,u povodu obilježavanja 100-te obljetnice završetka 1.svjetskog rata i Italije među pobjednicima, kojom prigodom su u prvim redovima na čelu kolone nosili D’Annunzijevu zastavu Rijeke s jednoglavim orlom, zastavu Dalmacije s tri venecijanska lava i zastavu Istre.

Uz napomenu da u svom marširanju uživaju neskrivenu potporu talijanskog ministra unutarnjih poslova i desnog populista Mattea Salvinija, a i on njihovu,
Da se takav ili sličan događaj zbio u Hrvatskoj, što bi tek rekli ovi navedeni prozivatelji Hrvatske???

Dodala bih u toj hajci za fašizaciju Hrvatske, odnosno ustašizaciju, da Njemci vole svoju državu, da eto i Talijani vole svoju državu, da i Japanci vole svoju državu, iako im države imaju kontinuitet iz fašističkih vremena. Rekao bi netko, oni su ispaštali zbog toga, točno, a zar Hrvati nisu ispaštali na Bleiburgu, križnom putu, punim jamama i rudnicima, a ispaštaju i dan danas iako sadašnja država Hrvatska nema kontinuitet NDH i nije njen sljednik, jer je NDH nestala, završetkon 2.svjetskog rata.
Uostalom i Srbija je imala fašističku tvorevinu Nedićevu Srbiju, sada rehabilitira četništvo, četničke vojvode postaju svećenici i sveci SPC, pa je nitko ne optužuje za fašizaciju.
Samo Hrvatsku ???

Ipak je napokon Biskupska konferencija reagirala na neprimjerene istupe visokih vjerskih dužnosnika SPC-a! Zar nitko od hrvatskih političara nema snage i hrabrosti svima njima” skresati u brk” očitu istinu, kao što su biskupi SPC-u?

Hrvatski Biskupi su se konačno očitovali, hoće li i hrvatski političari?

Pogledajte video snimke marša neofašista u Trstu pa prosudite sami!

Nitko njima nije davao packe, nitko, ni EU, ni susjedne države. Nešto malo se bunila Slovenija, a ustvari najviše su se pobunili sami građani Trsta, koji su se okupili i bilo ih je dvostruko više nego neofašista. Policija je uvela policijski sat da bi spriječila sukobe!
A Hrvatsku se optužuje za fašizaciju???

Lili Benčik

https://youtu.be/_P6DpN7DhhU
https://youtu.be/MYYkKVV0I_4
https://youtu.be/Q_Y-ejoheek

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Bojnu Čavoglave proglasiti himnom hrvatskih dragovoljaca

Objavljeno

na

I što sad? Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da se povikom „Za dom spremni“ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona ne krši Zakon o prekršajima javnog reda i mira!

Zbog ovog povika jedan od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjevača, ali i dragovoljac Domovinskoga rata, dosad je imao niz neugodnosti, prijetnji, marginaliziranja i podcjenjivanja.

Poglavito su ga napadali tzv. antifašisti i ekstremni ljevičari, koji još uvijek žale za propalom Jugoslavijom i koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, niti su se za nju borili.

Međutim, i sad se pokazalo da baš u toj pjesmi, koja je nastala u vrijeme hrvatskog pobjedničkog Domovinskog rata, taj pozdrav je tim i takvima „najmanje“ smetao. Najviše su bili „kivni“ na tekst pjesme (!), a nisu se usudili o tome govoriti ni pisati, pa su iz konteksta izvukli samo i isključivo – „Za dom spremni“.

A pjesma ide ovako:

„Za Dom spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi.

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu borimo se mi.

Čujte srpski dragovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava.

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije-

Nećete u Čavoglave, niste ni prije.

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada…“

Nakon što je Visoki prekršajni sud RH donio odluku da u ovoj pjesmi povik „Za dom spremni“ nije sporan (kao što nikada nije ni bio), predlažemo da se Bojna Čavoglave sada proglasi i Himnom hrvatskih dragovoljaca pobjedničkog Domovinskoga rata!

I da se izvodi na svim državnim manifestacijama!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari