Connect with us

Analiza

Analitičar: ‘Ova ruska vojska nestat će za dva mjeseca’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Prošlo je tjedan dana otkako je počela velika ruska ofenziva na istoku Ukrajine. Što su ruske snage dosad postigle?

Phillips O’Brien, analitičar i profesor strateških studija na Sveučilištu St Andrews, rekao je da ruska vojska nije ono što su mnogi vjerovali da će biti.

“Zapravo, jako teško napreduje. Pretrpjeli su jako puno gubitaka u kampanji oko Kijeva i drugih gradova. I dosad se ne bore baš pametno, kako možemo zaključiti”, rekao je O’Brien za BBC.

Dodao je i da ljudska bića nisu strojevi. “Ovi vojnici koji su bili kod Kijeva su poraženi vojnici. Oni su vidjeli i počinili ratne zločine, vidjeli su ljude kako umiru, premoreni su, oprema im je nestala”, istaknuo je profesor.

Činjenica da im Rusi ne daju mir, nastavlja, “znak je ili gluposti ili očaja”. O’Brien također kaže da uvođenje snaga u akciju ne znači da će se linija fronta brzo pomicati.

“Problem Ukrajinaca bit će, mogu li potjerati Ruse natrag? Rusi još uvijek imaju puno teškog topništva i imaju moderno oružje, a Ukrajinci su lakša vojska pa to možda neće biti tako lako”, naveo je profesor.

“Ova ruska vojska nestat će za dva mjeseca. Dakle, ako će Rusija voditi dugi okupacijski rat u Ukrajini, trebat će im nova vojska. I to će biti vojska sastavljena od regruta”, rekao je O’Brien.

Institut za analizu ratovanja: Rusiji ne ide dobro

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari