Pratite nas

BiH

Bivšem pripadniku bošnjačke Armije BiH godinu i pol dana zatvora za zlostavljanje pripadnika HVO-a u Mostaru

Objavljeno

na

Županijski sud u Mostaru osudio je na godinu i pol dana zatvora bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog premlaćivanja i zlostavljanja zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tijekom rata u logoru koji je Armija BiH držala u središtu Mostara.

Kako je u utorak izvijestio sud, bivši vođa smjene stražara u logoru Armije BiH u IV. Osnovnoj školi u Mostaru Slobo Marić proglašen je krivim za ratne zločine te je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog počinjenih ratnih zločina.

Marića je županijsko tužiteljstvo teretilo da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane u više navrata izvodio ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, zbog čega je trpio snažne tjelesne i duševne boli.

Time je postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije koje zabranjuju da se prema ratnih zarobljenicima nečovječno postupa.
Bivši vođa stražara Armije BiH Slobo Marić više je od dvadeset godina boravio u Sjedinjenim Državama sve do trenutka dok ga tamošnje vlasti nisu protjerale u BiH.

U priopćenju iz Županijskoga suda hercegovačko-neretvanske županije navodi se da je u logoru Armije BiH u prostorijama IV. Osnovne škole bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a u razdoblju od 30. lipnja do 10. srpnja 1993. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH zbog unutarnjih svađa ostaje bez 165 milijuna hitne pomoći MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina u travnju neće dobiti 165 milijuna eura brze pomoći Međunarodnog momentarnog fonda (MMF) jer se u toj zemlji ne mogu dogovoriti kako taj novac podijeliti, potvrdio je voditelj ureda MMF-a u Sarajevu Andrew Jewell.

“Vlasti se i dalje ne mogu dogovoriti kako podijeliti novac. Mi smo im rekli da bez dogovora ne može uslijediti odobravanje sredstava”, kazao je Jewell kako ga u četvrtak citiraju banjolučke “Nezavisne novine”.

Po njegovim riječima, u srijedu navečer je istekao posljednji rok do kojega su se vlasti u BiH morale usuglasiti kako podijeliti novac da bi Izvršni odbor MMF-a, na svojoj sjednici zakazanoj za 14. travnja, mogao donijeti službenu odluku o dodjeli. Taj novac trebao je poslužiti kao pomoć namijenjena prije svega borbi s posljedicama pandemije izazvane koronavirusom.

Gospodarstvo u BiH kao i u drugim državama suočava se s ogromnim problemima i financijskim gubicima zbog blokada koje je donijela pandemija i koji se mjere stotinama milijuna eura pa joj je nužna financijska potpora iz inozemstva da bi preživjela sadašnje krizno razdoblje.

MMF je prvi ponudio konkretnu potporu kroz svoje instrumente za brzo financiranje, uz procjenu kako bi ukupan iznos te pomoći mogao biti najmanje 165 milijuna eura, no ona bi mogla biti i dvostruko veća, odnosno iznositi 330 milijuna, ukoliko Izvršni odbor ocijeni da su ispunjeni potrebni kriteriji.

Kako sada stvari stoje BiH neće dobiti niti jedan od tih iznosa u travnju, a Jewell je kazao kako je neizvjesno kada će zemlja ponovo doći na red za raspravu na Izvršnom odboru zbog njegova prenatrpanog rasporeda.

Novcem koji bi odobrio MMF zapravo uopće ne bi raspolagala BiH kao država nego bi se on podijelio među entitetima, navjerojatnije u omjeru 60 posto za Federaciju BiH i 40 posto za Republiku Srpsku.

Problem je nastao zbog toga što u Federaciji nije bilo moguće usuglasiti o tome kako će se taj novac dijeliti po županijama, a u pozadini je ponovo etnička podjela odnosno pitanje koliko će dobiti županije s hrvatskom, a koliko one s bošnjačkom većinom.

“Mora se dogovoriti raspodjela koja će pružiti pomoć svim razinama vlasti, jer je koronavirus pošast koja je ušla u sve općine i nitko ne može imati neke prioritete. Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u FBiH i svakoj općini u RS”, izjavio je ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda potvrdivši kako će čvrsto inzistirati na ovom stajalištu. (Hina)

Čović: Kanton Sarajevo dobije novca kao šest drugih županija, to je neprihvatljivo i nedopustivo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U FBiH povećanja mirovina neće biti u ovom mjesecu

Objavljeno

na

Objavio

Umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO FBiH idući mjesec neće dobiti uvećane mirovine, kao što je to bila praksa posljednje dvije godine. Iako se Zakonom o MIO, koji je u FBiH na snazi od ožujka 2018., predviđa usklađivanje mirovina 15. travnja svake godine na temelju dvaju parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, ovog mjeseca, kako sada stvari stoje, do toga neće doći, piše u četvrtak Večernji List BiH.

U prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa, koji je usvojila Vlada FBiH, definiran je i članak koji se odnosi na uvećanja, odnosno usklađivanja primanja.

Spomenutim člankom stavlja se moratorij na povećanja, odnosno usklađivanja, između ostaloga, i mirovina sve dok su na snazi izvanredne mjere izazvane pandemijom koronavirusa. Iz čega proizlazi zaključak da će umirovljenici, ako se prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa u obliku u kojem je usvojen na Vladi ne bude mijenjao amandmanima na sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, na povećanje mirovina još sačekati. Budući da je moratorij privremen, a Zakon o MIO nalaže usklađivanje mirovina, neminovno je da će do povećanja doći, ali ne zna se kada.

Prema riječima našeg izvora iz Vlade FBiH, usklađivanje mirovina moglo bi se vršiti u srpnju. “Usklađivanje mirovina može se provesti i u sedmom mjesecu, ako do tada prestanu mjere koje su na snazi zbog koronavirusa. Važno je naglasiti da se usklađivanje radi za cijelu godinu. Tako bi u tom slučaju umirovljenici, prilikom isplate mirovina u kolovozu, dobili razliku za prvih sedam mjeseci, kao što im je dosadašnjih godina u svibnju isplaćivana razlika za prva četiri mjeseca”, piše Večernji List pozivajući se na svoje izvore.

Podsjeća kako je prije usklađivanja potrebno utvrditi postotak rasta. Točan iznos, odnosno postotak za koji će mirovine biti uvećane, bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje iznositi oko 3,5 posto.

Za toliki postotak mirovine u Federaciji BiH uvećane su posljednje dvije godine te je za očekivati da će tako biti i ove. Ako UO Zavoda za MIO, na temelju podataka Federalnog zavoda za statistiku, usvoji odluku o povećanju od 3,5 posto, to će značiti da će ubuduće minimalna mirovina u FBiH biti 384 KM, a zajamčena 482,17 maraka. Povećanje će opet najviše osjetiti oni s velikim mirovinama. Tako će umirovljenik koji prima 2000 KM ubuduće imati 2070 KM. Sukladno zakonu, najviše mirovine, koje u Federaciji BiH iznose 2174,48 KM, neće rasti. Kako navode iz Zavoda MIO, takvih je više od 600, od ukupno 422.343 umirovljenika.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari