Pratite nas

Najave

Dani hrvatskoga filma u Orašju

Objavljeno

na

Počelo odbrojavanje za početak filmskog festivala u Orašju

Filmski festival „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“

Orašje, od 7. do 14. rujna

U Orašju je polako počelo odbrojavanje za najveću kulturnu manifestaciju Županije Posavske pa i regije, filmski festival „Dani hrvatskoga filma“ koji se prvi puta održavaju bez njegovog inicijatora, velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića. Njemu u čast manifestacija se od ove godine upravo zove po njemu „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“. Kako se i očekivalo, veliki je interes svih djelatnika iz filmske industrije Hrvatske za dolazak u Orašje, najviše glumaca, redatelja, producenata i svih filmaša ,pa se organizatori ponovo snalaze na razno razne načine kako smjestiti brojne goste. Svi smještajni kapaciteti Županije Posavske odavno su popunjeni, pa se veliki broj Ivinih prijatelja smješta i u domovima posavljaka. Kako su glumci već odavno preko Gregurevića zavoljeli Posavinu gdje se zapravo osjećaju kao doma, smještaj je najmanji problem, a prioritet dolazak u Orašje, doznajemo, čak i autobusima.

Skulptura Ivo Gregurević

Visoki pokrovitelji manifestacije su predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a među pokroviteljima manifestacije je i Hrvatska matica iseljenika koju od samog početka prati ustrajno filmski festival u Orašju. -Sve je spremno za početak manifestacije koja se po prvi puta održava bez našeg Ive pa je sve u ozračju sjete i melankolije, međutim, njemu u spomen i čast moramo ovu manifestaciju održati kao naše najveće kulturno blago koje nam je Ivo ostavio, ističe Benković. Prijemom svih gostiju kojemu je domaćin načelnik općine Orašje Stanko Vincetić započet će prvi festivalski dan koji se kao i prethodnih 23. godine održava u prvoj suboti mjeseca rujna. Na groblju Karaula, posljednjem počivalištu Gregurevića položit će se vijenci, a onda će biti upriličeno svečano otkrivanje skulpture Ive Gregurevića na prostoru novog parka u Orašju, u neposrednoj blizini Školskog centra i nove sportske dvorane u kojoj će se održati svečana premijera i otvorenje festivala. Dvorana je kapaciteta i do tisuću mjesta pa će po prvi puta premijeru moći pratiti svi zainteresirani, ponajprije posavljaci koji su svih ranijih godina džentlmenski ustupali svoja mjesta brojnim gostima.

Festival otvara „Dopunska nastava“

Festival otvara film „Dopunska nastava “ . U vrijeme snimanja festivala Gregurević je preminuo tako da će s razlogom ovaj film Ivana Gorana Viteza otvoriti filmski festival u Orašju. -Dostojno Gregurevića doprinosa hrvatskom filmu, ali i ogromne ljubavi prema rodnom kraju, festival se priprema s ljubavlju ali i detaljima koji će pokazati kako Ivin rodni kraj želi nastaviti festivalsku tradiciju, tvrde u Organizacijskom odboru. Uvertira festivalskih dana uvijek je u znaku gospodarskog druženja sjevera i juga. Sedmi puta po redu u Orašju se organizira „Večer Hercegovine u Posavini“ kao odgovor na istu takvu večer samo u kojoj Posavina bude u Hercegovini u vrijeme sajma gospodarstva u Mostaru. Ovoga puta domaćini su tri hercegovačke županije. Osim kulturno zabavnog dijela večeri, dan uoči festivala filma, proteći će i u znaku svojevrsnog Gospodarskog foruma, poslovnog susreta kojeg organizira Vlada Županije Posavske na čelu sa predsjednikom Đurom Topićem na kojoj će gospodarstvenici pronalaziti načine još bolje suradnje.

Nada Koturić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Akcija proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP)

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko nacionalno etičko sudište u subotu 21.rujna organizira narodnu akciju proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime se ostvaruje državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada ima Hrvatska.

Prema programu u subotu će se  krenuti brodovima iz Zadra na crtu isključivog gospodarskog pojasa.

Naše Jadransko more, naša sudbina – pola meda, pola žuči, ali nekako se uvijek žuč razlila i tamo gdje joj nije bilo mjesto. Hrvatski narod pokušat ćemo uskoro uliti prvu kap meda usred jezgre podle žuči, naglašavaju organizatori,. Te dodaju:

Kreće se 21. rujna u 9 sati iz Zadra, sa rive gdje geni umjetnika POZDRAVLJA SUNCE a moru poklanja prigodu da svira MORSKE ORGULJE. Arhitekt Nikola Bašić mu je ime, a mnogi mu dodaju: novi Juraj Dalmatinac.

Ruta našeg putovanja:
1. Zadar
2. Kanal Mali Ždrelac
3. Kanal Mala Proversa
4. Svetionik Tajer – Otok Sestrica Vela
5. Središnja točka Jadranskog mora

Na jednom skupu književnika Mediterana, izgovorilo se, čulo i zapisalo mnogo pametnog… Jules Michelet: „Moja kap vode, ne sumnjam u to, ispričat će nam svojim preobrazbama sav Svemir“. Valja mu vjerovati, posebno kada kap vode, u stalnom kruženju, postane plava i slana kap mora. A mi, od svih tih kapi koje nam pripadaju, ne znamo ne samo o Svemiru, nego ni o nama samima. Krajnji je trenutak uputiti se brodom. Moramo morem po dio našega mora, koji nam je poklonjen, a još ga nismo primili i zahvalili. Idemo u potragu za našim zanemarenim pravima, putem izgubljenom pameću i ponosu. A vjerujemo da ćemo među valovima sresti mudrosti veličanstvene pomorske tradicije našeg naroda, kojem su zločinci tihih boja i kombinacija pokušali potpuno uništiti, a srce sakriva: u moru.

Prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, 22. prosinca 1990. prigodom proglašenja prvog demokratskog Ustava u Hrvatskoj povijesti – rekao je da su svi pisci Ustava RH, nabrajajući prirodna bogatstva, smetnuli sa uma more, a ribar Ivan Vela iz Podgore je ispravio njihovu grešku nadahnutim pismom koje je poslao Predsjedniku.

Do danas ništa se nije promijenilo – more je i dalje za hrvatske odgovorne političare i stručnjake tema smetnuta sa uma.

Koncem rujna 2015. godine u New Yorku na UN konferenciji, donesena je UN Agenda 2030., kao novi program globalnog razvoja. Između 17 istaknutih ciljeva Agende o održivom razvoju.

Sudionici pojedinih država birali su ciljeve prema interesu njihovih zemalja. Predstavnici iz RH na toj su Konferenciji od spomenutih 17 ciljeva, prijavili 10 koji se tiču Hrvatske, dakle 7 su izostavili. Nisu prijavili cilj br. 14. a taj je jedini važan za obalnu i pomorsku državu.

Naime, cilj 14. UN Agende 2030. vezan je za pažljivo upravljanje morem, predviđa spriječiti i značajno smanjiti sve vrste zagađivanja morskih resursa, osobito one koje dolaze s kopna.

Do 2020. planira se sukladno tome cilju, osigurati održivo upravljanje morskim i obalnim eko sustavima. Ribar Vela u međuvremenu je umro, u Hrvatskoj je u tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije. Pitanje je kome uputiti prijedlog za dopunu ili ispravku greške nastale (slučajnim, glupim, namjernim) ispuštanjem cilja br. 14. Upravo 2020., godina u kojoj smo već trebali donijeti, ono što druge zemlje jesu, i odlučiti ono što je trebalo odlučiti za spas mora, je za nekoliko mjeseci.

Europskom Unijom predsjedava Hrvatska…Narodna akcija, koja će proglasiti Isključivi Gospodarski Pojas, osim ispunjenja pravde i ostvarivanja prava, pomaže tako što će taj Institut Međunarodnog prava mora, i Hrvatskoj kao i svakoj drugoj državi koja ga je proglasila, dati izravnu mogućnost čuvanja mora.

Predviđeno je suvereno pravo istraživanja i iskorištavanja mora. Svijet može birati da li će nastaviti jureći za novcem – srljati u propast mora, a time i života na planetu, ili će razvoj i upotrebu mora svesti na mjeru koja se zove održivi razvoj, ali za sada samo kao formalna, birokratska fraza.

Odnos Hrvata prema moru u svakom pogledu, mogao bi biti uzor ne samo našoj generaciji, nego i svim državama okupljenim oko UN Agende 2030., kao što su sve zemlje, koje su proglasile IGP povezane u, do sada, najbolju, najkvalitetniju normu Međunarodnog prava mora, piše Totalno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Pohod kardinala Vinka Puljića Slavoniji

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pohodit će sa svojim suradnicima u utorak, 24. rujna 2019. godine Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju.

Kardinala Puljića će tom prigodom u uredu gradonačelnika Vinkovaca u 12 sati primiti gradonačelnik Ivan Bosančić. Prije toga susreta kardinal će posjetiti i dvije obiteljske vinkovačke tvrtke. Nakon toga kardinal Puljić odlazi u Vukovar gdje će se u Palači Srijem sastati s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem.

Iz Vukovara nadbiskup Puljić odlazi u Osječko-baranjsku županiju gdje je u 15 sati predviđen posjet tvrtci Saponia d.d. Osijek i susret s predsjednikom uprave Damirom Skenderom. U sjedištu Osječko-baranjske županije u 16 sati kardinala će primiti župan Ivan Anušić na čiji poziv kardinal dolazi u grad Osijek.

U velikoj vijećnici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije nakon sastanka sa županom  s početkom u 17 sati kardinal Puljić održati će tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te će se nakon tribine susresti sa  gradonačelnicima i načelnicima, lokalnim gospodarstvenicima, te vijećnicima Županijske skupštine.

Nakon završetka tribine kardinal Vinko Puljić predvoditi će svetu misu u 18,30 sati u župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Osijeku u zajedništvu s domaćim župnikom Ivicom Martićem.

Antun Ivanković

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari