Connect with us

Vijesti

Desna oporba poručila Možemo: Osudite sve totalitarne režime, pa i komunizam

Objavljeno

-

Desna saborska oporba pozvala je u petak Klub Možemo da bude dosljedan u osudi svih totalitarnih režima, pa i komunističkog.

Učinila je to u raspravi o prijedlogu Kluba da Hrvatski sabor obveže Vladu da u roku šest mjeseci pripremi izmjene Kaznenog zakona kojima će se jasno i nedvosmisleno kažnjavati isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima.

Nismo čuli osudu komunističkog režima, rekao je Suverenist Marko Milanović Litre zastupnici Sandri Benčić koja je u ime Kluba predložila spomenuti zaključak na izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje je Sabor danas donio.

Ustvrdio je kako se to od Možemo neće ni čuti, jer „zagovara ideje koje su bile u tim mračnim vremenima“.

Raspudić: Treba osuditi sve totalitarne režime, pa i komunizam

Budimo dosljedni u osudi svih totalitarnih režima, pozvao je Nino Raspudić (Most) ističući kako, kad se zastupnica već poziva na europske vrijednosti, treba osuditi sve totalitarne režime: fašizam, nacizam i komunizam.

To treba učiniti pogotovo jer je Hrvatska 45 godina imala komunističku vlast koje nitko nije izabrao, naglasio je.

Zadnji koji mogu docirati o europskim vrijednostima su oni u čijim su redovima ljudi koji bi vraćali Milku Planinc (komunistička dužnosnica) i čiji PR stručnjaci ubijanje katoličkih svećenika nazivaju dobrim starim vremenima, dodala je Marija Selak Raspudić (Most).

Miro Bulj (Most) ne dvoji da treba osuditi sve totalitarne režime, ali i poručuje kako bi bio „najveća hulja“ kad ne bih štitio insignije Domovinskog rata: HV-a, HOS-a, HVO-a i policije.

Ivana Kekin (NL) opetuje kako Možemo zagovara kažnjavanje fašističkih simbola. „Jasno nam je da je fašizam ono što ugrožava ovo društvo, ne ori se sa naših stadiona Smrt fašizmu, sloboda narodu, nego ZDS“, kazala je.

Dodigova šutnja

Predsjednik Sabora u nekoliko je navrata pozivao da se prekine rasprava na tu temu, no zastupnici su se oglušili na to sve dok nije reagirao zastupnik Goran Dodig (HDS), jedan od studentskih vođa iz vremena Hrvatskog proljeća.

Zastupnik, koji vrlo rijetko istupa u Saboru, vrijeme predviđeno za repliku je odšutio, prekrivši pritom usne prekriženim prstima.

Shvatio sam poruku, slažem se s njom, rekao mu je Gordan Jandroković te Furio Radin (Klub manjina). Razgovarati na ovaj način o tako dubokim problemima koji su ranili ovo društvo, nema smisla, rekao je Radin.

Zaključak koji je predložio Klub Mosta nije prošao, za njega je glasovalo 38 zastupnika, protiv ih je bilo 75.

Sačić (HS): Imao sam određenih problema, imam visoki šećer

Sabor je potvrdio mišljenje svoga Odbora za Ustav da je Jandroković bio u pravu kad je, prije dva dana, tijekom stanke, na dva dana iz Sabora isključio Željka Sačića, jer je stanka sastavni dio saborske sjednice.

Sačić je danas, bezuspješno, pokušavao uvjeriti kolege iz većine da je on, a ne Odbor u pravu.

Narušeni su mi ugled i dostojanstvo, nisam nikog vrijeđao, ni omalovažavao, rekao je kolegama.

Jandrokovića je prozvao da je privatizirao položaj predsjednika i da ga je šikanirao. Imao sam određenih problema, imam visoki šećer, naglasio je zastupnik, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari