Connect with us

Pregled

Epidemiološke preporuke za Veliku Gospu

Objavljeno

on

Foto: Franjevački samostan i župa Široki Brijeg

Sutra je proslava blagdana Velike Gospe. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska je rekao da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom.

– HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, a to je da apeliraju na svećenike i biskupe da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu biti problematični što se tiče prijenosa koronavirusa. Biskupi također apeliraju da se ide s minimalističkim pristupom, što smatramo jako dobrim, rekao je Capak.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izjavu o proslavi blagdana Velike Gospe u vrijeme pandemije koronavirusa u kojoj je pozvao na pridržavanje preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebice u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, osobnom higijenom i higijenom prostora te istaknuo da u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati procesije.


– Usudio bi se ovo vrijeme usporediti pomalo i sa ratom. Sjećamo se kada smo u ratu čuli sirenu, nitko nije išao šetati po Stradunu ili po Kalelargi ili ići na more, nego je tražio mjesto gdje će se skloniti. Kada je opasnost u pitanju, kada su geleri, granate u pitanju, kada je virus u pitanju, onda treba isto imati u vidu one praktične preporuke kojima dajemo malu mogućnost njegovom djelovanju, poručio je Puljić.

Izjava u cijelosti glasi:


Štovanje Blažene Djevice Marije zauzima posebno mjesto u pobožnosti našega naroda i čitave Crkve. Jedna od svečano definiranih istina vjere o Blaženoj Djevici Mariji jest da je ona jedina završila ovozemni tijek tako da je odmah nakon preminuća dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Tu ćemo istinu vjere slaviti na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, ili Velike Gospe, kad se okupljamo po našim marijanskim svetištima i molimo zagovor naše nebeske Majke.

Ovo je, naime, blagdan u kojem je Bog otvorio nebo kako bismo vidjeli Kovčeg saveza, ženu zaogrnutu suncem, Mariju koja postaje mjestom Božje prisutnosti! S Marijom zvijezdom mora, koja je nada čovječanstva, vjernici se nisu nikada bojali jer su znali da je ona “zora svagdanja”, koja ih prati u luku sigurnog spasa. Blagdan Velike Gospe, proslavljene i na nebo uznesene, izvor je takve nade i sigurnosti i u ovom vremenu kušnje, obilježenom bolesti Covid-19.

Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora.

Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan.

U okolnostima, dakle, u kojima nas bolest Covid-19 sputava, vjerničko srce naći će načina kako iskazati štovanje našoj nebeskoj Majci Mariji. Jer, ona nije “izmišljena utjeha“, nego stvarno darovana nada. Naša je prošlost i sadašnjost povezana s njom. Ona nam je pomagala u vrijeme ratnih nevolja, u doba kuge, kolere, gladi, oluja i brodoloma. Bila je i ostala naša pomoćnica, utočište, obrana i „najvjernija odvjetnica Hrvatske“.

S vjerom da nas i danas prati svojim zagovorom, ujedinjena srca i puni pouzdanja je molimo: „Ah, ne ogluši se, uslišaj Djevo, ponizne molbe smjerni nam glas!“

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari