Pratite nas

Herceg Bosna

Graditi crkvu, Islamski centar i sinagogu u središtu Mostara

Objavljeno

na

salem

Islamska zajednica u gradu Mostaru opredjeljena je za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom i multikulturnom gradu, stoji u priopćenju za javnost mostarskoga muftije Salema ef. Dedovića koje je izdano nakon što je mostarski biskup Ratko Perić uručio promemoriju hrvatskom članu Predsjedništva BiH u kojoj, između ostaloga, traži dovršetak crkve Kristova Uskrsnuća u središtu grada na Neretvi, javlja dnevnik.ba.

Graditi u središtu

Biskup je, podsjećamo, uručio Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu predizbornog programa, a istaknuo je i kako je potrebna federalizacije BiH. Muftijstvo mostarsko je, pak, pozvalo Katoličku crkvu u Hercegovini, da u središnjem dijelu Mostara, tzv. ničijoj zemlji, ”prihvati ruku mira, dijaloga i povjerenja, tako što će se dati podrška da se u toj zoni, na potezu nekadašnje vojne linije razgraničenja – linije smrti, a danas linije mira, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge”.

-Smatramo da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u Mostaru može i mora temeljiti i graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju pravā svih religijskih zajednica. Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno – poslovnih i turističko – ugostiteljskih objekata u centralnoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji, stoji u priopćenju.

Dedović primijećuje kako je biskupova promemorija ultimativna jer se traži da se crkva Kristova Uskrsnuća završi do 2016. godina! Ako se pozivamo na zakon, pravo, pravdu i ravnopravnost, dodaje, onda se u tom istom paketu mora rješavati i gradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića vakufa, u najbližem susjedstvu započete gradnje crkve!
-Pitanje Grada Mostara može se rješavati isključivo u duhu volje i spremnosti svih tako što će se uvažavati, poštovati i priznavati mehanizmi nacionalne jednakopravnosti, u jedinstvenome gradu sa organizacijom koja svima jamči ravnopravnost, a eliminiše dominaciju, preglasavanje i majorizaciju, mišljenja je ef. Dedović.

Majorizacija

Gospodin biskup, veli, ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa „jedan čovjek jedan glas“ čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji regulira odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim kantonima i na razini FBiH.
-Gospodine biskupe daleko bi nas odvela tema o ugroženosti i neravnopravnosti samo jednog naroda u gradu Mostaru. Zar nije dovoljno kazati da je Mostar već pune dvije godine u vlasti samo jednog čovjeka, HDZ-ovog gradonačelnika, a da su Hrvati na svim rukovodnim mjestima brojnih Federalnih sigurnosnih agencija čije je sjedište u gradu Mostaru i ključnih pozicija unutar MUP-a HNŽ, tvrdi ef. Dedović.

Islamska zajednica podržava pravo da svi konstitutivni narodi bez obzira na brojnost ostvaruju svoja ustavom zajamčena prava.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari