Connect with us

Herceg Bosna

Graditi crkvu, Islamski centar i sinagogu u središtu Mostara

Objavljeno

-

salem

Islamska zajednica u gradu Mostaru opredjeljena je za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom i multikulturnom gradu, stoji u priopćenju za javnost mostarskoga muftije Salema ef. Dedovića koje je izdano nakon što je mostarski biskup Ratko Perić uručio promemoriju hrvatskom članu Predsjedništva BiH u kojoj, između ostaloga, traži dovršetak crkve Kristova Uskrsnuća u središtu grada na Neretvi, javlja dnevnik.ba.

Graditi u središtu

Biskup je, podsjećamo, uručio Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu predizbornog programa, a istaknuo je i kako je potrebna federalizacije BiH. Muftijstvo mostarsko je, pak, pozvalo Katoličku crkvu u Hercegovini, da u središnjem dijelu Mostara, tzv. ničijoj zemlji, ”prihvati ruku mira, dijaloga i povjerenja, tako što će se dati podrška da se u toj zoni, na potezu nekadašnje vojne linije razgraničenja – linije smrti, a danas linije mira, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge”.

-Smatramo da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u Mostaru može i mora temeljiti i graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju pravā svih religijskih zajednica. Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno – poslovnih i turističko – ugostiteljskih objekata u centralnoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji, stoji u priopćenju.

Dedović primijećuje kako je biskupova promemorija ultimativna jer se traži da se crkva Kristova Uskrsnuća završi do 2016. godina! Ako se pozivamo na zakon, pravo, pravdu i ravnopravnost, dodaje, onda se u tom istom paketu mora rješavati i gradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića vakufa, u najbližem susjedstvu započete gradnje crkve!
-Pitanje Grada Mostara može se rješavati isključivo u duhu volje i spremnosti svih tako što će se uvažavati, poštovati i priznavati mehanizmi nacionalne jednakopravnosti, u jedinstvenome gradu sa organizacijom koja svima jamči ravnopravnost, a eliminiše dominaciju, preglasavanje i majorizaciju, mišljenja je ef. Dedović.

Majorizacija

Gospodin biskup, veli, ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa „jedan čovjek jedan glas“ čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji regulira odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim kantonima i na razini FBiH.
-Gospodine biskupe daleko bi nas odvela tema o ugroženosti i neravnopravnosti samo jednog naroda u gradu Mostaru. Zar nije dovoljno kazati da je Mostar već pune dvije godine u vlasti samo jednog čovjeka, HDZ-ovog gradonačelnika, a da su Hrvati na svim rukovodnim mjestima brojnih Federalnih sigurnosnih agencija čije je sjedište u gradu Mostaru i ključnih pozicija unutar MUP-a HNŽ, tvrdi ef. Dedović.

Islamska zajednica podržava pravo da svi konstitutivni narodi bez obzira na brojnost ostvaruju svoja ustavom zajamčena prava.

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari