Igra li MOST utakmicu koju ne može dobiti!?

1
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Napisah  u ponedjeljak 19 rujna da rečenica – ‘pregovore nastavljamo u ponedjeljak znači da HDZ u pregovorima prelazi na opciju B ili C’. Za sve su se razgovori i pregovori između Plenkovića i Petrova o sastavljanju saborske većine i vlade činili idilični osim meni jer u politici, pogotovo u pregovaranju neke rečenice imaju dublje značenje nego inače. Odlaganje pregovora za tjedan dana u ovoj fazi pregovora nema logike, osim ako se tim manevrom ne otvara neka druga mogućnost, ne nužno za izbacivanje sugovornika koliko za promjenu strategije pregovora. Plenković u pregovorima sa Petrovom, izuzetno dobro koristi iskustvo iz diplomacije jer potezi koje vuče i rečenice koje izgovara svojstveni su diplomatskim pregovorima.

Pregovori i dogovori sa zastupnicima manjinskih skupina, otvorili su Plenkoviću mogućnost da pregovore sa MOST.m odvede u smijeru koji želi i eliminira svaki pokušaj maksimiliziranja njihovih zahtjeva, a jučerašnja izjava Kreše Beljaka da daje podršku  i potpise Andreju Plenkoviću, MOST dovodi u poziciju da mora prihvatiti ponuđeno ili otići u oporbu. Odlazak u oporbu za Božu Petrova i ekipu gore je od poraza jer oni su stranka koja gubi svaki smisao u koliko ne obnašaju vlast, a ne treba smetnuti sa uma da nije isto ući u kampanju za lokalne izbore sa pozicije vlasti ili pozicije oporbe.

Odluka Kreše Beljaka nije ništa drugo nego pokušaja spašavanja samoga sebe, ne u stranci jer je on svjestan da su mu dani na čelu HSS-a odbrojani već na poziciji gradonačelnika Samobora, odnosno gubitku mogućnosti da to nakon lokalnih izbora ponovo bude.  Sagledao je Beljak situaciju na političkoj sceni i uvidio da se SDP nalazi u kaotičnoj situaciji i da mu je bolje da promjenom dresa bude u pobjedničkoj ekipi i  na valovima sve veće popularnosti Andreja Plenkovića i HDZ osigura sebi novi mandat samoborskog šerifa nego da rizikuje odlazak u političku neizvjesnost i nestanak. Nije tu bio ugrožen samo njegov položaj u Samoboru već i položaj HSS u svim lokalnih sredinama, počev od županije, prego gradova i općina. Koliko god stranke svoju blagajnu pune iz prihoda iz državnog proračuba za ostvarene mandate u Saboru, ne treba zanemariti ni iznose koje pune za partipaciju u županiskim skupštinam i gradskim vjećima.

Koliko odluka HSS o iskazivanju  podrške HDZ-i i Andreju Plenkoviću utječe na danji slijed događaja i pregovora o sastavljanju saborske većine i vlade, odgovor je – neizmjerno.

Jednostavnom računicom lako se ustanovljava da podrškom manjinaca, „Bndićevaca“  i HSS-a, a uz vrlo iglednu tihu podršku IDS-a jer rečenice Miletića o tome da neće sudjelovati u vladi, a o mogućoj podršci  u Saboru nisu samo isprazno ispaljivanje floskula u mikrofone medija, već realnost s obzirom na infrastrukturne projekte u Istri. Ti projekti se mogu ali niti moraju realizirati, odnosno mogu i ne moraju biti na listi prioriteta.

Zanimljiva je situacija u Živom zidu, kdje se ne zna ni tko pije ni tko plaća, koga ispituje policija i koja će biti odluka Upravnog suda. Optužbe pljušte na sve strane i u takvoj konstalaciji odnosa, ostanak Lovrinovića, Mišića i Aleksića u toj koaliciji bio bi političko samoubojstvo i teško je vjerovati da bi si to ova ekipa dozvolila. Osim što neće ostati u koaliciji, Lovrinović i njegova družina, pokušati će politički iskoristi sigurnu promjenu ovršnog zakona i neće propustiti priliku da u trenutku donošenja izmjena i dopuna tog zakona ne budu na strani onih koji ga mijenjaju.

Sve to strašno slabi MOST-e pregovaračke pozicije i sad njih stavlja u poziciju da HDZ njima treba, a ne oni HDZ-u.  Petrov i društvo, postali su svijesni još u ponedjeljak 19 rujna da se nešto događa i da njihove pozicije slabe, a to se moglo isčitati iz njihovih tankih i nepdređenih izjava. Stvaranjem mogućnosti da Plenković formira vladu bez njih, a pogotovo da im za to nije potreban njihov najveći neprijatelj / Vrdoljak i HNS / MOST i Božo Petrov stjerani su u šesnesterac i grčevito branjenje svog gola bez mogućnosti kontranapada. Rezultat svega toga biti će minimalizacija zahtjeva i grčevito nastajanje Petrova da ostane u igri.

Odlukom Beljaka najviše su šokirani u HNS-u jer su se oni nadali Plenkovićevom okretanju ka njima u slučaju da Petrov bude imao prevelike apetite, no Beljak im je poremetio planove i oni hitno moraju mjenjati svoju strategiju. Najveći HNS-v problem je gubljenje utjecaja u državnim i javnim tvrtkama i povratak stotina „gladnih usta „ punih nezadovoljstva na dispoziciju u stranku.

Posebno je zanimljiv način na koji će Plenković ojačati položaj manjina, dati im na važnosti ali i na elegantan način se rješiti ucjena i pritisaka Pupovca. Sve naslućuje da će Plenković ponuditi Furiju Radinu mjesto potpredsjednika Sabora, time su manjine ostvarile više nego su očekivale, dobiti poštovanje međunarodne zajednice i onemogućiti Pupovca u bilo kojem zahtjevu jer bi svaki njegov zahtijev bio proglašen razbijanjem jedinstva nacionalnih manjina.

HDZ neće odustati od partnerstva sa MOST-m, no sada će se to partnerstvo izgraditi na potpuno drugačijim temeljima, bez mogućnosti ucjena i pritisaka bilo koje vrste, a Andrej Plenković će otići po mandat za sastavljanje vlade kod predsjednice sa rekordnim brojem potpisa potpore. Biti će to snažna poruka domaćoj ali i svjetskoj javnosti da će Hrvatska imati stabilnu i politički jaku vladu.

Ante Rašić

facebook komentari

  • EMINƎM

    e moj nesvršeni pope, nije ti Plenković Karamrle, piliš gredu na kojoj ti počiva trojanski most,