Connect with us

BiH

Bakir Izetbegović o uhićenju Novalića: Ovo je udar na Bošnjake

Objavljeno

on

”Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića i da se ne sakriva iza fraza o „potrebama tajnosti zbog zaštite istrage”. Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije R BiH”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović pita ”ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere „Respiratori” po „zapovjednoj odgovornosti“, zašto nisu privedeni i ispitani i ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog stožera i ministrica financija Federacije BiH”? ”Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci.

Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak. Tužiteljstvo BiH je na protuzakonit način kukavički amnestiralo rukovodstvo RS koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organiziralo protuustavan referendum pred izbore 2018 godine. Na očigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan.

Možemo zamisliti što bi se dogodilo sa Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?!”, navodi Izetbegović u svojoj reakciji. Tužiteljica Tadić, dodaje, ”uporno izbjegava procesuirati predmete dokazanih teških zločina nad Bošnjacima koje je Tužiteljstvu BiH proslijedio Haški tribunal kao prioritetnu ,,A listu”, eskivirala je aferu „Potkivanje” sa jasnim dokazima protiv predsjednika VSTV, amnestirala aferu oslobađanja ratnog zločinca Marka Radića od strane državnog ministra Pravde itd. Kriterij je jasan – počinitelji nisu Bošnjaci”.

”Vrijeme je da se Bošnjaci zamisle nad navedenim činjenicama, i da ne sudjeluju u samodestrukciji koja vodi ka udaru na ustavnopravni poredak i poziciju Bošnjaka u BiH. Neka se upitaju zašto niko nije procesuiran za desetine tisuća projektila ispaljenih u višegodišnjoj opsadi Goražda, a general Ramiz Dreković odgovara za dva projektila ispaljena na Kalinovik?

Drekoviću se sudi pred Sudom BiH dok general Novak Đukić odgovoran za pobijenu mladost na tuzlanskoj kapiji slobodan šeta Beogradom!”, navodi Bakir Izetbegović u reakciji na pritvaranje federalnog premijera Fadila Novalića.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari