Connect with us

Religija i Vjera

Kako u Hrvatsku? Jagma za putovnicama

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo u proteklom je periodu primilo veliki broj zahtjeva za izdavanje biometrijskih putovnica, što je uzrokovano približavanjem godišnjih odmora, ali i činjenicom da Hrvatska od 1. Srpnja postaje članicom Europske unije – potvrdila je Agenciji Fena glasnogovornica MUPKS-a Nihada Čomor.

Ističe da je u odnosu na zimski period kada je u siječnju primljeno nešto više od 2.000 zahtjeva za biometrijske putovnice, u svibnju i lipnju taj iznos otprilike pet puta veći.

U svibnju smo imali 10.000 zahtjeva za pasoše, a od početka lipnja do sada nešto više od 7.000 zahtjeva, te se očekuje da će do kraja mjeseca taj broj biti također oko 10.000 – kazala je.

Zahtjev za izdavanje putovnica od 2011. godine građani, osim u sjedištu Odjeljenja putnih isprava, mogu predati na još sedam lokacija MUPKS-a gdje se izdaju i drugi osobni dokumenti.

Čomor podsjeća da je zakonski rok za izadavanje putovnice 30 dana, dok u ovom periodu građani pasoše dobiju za 20-ak dana.

Stručna savjetnica za odnose s javnošću Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija potvrdila je Feni da je na nivou BiH također broj izdatih biometrijskih putovnica u posljednja dva mjeseca znatno povećan.

Tako je u siječnju ove godine na nivou BiH izdana 17.621 putovnica , dok je u svibnju taj broj iznosio 32.417, a od početka lipnja do danas čak 40.152 biometrijska pasoša.

avaz

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari