Connect with us

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Migrantska kriza s kojom smo se suočili nije posljednja

Published

on

Migrantska kriza s kojom smo se suočili nije posljednja. Sve su snažniji migrantski pritisci na južnu Europu, uključujući i Hrvatsku. Moramo biti svjesni razlike između ratnih izbjeglica i nezakonitih migranata.

Da bismo se mogli nositi s ugrozama i nesigurnostima koje će desetljeća pred nama donijeti, moramo između ostaloga na vrijeme osnažiti Hrvatsku vojsku i hrvatsku policiju. To podrazumijeva i čuvanje dostojanstva tih časnih institucija.

Hrvatska državna granica mora biti sigurna i čuvana, to je jedan od preuvjeta za snažnu i prosperitetnu Hrvatsku!

Rast populizma, usporavanje procesa proširenja i nedostatak ulaganja potencijalne su prijetnje sigurnosti Europske unije, rekla je u petak hrvatska predsjednica u Ateni i pozvala partnere i saveznike da pomognu regiji jugoistočne Europe da učine Europsku uniju sigurnijom.

Dok su drugi sudionici Skupine Arraiolos na 15. godišnjem sastanku u Ateni govorili o terorističkoj prijetnji, o prijetnji sigurnosti i kibernetičkoj sigurnosti na sjednici na temu “Zajedničko rješavanje modernih izazova sigurnosti Europske unije i njezinih država članica” hrvatska predsjednica usredotočila se na tri bitna obilježja.

Populizam izaziva eroziju europskih institucija i eroziju vjerovanja naših građana u institucije, kako nacionalne tako i institucije EU, rekla je.

Potencijalna prijetnja sigurnosti Europske unije je i nedostatak proširenja ili usporeni proces proširenja, kazala je.

Zbog nedostatne perspektive skorog ulaska u EU stvara se vakuum, rekla je hrvatska predsjednica koja se redovito zauzima za proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

U tom vakuumu slabe sile koje potiču na proširenje, a interveniraju treće zemlje koje ne moraju nužno biti dobronamjerne prema budućnosti regije, rekla je.

Kao treću prijetnju izdvojila je nedostatak ulaganja.

Ruska i kineska ulaganja zemlje jugoistočne Europe prihvaćaju kao alternativu za nedostatak zapadnih ulaganja, rekla je. Takvo je objašnjenje dala i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

“Rado bismo imali ulaganja iz SAD-a, Njemačke, Francuske i UK-a, ali ih ne dobivamo”, citirala je izjavu koju je dala Trumpu.

Američkom predsjedniku također je kazala da je Hrvatska jedina članica EU koja nema sa SAD-om zakon o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Znam da nismo savršeni, znamo da sve ove zemlje trebaju provesti još mnoge reforme”, rekla je, no “naši saveznici i EU” trebaju nam pomoći da učinimo EU sigurnijom. (Hina/Kamenjar.com)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari