Pratite nas

BiH

Ministar sigurnosti upozorio: BiH prijeti ‘kataklizmični scenarij’

Objavljeno

na

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić upozorio je u utorak da je njegova zemlja suočena s potencijalnom katastrofom ako tisuće migranata iz Turske uspiju probiti grčku granicu i preko Balkana krenuti dalje prema zapadnoj Europi.

“Ostvaruje se kataklizmični scenarij”, kazao je Radončić u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

Komentirajući pritisak migranata iz Turske pošto je turski predsjednik, nezadovoljan suradnjom s Europskom unijom, prošli tjedan otvorio granicu i pustio migrante da slobodno krenu put Europske unije.

Sada je postalo jasno da su mnogi u BiH neozbiljno shvatili upozorenja da se može dogoditi nešto poput ovoga što se sada zbiva pošto je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučio potaknuti migrante da krenu prema Grčkoj i pokušaju se probiti preko njezine granice, rekao je Radončić.

Ni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji ima iznimno bliske odnose s Erdoganom, u općoj situaciji ne može ništa uraditi jer su u igri puno veći interesi od stanja u BiH, rekao je Radončić.

Vlasti BiH procjenjuju da bi sadašnja situacija mogla zemlji donijeti ulazak i do 10.000 ilegalnih migranata svakog dana, a ona se isada jedva skrbi za šest do sedam tisuća ilegalnih migranata koliko ih u prosjeku boravi tijekom zimskih mjeseci.

Događa se scenarij za koji država BiH uopće nije spremna jer “nije izradila nikakve planove”, rekao je pa naglasio “BiH je na žalost spavala i to netko mora jasno kazati”

Tu je tvrdnju ilustrirao podatkom da je Hrvatska u proteklim godinama za opremanje i ekipiranje svoje Granične policije investirala 270 milijuna eura, a BiH za takve svrhe nije izdvojila “niti cent”.

Vijeće ministara BiH ovaj tjedan izvanredno će zasjedati kako bi utvrdilo što se uopće može poduzeti u sadašnjoj situaciji.

U suradnji s Europskom unijom vlasti BiH sada pokušavaju osigurati novce za zapošljavanje 300 do 400 graničnih policajaca no Radončić kaže da je to vatrogasna mjera koja ništa ne može trajno riješiti jer za njihovu obuku treba najmanje šest mjeseci, a nedostaje ukupno 1200 policajaca za osiguranje granice.

Stoga će dio policajaca biti premješten s granice prema Hrvatskoj na istočne granice.

“Sada radimo po načelu: spasiti što se spasiti da”, kazao je Radončić.

Upozorio je da teret ove krize ne može spasti na županije u Federaciji BiH s bošnjačkom većinom jer cijela BiH mora dati odgovor, a Republika Srpska se ne može izvlačiti od odgovornosti kako to sada čini odbijajući dopustiti svako dodatno angažiranje državnih policijskih agencija na teritoriju tog entiteta kao i eventualnu uporabu vojske.

“Možemo i mi vratiti izbjeglice u RS, a ona neka ih vraća u Srbiju”, zaprijetio je Radončić.

Zaključio je konstatacijom da je i u BiH na kušnji stabilnost EU s obzirom na činjenicu da ona više nema manevarskog prostora tretirati migrantsku krizu isključivo kao humanitarni problem jer je ovo prvenstveno sigurnosno pitanje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela na ispitivanje premijera FBiH Fadila Novalića i čelnika civilne zaštite Fahrudina Solaka

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić te ravnatelj uprave Civilne zaštite tog entiteta Fahrudin Solak privedeni su u četvrtak na ispitivanje u sjedište Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora, objavili su lokalni mediji.

Zajedno sa premijerom Novalićem i Solakom koji je ranije suspendiran s dužnosti na ispitivanju je i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” kojoj je povjerena kupnja stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kako bi ih se opremilo za liječenje teških pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Dvojica entitetskih dužnosnika kao i Hodžić već su ranije dali iskaze istraitelima nakon što je slučaj preduzelo Tužiteljstvo BiH.

Premijeru Novaliću policijski su istražitelji u srijedu oduzeli mobilni telefon kako bi vještačenjem provjerili s kim je i kada kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora.

Sporni respiratori nabavljeni u Kini za 5,3 milijuna eura pokazali su se neupotrebljivima na bolničkim odjelima intenzivne skrbi a istraga treba utvrditi kako je “Srebrena malina” dobila posao za koji nije registrirana s obziom da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prerada i uzgoj voća i povrća.

Ova je tvrtka posao dobile neposrednom pogodbom a ugovor o tome potpisao je Solak. (Hina)

Afera ‘Respiratori’ ne može se zataškati – Ugovor u banci krunski dokaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dvojica ubijenih u obračunu među ilegalnim migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Dva muškarca ubijena su u četvrtak u obračunu među ilegalnim migrantima kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdili su u večernjim satima iz lokalne policije.

Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u blizini granice s Hrvatskom a policiju je o tome izvjestio mještanin. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život.

“Na tijelu su imali vidne ozljede nanesene hladnim oružjem”, kazao je Šiljdedić.

Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s migrantima koji tamo počinju masovno dolaziti.

“Posljednjih dana primjetno je i da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Mnogo ih se nalazi u šumama, a ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 migranata”, kazao je Kljajić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”. (Hina)

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari