Connect with us

Iz Svijeta

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije u bolnici

Objavljeno

-

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije primljen je u utorak u bolnicu na Cetinju, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i testiranja na koronavirus, objavio je u podgorički portal CDM.

Taj medij prenosi da 82-godišnji Amfilohije ima visoku temperaturu od subote, te da je i pored terapije koju mu je ranije tijekom kućnog posjeta prepisao liječnik, u bolnicu primljen s temperaturom od 38,5 stupnjeva. Navodno je i tijekom kućnog posjeta odbio zahtjev liječnika da se testira na koronavirus.

On se u subotu čak oglasio video porukom tvrdeći da je dobrog zdravstvenog stanja te kako je rekao „obavlja redovne administrativne aktivnosti“.

Mitropolit Amfilohije jedan je od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori, a vjeruje se da je upravo on okupio prosrpsku koalciju „Za budućnost Crne Gore“ i na njeno čelo stavio Zdravka Krivokapića, koji će u četvratak najvjerojatnije dobiti mandat za sastavljanje nove crnogorske vlade. On je također nedavno u manastiru Ostrog okupio čelnike nove vlasti, od kojih je tražio da podrže Krivokapića za premijera.

Srpska pravoslavna crkva tijekom većeg dijela 2020. godine, pod sloganom – Ne damo svetinje- organizirala je masovne prosvjedne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovjedi koji je na kraju prošle godine usvojila crnogorska skupština, tvrdeći da crnogorska vlast želi da otme njenu imovinu u toj zemlji.

Analitičari vjeruju da je upravo usvajanje toga zakona i sukob sa SPC stajao Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića gubitka vlasti nakon 30 godina.

Ne zaboravlja se ni Amfilohijevo djelovanje tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća kada je bio jedan od najvećih ratnih huškača u Crnoj Gori, a u cilju obrane srpstva. Tako je u svojoj rezidenciji u manastiru na Cetinju dočekivao i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Mitropolit Amfilohije poznat je i po svojim kletvama, a u jednoj od najcitiranijih, uoči ulaska Crne Gore u NATO, rekao je: “Tko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene“.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon predizbornih skupova održanih krajem kolovoza i početkom rujna, kada je na crnogorskim ulicama bilo više od 100 tisuća ljudi, bilježe veliki porast broja oboljelih od koronavirusa.

Samo danas je registrirano novih 225 slučajeva, a preminulo je šest osoba. Trenutno je 3839 oboljelih, što je na 100 tisuća stanovnika 609, uvjerljivo najviše u regiji. Ukupan broj preminulih povezanih s covidom-19 od početka lipnja iznosi 179, a od početka godine 188.

Od početka godine ukupan broj slučajeva infekcije novim koronavirusom je 12.584, što je dva posto crnogorske populacije. (Hina)

Povijest se ponavlja, nova okupacija Crne Gore

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari