Connect with us

Politički rentgen

Može li smrt poznatog novinara biti edukativna?

Objavljeno

-

„Ovim zakonom utvrđuje se pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija koje posjeduju javne vlasti…“

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Ne postoji ozbiljan novinar koji nije upoznat s ovim uvodnim napomenama iz „Zakona o pristupu informacijama“, koje su od interesa javnosti i općeg dobra, tako da ovom prigodom, ovim putem, pozivajući se na spomenuti zakon u interesu javnosti, jer javnost mora znati, zahtijevamo što precizniju informaciju o okolnostima smrti poznatog novinara i javne osobe Mislava Bage.

Već u prvoj informaciji o smrti novinara Mislava Bage mediji su viješću da je u Martićevoj ulici pronađeno mrtvo tijelo novinara zatajili ono što javnost želi i mora znati. Gdje je pronađeno tijelo; u stanu, na ulici, na klupi u parku, u kafiću tramvaju, ili na nekom drugom mjestu? Nedostaje i fotografija na naslovnicama, makar pokrivenog tijela novinara i vijest što se poduzima glede istrage smrti čovjeka u pedesetim godinama, u kojima se baš ne umire samo tako. Postoje li sumnje na nasilnu smrt, samoubojstvo, ili je smrt nastupila iz bilo kojeg drugog razloga. Što će kazati obdukcija, ako bude ikada objavljena?

Sve ove informacije koje su javnosti bitne, jer preminuli novinar je bio edukator i glas javnosti bez „dlake na jeziku“, tražio bi upravo Mislav Bago da je kojim slučajem živ i on bi prvi od toga napravio senzacionalnu vijest, pogotovo ako bi se radilo o smrti javne osobe s kojom nije bio na istoj valnoj dužini. Oni novinari, koji su bili i ostali na istoj valnoj dužini s pokojnikom, mediokritetski se prave nevješti ne postavljajući pitanja od interesa javnosti o pravim okolnostima ovog tužnog događaja i time samo pokazuju svu svoju neprofesionalnost! Pod egidom „vrana vrani oči ne kopa“! Kako bi uopće doznali nešto više o ovoj smrti, samoubojstvu, ubojstvu, ili spontanom događaju, bilo nam je potrebno zaroniti u more komentara kao lutajući reporteri u potrazi za istinom. Izdvojio bih jedan, a je li on primjeren ili ne u ovom kontekstu, neka čitatelji procjene sami, što ne znači nužno se slagati ili ne s autorom ovog svjedočanstva:

Slušajući hvalospjeve o legendarnom novinaru u pretežito utjecajnim medijima, a nigdje se ne može pronaći  suprotno stajalište ili druga strana medalje, javnost ostaje primarno uskraćena za istinu. Novinari, osobito oni koji vrijedno istražuju i isljeđuju poznate javne osobe, ne postoje zato da skrivaju istinu o svakom ma tko to bio, već upravo suprotno. Kakvo je to novinarstvo u kojemu se selekcioniraju vijesti, a javne se osobe dijele na vaše i naše i ne bi li istina o okolnostima smrti ovog novinara mogla zapravo biti posljednja edukativna kolumna rano preminulog Mislava Bage? Činjenica je da je  svaki etablirani novinar svojevrstan edukator, odgajatelj javnosti, primjer novim mladim naraštajima znanstvenika, filozofa i novinara i ako je tako, ne bi li javnost trebala znati baš sve, i dobro i loše o onima koji značajno utječu na temeljni odgoj naše djece, unuka i konačno nas samih. Trebamo li znati baš sve o onima koji značajno utječu na javno mnijenje? Može li se u tom kontekstu primijeniti pravilo da nije važno što se piše, već je važno tko to piše?

Goran Bare nedavno je pronađen gotovo na samrti od predoziranja heroinom? Morao je otkazati ugovorene koncerte! Nije li to edukativna vijest, osobito za one koji se svim sredstvima bore protiv zlouporabe opojnih droga? Edukativna je svakako za protivnike nezakonitih i devijantnih pojava u društvu, a edukativna je čak i za Baretove fanove koji u njemu vide heroja ulice! Mega popularni Mladen Grdović već po deseti put pada totalno pijan i vjerojatno nadrogiran na pozornici i nije li to edukativno za protivnike alkoholizma i opijata? Freddy Mercury, planetarna pop zvijezda imao je svoje poroke, AIDS, homoseksualni promiskuitet i činjenicu da je u životu općio s preko tisuću partnera. Nije li to edukativno i ne bi li trebali postaviti opravdano pitanje koliko je života ta ista zvijezda svojim slobodnim ponašanjem otjerala u bolest, smrt, bijedu i očaj? Danas su njegovu populaciju kao najrizičniju skupinu zahvatile majmunske boginje!

Sve javne osobe svojim ponašanjem šalju javnu poruku koja je uvijek skrivena negdje iza pozornice i svjetala reflektora i umjesto da primjeri iz njihovog skrivenog života budu dragocjena edukativna vijest, kako treba ili ne treba živjeti, oni ostaju legende.

Čini mi se da je problem što je dotične medijske i estradne zvijezde zapravo progutala ogromna popularnost stvorena uz utjecaj politike , a nisu se mogli nositi sa samim sobom pred ogledalom života i vlastite savjesti.

Nenadana smrt jednog poznatog novinara pod nepoznatim okolnostima, mogla bi biti vrlo poučna  kada se dozna istina o njegovom kontroverznom životu. Ne možeš prodavati moral i poštenje, ako si sam nemoralan i nepošten prema samom sebi! Ne možeš biti glas savjesti i kreator javnog mnijenja , ako si sam nesavjestan i neodgovoran prema samom sebi, ne možeš proganjati lopove ako si sam lopov i ne možeš biti neovisan, ako si sam ovisan bilo o politici i ideologiji, ili bilo kakvim opijatima. Ako si ovisan u bilo kakvom smislu, lako si ucjenjiv, a ako si ucjenjiv ne možeš biti objektivan. Preminuli novinar vjerojatno je posrnuo pod teretom vlastite slave koja čini se, nije građena na njegovim vrlinama, već na njegovim manama, koje su se pretvorile u oružje protiv vlastitog života i tijela. Samoubojstvo je hrabrost ili kukavičluk? Vječno je to pitanje, no ako si shvatio da si bezvrijedna lutka na koncu moćnika, hrabrost je izaći iz tog pakla, pa makar i na ovakav drastičan način.

Zbog toga bi okolnosti tragične smrti jednog novinara mogle biti edukativna poruka svima koji se misle baviti novinarskim poslom i zarađivati kruh sa sedam kora. Bila bi to  edukativna poruka i javnosti, koja u modusu operandi ispiranja mozga  više gleda što se piše, nego tko to piše. Izlažući brutalno druge nemilosrdnoj javnosti i sam sebe izlažeš prosudbi te iste javnosti, s opasnošću da umreš od vlastitog ubojitog oružja. Ako si odgajan biti moralna osoba, a zaglibio si u nečistoj savjest , puno si bliži opijatima na neminovnom putu u depresiju, što nerijetko završava suicidom!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas