Connect with us

Nedjeljom u 14

‘Na ljutu ranu ljuta trava’ – Stjepan Lozo!

Objavljeno

-

Treće izdanje veličanstvenog povijesnog djela Stjepana Loze, čini se došlo je u pravi trenutak, a mjesto održavanja promocije u Hrvatskom državnom arhivu uz brojnu nazočnost uglednika iz javnog života i povijesnih eksperata, daje nam za pravo nadati se da će i državni vrh dati i danas zeleno svjetlo i još eksplicitniju potporu ovakvim i sličnim povijesnim istraživanjima, a sve s ciljem da se povijesnom istinom i samo istinom, s hrvatskih pleća skine stigma srbijanskih mitomanskih laži. Promocija ove važne povijesne knjige prije tri godine, o čemu se slabo izvještavalo, u kontekstu izjava srbijanskog državnog vrha da je Hrvatska ustaška država, a analogno tome……

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

U prepunom Hrvatskom državnom arhivu prije tri godine u Zagrebu je predstavljeno treće izdanje spektakularne povijesne knjige uglednog hrvatskog povjesničara Stjepana Loze „Homogena Srbija 1941.“ Tom prigodom Stjepan Lozo je izjavio za medije:
„Ova knjiga dokazuje, neoborivo dokazuje, da su Srbi formirali ideologiju genocida nad Hrvatima, te da su ga u znatnoj mjeri tijekom drugog svjetskog rata i proveli, a problem je u tome što su ga nastavili provoditi i nakon Drugog svjetskog rata dok su istovremeno oklevetali Hrvate za zločine koje nikada nisu počinili i to u dimenzijama koje su, mogao bih reći, patološke.

Mnogi hrvatski povjesničari dokazali su i dokazuju, da hrvatskog genocida u Drugom svjetskom ratu nad Srbima nije bilo, a Stjepan Lozo otišao je i korak dalje i dokazao da su velikosrbi zapravo učinili genocid nad hrvatskim narodom.

Dr. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, tom prigodom je izjavio: „On u ovoj knjizi zapravo raskrinkava zlo i govori o okretanju teza. Knjigu počinje analizom onog poznatog djela „Homogena Srbija“ Stevana Moljevića i „Valerijanovog memoranduma“ SPC-a. Ovo prvo mogli bi smo reći da je strategija, a ovo drugo taktika provođenja velikosrpske ideologije i zapravo genocida nad hrvatskim narodom, a onda se teza okreće i prikazuje da su zapravo Hrvati izvršili genocid nad Srbima“.

Srbi, četnici i partizani, izvršili su genocid nad hrvatskim narodom, a onda su na tezi da pobjednik piše povijest nakon sloma NDH, izmislili genocid nad Srbima. Stjepan Lozo kaže: „Četnici, Srbi i partizani počeli su Hrvate klati odmah, već u travnju 1941. 10. travnja 1941. oni su počeli klanja Hrvata, koja do kraja lipnja 1941. nisu bila sustavna, ali su bila masovna, bila su brutalna, bila su nemilosrdna, ubijali su starce, žene, djecu do kraja lipnja, a nakon lipnja 1941. zločini postaju sustavni, strateški isplanirani u cilju provođenja genocida nad hrvatskim narodom.

Zločini nad hrvatskim narodom po opsegu su bili masovni, a kako je sve počelo još prije proglašenja NDH, gotovo po preciznim uputama srpskog ideologa Vase Čubrilovića, koji je 1939. godine u Banja luci izjavio „da srpske manjine u hrvatskim zemljama moraju učiniti sve da spriječe stvaranje Hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnosti i dogodi, da moraju učiniti sve na rušenju takve države“, vidimo iz povijesnih dokumenata zločina u Donjim Mostima kraj Bjelovara, dakle prije proglašenja Hrvatske države. Donji Mosti, po receptu Vase Čubrilovića i SANU!

U noći 7./8. travnja 1941. u Velikom Grđevcu, nedaleko od Bjelovara, pobunio se 108. pričuvni puk, sastavljen od Hrvata iz toga kraja. Pod vodstvom narednika Čveka 108. puk uspijeva doći do streljiva i 8. travnja samoinicijativno kreće prema Bjelovaru. Na putu im se pridružuje i 40. dopunski puk poručnika Supančića. Uz pomoć hrvatskoga građanstva, vojnici slamaju otpor preostale vojske i srpskih žandara u Bjelovaru. Organizirane su grupe građana i mladeži u gradu, koje pomažu pri preuzimanju vojnih objekata pod hrvatski nadzor. Pritom su poginula četiri hrvatska vojnika. Nakon tih događaja uspostavlja se hrvatska narodna vlast, te se u Bjelovaru proglašava Hrvatska država.

Zbilo se to 8. travnja 1941., dva dana prije nego što je u Zagrebu proglašena Nezavisna Država Hrvatska. Bilo je to prije svih drugih događaja za koje se još danas optužuje Hrvatska. U bjelovarskom kraju uspostavljena je hrvatska vlast i proglašena slobodna Hrvatska država, spontano, kao pravi odraz volje hrvatskog naroda za vlastitom državom. Dogodilo se to bez Nijemaca i Talijana, bez bilo čijega fašizma, bez bilo kakvoga komunizma, bez partizanskih šumskih ustanaka! Ali tada, kao i poslije u nedavnoj hrvatskoj povijesti, velikosrbi i orjunaši pokušavaju u krvi ugušiti slobodan izbor hrvatskog naroda i vjekovnu čežnju za svojom samostalnom državom

U Bjelovaru je nastalo opće oduševljenje, bez ikakvih nereda. Proglašenje Hrvatske države bio nevjerojatan doživljaj, narod je iz okolice Bjelovara s hrvatskim zastavama dolazio u grad pjevajući hrvatske pjesme i kličući novo uspostavljenoj Hrvatskoj državi. Događaji su tekli spontano i dostojanstveno. lzvješene su hrvatske zastave na svim kućama u gradu, a mladež je vijest o tom događaju prenosila po selima bjelovarske okolice. Iz Bjelovara su 8. travnja krenuli Milan Bačani i Mato Matijašić noseći hrvatsku zastavu. U selu Hrgovljani pokraj Bjelovara dočekani su iz zasjede od srbočetnika, te su uz poginula četiri vojnika postali prvomučenici novoproglašene hrvatske države. Poginuli su časno i slavno, noseći hrvatski barjak slobode. Tako su pred Uskrs 1941. u bjelovarskom kraju započeli prvi ratni zločini nad hrvatskim civilima.

Dakle u Donjim Mostima i Bjelovaru su počeli zločini nad Hrvatima, na Bleiburgu i križnim putevima su nastavljeni neviđenom mržnjom i žestinom, na Vukovarskoj Ovčari su kulminirali masovnim pokoljem i etničkim čišćenjem s elementima genocida, a sve to je začinjeno s preko sto tisuća godina robije u vrijeme 45-togodišnje diktatorske vladavine druga Tita, koji je uvijek virio ispod četničkog šinjela.

Treće izdanje veličanstvenog povijesnog djela Stjepana Loze, čini se došlo je u pravi trenutak, a mjesto održavanja promocije u Hrvatskom državnom arhivu uz brojnu nazočnost uglednika iz javnog života i povijesnih eksperata, daje nam za pravo nadati se da će i državni vrh danas dati zeleno svjetlo i još eksplicitniju potporu ovakvim i sličnim povijesnim istraživanjima, a sve s ciljem da se povijesnom istinom i samo istinom, s hrvatskih pleća skine stigma srbijanskih mitomanskih laži. Promocija ove važne povijesne knjige, preventivni je odgovor srbijanskom državnom vrhu da je Hrvatska ustaška država, a analogno tome, sam Andrej Plenković je valjda ustaša, „poglavnik“ takve države. Ako je to tako, onda Vučić i Vulin imaju doista velik problem, jer u toj „ustaškoj vladi“ Andreja Plenkovića, sjedi „doglavnica“, Srpkinja-Anja Šimpraga, pa se postavlja pitanje što ona tu radi? „I što ćemo sad“, što bi kazala Konstrakta, planetarno popularna srpska pop zvijezda?

Ovu veličanstvenu promociju kakvih bi trebalo biti sve više, na sebi svojstven način završio je vrijedni povjesničar Stjepan Lozo:

„Hrvatski narod je povijesni subjekt, dakle mi tvorimo svoju povijest, dakle mi ćemo je ponovo napisati i napisati ćemo je sigurno velikim slovima i uopće nemojte biti, što se toga tiče preplašeni. Hrvati postoje tu su, bitno je prepoznati bolest koja nas muči i ja ću vam sada reći nešto što može biti politički nekorektno: „Na ljutu ranu, ljuta trava“! Frenetičan aplauz uglednika iz javnog života i svih nazočnih, zapravo je dokaz da Stjepan Lozo nije kazao apsolutno baš ništa politički nekorektno!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari