Pratite nas

Nogometna reprezentacija postala najprofitabilnije bh. poduzeće

Objavljeno

na

Dvadeset godina kvalifikacijskih utakmica i doigravanja trebalo je nogometnoj reprezentaciji BiH da konačno ostvari cilj i plasira se na jedno veliko natjecanje. Pogodak Vedada Ibiševića na utakmici u Litvi označio je plasman BiH na svjetsko prvenstveno u Brazilu iduće godine, ali i od reprezentacije BiH napravio najprofitabilnije poduzeće u BiH.

U jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja, koja se godinama guši u neriješenim političkim i međunacionalnim odnosima i stagnira na putu prema EU, ovaj događaj bio je sasvim dovoljan razlog za pravu euforiju.

Deseci tisuća ljudi na ulicama bh. gradova proslavili su plasman u Brazil, a izbornik Safet Sušić i igrači dočekani su u Sarajevu kao pravi heroji.

– Već tražimo jamce za kredit kako bismo financirali odlazak u Brazil, izjavljuju navijači koji ovo očito smatraju najvećim sportskim uspjehom BiH.

Zahvaljujući legendarnom Ivici Osimu i njegovim suradnicima Nogometni savez BiH se u vrlo kratkom roku uspio izvući iz problema u kojima se nalazio, a uspjeh reprezentacije potvrda je dobrog rada u koji su uključeni sportski djelatnici iz oba entiteta i sva tri naroda. Mnogi se slažu u ocjeni kako je nogometna reprezentacija BiH priča o uspjehu koji nadilazi nacionalne i političke podjele u zemlji.

Iako većina Srba i Hrvata u BiH i dalje „svojima“ doživljavaju prvenstveno nogometne vrste Srbije i Hrvatske, činjenica je da se sa sve većim simpatijama gleda i na bh. reprezentaciju. Upitno je, međutim, može li se i u kojoj mjeri ovaj sportski uspjeh iskoristiti za relaksiranje i rješavanje drugih, ozbiljnijih problema u BiH, gdje političari ne mogu doći do konsenzusa.

Sociolog Ivan Vukoja kaže kako je nedvojbeno da ovaj veliki sportski uspjeh u sebi nosi potencijal za pozitivne promjene i u nekim drugim područjima.

– Neće uspjeh u sportu po automatizmu riješiti naše političke, ili bilo koje druge probleme. Bojim se da neka euforija i pojednostavljivanje stvari ne stvore kontraefekt. Iako on u sebi nosi potencijal, ovim sportskim uspjehom ne treba zamagljivati stvari i činjenicu da se ovdje prioritetno treba riješiti problem neriješenih političkih odnosa koji generira sve druge probleme, upozorava Vukoja. Njegov kolega Jusuf Žiga smatra da je bh. društvu bio prijeko potreban jedan uspjeh, jer se zemlja godinama suočavala s porazima, uključujući i one u sportu.

– Ovo je dobrodošlo i za relaksiranje međunacionalnih i političkih odnosa u društvu. Uvjeren sam u pozitivan halo-efekt kada je u pitanju stvaranje boljeg ambijenta unutar društva i države. Naravno, uspjeh reprezentacije ne treba precjenjivati, i to ne znači da će zbog njega nekomplementarne sukobljene politike u BiH odustati od svojih ciljeva, kaže Žiga.

Bez obzira na to, plasman na Svjetsko prvenstvo sigurno će donijeti financijske benefite mnogima. Zaradit će prije svega Nogometni savez BiH, turističke agencije, gospodarstvo, a o zaradi trgovaca i ugostitelja, odnosno potrošnji hrane i pića za vrijeme prvenstva izlišno je i govoriti.

Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari