Pratite nas

Očekuje se jedanaest bošnjačkih, sedam srpskih i pet hrvatskih kandidata

Objavljeno

na

Za ove izbore je veliki broj kandidata za pozicije u državnom vrhu

opći Izbori 2014Među 69 političkih stranaka i 23 neovisna kandidata koji su se prijavili za sudjelovanje na listopadskim izborima 19 je stranaka i četiri neovisna kandidata koji se planiraju upustiti u utrku za članove Predsjedništva BiH.

Ako je suditi po biračkom tijelu na koje računaju pojedine stranke i kandidati najviše gužve bi trebalo biti na listi kandidata za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Sva četvorica neovisnih kandidata su Bošnjaci. To su bivši reis Mustafa Cerić, aktualni dopredsjednik FBiH, Mirsad Kebo te malo poznati Adil Žigić i Halil Tuzlić. Žigić se još prije osam godina kandidirao za istu poziciju, ali je dobio samo 1.245 glasova.

Autsajder je i načelnik općine Breza, Halila Tuzlića. Prema prijavama SIP-u, svoje kandidate za Predsjedništvo BiH trebali bi imati sve veće probošnjačke stranke. SDA će skoro sigurno kandidirati aktualnog člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića, SBB vjerojatno Fahrudina Radončića, a SDP bi, prema najavama, ovaj put mogao odustati od pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH koju je u dva protekla mandata uzeo.

Navodno će nakon dugo godina imati kandidata za bošnjačkog člana i to u liku Denisa Bećirovića. Kandidate će imati i Stranka za BiH i BPS, što znači da bi u utrku mogli Haris Silajdžić i Sefer Halilović. Kao alternativa Silajdžiću iz SBiH se spominje Azra Hadžiahmetović. Svoje kandidate najavljuju i dvije marginalne bošnjačke stranke, Kongresna narodna stranka i Stranka dijaspore. Od hrvatskih stranaka, kandidaturu za Predsjedništvo BiH najavljuju HDZ BiH, HDZ 1990. i HSP. Unutar HNS-a će odlučiti tko će biti kandidat ove grupacije, ali je izvjesno da će to biti kandidat iz najjače stranke – HDZ BiH. Martin Raguž će prema najavama biti kandidat HDZ-a 1990., a Zvonko Jurišić i određeni stranački čelnici se spominju kao kandidati HSP-a za istu poziciju.

Veliki broj srpskih stranaka

Živko Budimir bit će kandidat svog SPP-a, dok bi Slavo Kukić kako se špekulira trebao biti kandidat Komšićevog DF-a. Zanimljivo je da Lijanovići, osnosno NS RzB nije prijavila kandidaturu za Predsjedništvo BiH, a nije isključeno da podrže nekog od kandidata drugih stranaka. Dosta je i srpskih stranaka najavilo kandidate za Predsjedništvo. SNSD će vjerojatno predložiti Nikolu Špirića, iako se spominje i Sredoje Nović. Ukoliko se ne dogovore o zajedničkom kandidatu, SDS bi mogao predložiti Ognjena Tadića ili Mladena Bosića, a PDP Mladena Ivanića. Kandidate će imati i Socijalistička partija, Demokratski narodni savez, Stranka pravedne politike i Srpska napredna stranka.

VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari