Pratite nas

Hrvatska

Okrugli stol: Kako cestovno povezati krajnji jug Hrvatske – autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BiH?

Objavljeno

na

Dubrovačko-neretvanska županija je prometno izolirana regija na osjetljivom geostrateškom području. Treba je povezati, i to preko vlastitog teritorija, s ostatkom Hrvatske i Europskom unijom pomoću najkvalitetnije prometnice i mosta – zaključak je Okruglog stola održanog na temu ”Kako cestovno povezati krajnji jug Hrvatske – autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BiH?”

Sudionike je razočarala mogućnost da Jadransko-jonska autocesta ne ide preko Dubrovnika, nego kroz BiH, javlja Soundset Ragusa.

“Nama je neprihvatljivo da se u strategijama prostornih planova razmatraju i odabiru varijante koje su najpovoljnije i da se one na kraju nađu u tim strategijama i planovima, a da onda neka elita, ma kako za sebe mislila da je Bogom dana, kaže da neće ići po strategiji i prema planu, nego će ići kuda se dogovore. U demokraciji se odluke donose kroz javne rasprave, službene dokumente RH i ove županije. Naravno da je teoretski moguće da se odluke promijene, ali one se ne mogu promijeniti na jednom sastanku i jednom izjavom predsjednika Vlade”, rekao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

“Nije nam jasno zašto je ponovno teritorij druge države privlačniji od vlastitog teritorija za rješavanje povezivanja krajnjeg juga s ostatkom zemlje”, dodao je.

Prijedlog rješenja prema kojem se nagovješta izmještanje trase Ploče-Dubrovnik u BiH je neprihvatljiv i štetan za RH iz više razloga. ”Nije to samo prometni problem već gospodarski, turistički, sigurnosni, ekološki, demografski pa i geostrateški”, rekao je profesor na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti Željko Marušić.

“Ako pristanemo i ne izborimo se za naše interese i ako autocesta bude išla teritorijem BiH kako je sada planirano, morat ćemo najmanje izgraditi brzu cestu jer ne dolazi u obzir da Dubrovnik bude povezan samo magistralom. Dakle, bit će tu brza cesta koja nije puno jeftinija od autoceste, ali trebat će izgraditi i tri spojnice do te predviđene autoceste, i kad to zbrojite onda će ta cijena biti najmanje jednako visoka kao što je izgradnja autoceste preko Dubrovnika”, rekao je profesor Marušić.

Zastupnik SDP-a u županijskoj skupštini Ivo Karamatić upozorio je da su želje sudionika opravdane ali da nisu realne jer ne postoji studija izračuna troškova za sve varijante Jadransko-jonskog koridora.

Govorili su još i Vjekoslav Dorić iz IGH Split te saborski zastupnik Branko Bačić. Sudionici sastanka zatražili su od predsjednika, Vlade i Hrvatskog sabora da zaštite hrvatske interese na krajnjem jugu te da ustraju na izgradnji autoceste kroz teritorij RH.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari