Connect with us

Analiza

‘Ovo je hibridni rat, ovo je osveta Lukašenka’

Objavljeno

-

Migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske jučer i noćas je kulminirala. Bjelorusija već mjesecima gomila i propušta tisuće migranata prema Poljskoj i ostalim susjednim državama kako mi migrantski ilegalni val ponovno zahvatio Europsku uniju. U pozadini je višegodišnji političko-diplomatski sukob Brusselsa i Lukašenka. Poljacima je prekipjelo i sinoć su donijeli odluku o izvanrednom slanju čak dvanaest tisuća vojnika prema granici s Bjelorusijom kako bi zaustavili masovni ilegalni prelazak migranata na svoj, ali i na teritorij Europske unije. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović rekao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako nije baš očekivano ono što se događa, jer su svi očekivali, u posljednjih nekoliko mjeseci, veliki migrantski val iz Afganistana.

“Lukašenko se dosjetio “kreativne metode”

– No, otvorila se ova Bjeloruska ruta. Vrlo je zanimljivo da se ti migranti u Bjelorusiji nalaze sasvim legalno. Radi se o ljudima koji su došli charter letovima u Minsk, jer je Vlada Bjelorusije omogućila vizne olakšice za građane Iraka, Sirije i Afganistana. Time se nagomilavaju migranti, koji zapravo dolaze kao turisti u Bjelorusiji, rekao je Vidmarović.

Do eskalacije je došlo kada je Bjelorusija prizemljila zrakoplov Ryanaira, što je izazvalo veliki skandal u Europskoj uniji i svjetskoj političkoj javnosti. Tada su pooštrene sankcije Bjelorusije, a Lukašenko se dosjetio “kreativne metode da malo zapapri  Bruxellesu i susjedima koji su bili najglasniji u pozivanju da se sankcionira Lukašenko i njegova vlada”.

– I tako smo došli do ovog današnjeg stanja kada imamo tisuće ljudi koji idu prema poljskoj granici, dodao je Vidmarović.

Vanjskopolitički analitičar je istaknuo da se Poljska ograđuje na sve moguće načine.

Vidmarović: Situacija je opasna

Vidmarović je rekao kako je ovo opasna situacija na nekoliko razina. S jedne strane čini se da je Europske unija naučila sve ono što se naučiti može iz prve velike migrantske krize 2015. godine, no nitko nije očekivao da može doći do ovakve situacije koja se trenutno događa.

– Dakle, ipak se neke stvari nisu naučile, odnosno nitko ih nije mogao očekivati. S druge strane, nema jedinstvenog pristupa, ova situacija je podijelila ljude u Europskoj uniji zbog sigurnosti Europske unije, ali postoji i problem s ljudskim pravima, poručio je.

Migranti su spremni i silom ući na prostor Europske unije, a Poljska može poslati migrante natrag po zakonu kojeg je donijela. Europska unija jedino što može donijeti sankcije Bjelorusiji, ali te sankcije očito ne funkcioniraju.

Poljaci su također kritizirani i od stane Bruxellesa, ali poljska Vlada trenutno se o ovoj situaciji ponaša onako kako najbolje zna i umije.

– Kako bi se trebala ponašati, o tome bi bilo moguće razgovarati kada bi imali jedinstvo između Poljske i Bruxellesa, kada bi bilo jedinstvo između Litve i Bruxellesa, te kada ne bi bilo zasebnih tumačenja načina kako se nositi s time. Ovo je sada jedan blok koji se formira – Mađarska, konzervativni glasovi Europske unije i to se ne može riješiti na način kako bi se trebali ponašati, naglasio je Vidmarović.

Slična situacija se može dogoditi i Hrvatskoj na granici s Bosnom i Hercegovinom. Vidmarović je rekao kada bi Hrvatska imala sličnu situaciju, vjeruje da bi se i hrvatske sigurnosne snage postavile slično kao i 2015. godine. Hrvatska je tada puštala migrante dalje prema Europskoj uniji.

“Ovo sada je hibridni rat, ovo je osveta Lukašenka”

Vidmarović je vratio na trenutnu situaciju.

– Ovo sada je hibridni rat, ovo je osveta Lukašenka, poručio je Vidmarović.

Vjeruje da iza ove migrantske krize ne stoji Moskva.

– Ovu migrantsku krizu ne treba podcijeniti, a sada svatko u Europskoj uniji pokušava gledati svoje interese, poručio je.

 

Stotine migranata u jurišu viču: ‘Njemačka, Njemačka’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari