Pratite nas

Pack: Ne postoji stabilnost u BiH

Objavljeno

na

Bošnjaci, Srbi i Hrvati izašli su na ulice širom Bosne i Hercegovine kako bi prosvjedovali protiv Vlada, koje krive za stanje u toj zemlji. Nemiri se tako pored Ukrajine odvijaju i u BiH, na još jednoj granici sa Europskom unijom, stoji u tekstu objavljenom na stranicama Europskog parlamenta.

Doris Pack, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu članica Europske pučke stranke, koja je pisala izvještaj o napretku BiH na EU putu, osvrnula se na moguće scenarije i budućnost ove zemlje.

Nemiri su pokazali da se ekstremno podijeljeno društvo može ujediniti kada postoji zajednički cilj i volja. Smatrate li da je tako moguć napredak zemlje, ili je to prijetnja ionako slaboj stabilnosti ove zemlje?

Doris Pack:
 Ne postoji stabilnost u BiH, i ja očekujem ove nemire već duže vrijeme. Politički lideri nisu spremni pronaći kompromis, nisu u stanju riješiti nijedan problem koji je krucijalan za građane. Nadam se da će politički lideri, koji se još nisu povukli i koji su odgovorni za svu situaciju, početi slušati.

Kako će trenutna situacija utjecati na progres BiH po pitanju članstva u Europskoj uniji?

Doris Pack
: Ova situacija može dovesti do bolje političke situacije u zemlji samo ako politički lideri naprave korak naprijed kako bi riješili probleme. Mi možemo samo pružiti ruku pomoći, kao što činimo stalno, i pokazati da smo još zainteresirani za budućnost ove zemlje. Snažno zastupanje Europske unije i Međunarodne zajednice trebaju uvjeriti ljude da ustraju na putu prema Europskoj uniji.

Što Europska unija može učiniti da se poboljša situacija u BiH te da se ova zemlja izvuče iz slijepe ulice?

Doris Pack
:Mi nismo glumci, i mi pokušavamo pokazati liderima u BiH koje korake da poduzmu, iako mislim da oni veoma dobro znaju što trebaju raditi. Sramotno je da su interesi lidera totalno drugačiji od interesa građana, koji žele biti dio EU i imati bolju budućnost.

Prosvjednici su glasno ukazali na neslaganje sa preglomaznom administracijom, koja je sklona korupciji. Struktura zemlje – bazirana na neefikasnom ustavu, dubokim etničkim podjelama umjesto zbliženih građana – treba snažno uobličavanje.

No to ne možemo napraviti mi izvana. Mi možemo pripremiti konstrukciju za bolji život, no mora postojati želja za time unutar države. Ako je nema, bojim se da ćemo se susresti sa dugotrajnom teškom situacijom.

Bljesak

[box_info]

m raguzPredsjednik HDZ-a 1990. i zastupnik u državnom Parlamentu Martin Raguž hospitalizran je danas u bolnici u Sarajevu zbog problema s kralježnicom. Naime, Raguža su problemi s kralježnicom zatekli u klupama državnog Parlamenta, a smješten je na Odjelu neurologije bolnice u Sarajevu. Tijekom sutrašnjeg dana izvršiti će se pretrage i točnije znati njegovo zdravstveno stanje.

Trenutačni savjet liječnika je strogo mirovanje, no Raguž se nada da će se uskoro oporaviti, kako bi se mogao vratiti svojim dužnostima. Kako je potvrdio za Republiku problemi s kralježnicom su starijeg datuma, te se s njima bori već 4-5 godina.

[/box_info]

facebook komentari

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari