Connect with us

Politički rentgen

PORUKA BOŽE PETROVA

Objavljeno

on

Vidno uplašen, bez krvi na licu, uzbuđen, nesiguran, Božo Petrov u jednoj rečenici poručio je novinarima koji su ga čekali cijeli dan da su zapravo bedaci. Ono što je rekao, da neće sudjelovati u preslagivanju ove Vlade, ako Karamarko na tome bude inzistirao, zapravo su svi znali i bez Bože Petrova. Pogotovo je sve vrlo nategnuto, jer je Božo Petrov u trenutku davanja izjave znao da je predsjednik Hrvatskog državnog sabora, g. Reiner danas na dnevni red uvrstio točku o izglasavanju nepovjerenja Timu Oreškoviću. Dakle Božo Petrov zna da Karamarko ide u opoziv premijera i zbog  toga je ova retorička Božina parabola “ako Karamarko ide u preslagivanje….“ zapravo nesuvisla.

[ad id=”93788″]

Ovo je klasičan politički igrokaz ljudi koji nisu dorasli ovom kompliciranom političkom trenutku, a još više je čudno  zbog toga što nisu mogli i nisu znali predvidjeti kuda će ih dovesti politika ucjena, veta i fiks ideja o nekakvoj tripartitnoj Vladi, pa makar i skrivenoj. Božo se, za razliku od Karamarka, nije usudio odgovoriti ni na jedno pitanje novinara što je znak svojevrsnog neslaganja u Mostu oko temeljnih zaključaka. Božo nije eksplicite spomenuo ni da je njegova izjava  jednoglasna odluka njihovog Nacionalnog vijeća, niti je i nadalje ultimativno tražio Karamarkovo odstupanje.Novinarima nije dozvolio ni jedno provokativno pitanje, a onaj koji ne će odgovarati zapravo nema jasno iskristaliziran politički stav ili nema jedinstvo u svojoj političkoj grupaciji.

Postoji velika mogućnost da Karamarko nije bio u sukobu interesa u slučaju “konzultantica”, a ako je tako, sve konstrukcije Oreškovića i Mosta padaju u vodu.

S druge pak strane, protiv potpisnika ugovora Mosta s Grizlijem i protiv aktera koji se navode imenom i prezimenom, potrebno je razmotriti podizanje kaznene prijave za trgovinu utjecajem, a najmanje je što treba tražiti od  Dalija Orešković da i taj slućaj stavi na razmatranje.

Orešković se pak mora izjasniti stoji li i nadalje kod opoziva Petrova i Karamarka ili se iznenada i on predomislio? To je ključ i početak ove krize koju je izazvao Orešković, baš traženjem opoziva dvojice podpredsjednika bez ikakvog suvislog obrazloženja! Ukoliko Orešković i nadalje inzistira maknuti „dva velika utega“ u ovoj Vladi, bilo bi ljudski, pošteno i pristojno prema hrvatskim građanima, koji ga nisu birali i koji mu nisu dali izborni legitimitet, podastrijeti dokaze i obrazloženja zašto traži opoziv dvojice podpredjednika.

Još uvijek sam siguran da Tihomir Orešković u svim ovim početničkim političkim spinovima zapravo želi sakriti svoj neminovan politički poraz i još ne želi priznati  da je uletio u jedan komplicirani politički projekt kojemu nije dorastao. Nije isto voditi Tevu i korupcijom umreženu hrvatsku ekonomiju gdje iza svakog ugla prijeti kmerska prepreka.

Bilo bi pošteno dati šansu drugom mandataru, koji dubinski poznaje sve aspekte hrvatske politike od ekonomske do svjetonazorske, a ovu političku krizu i čuvanje kakve takve večine u Saboru, može gentlemanski prekinuti jedino svojom neopozivom ostavkom!

Novi, mogući partnerski odnos Domoljubne koalicije i Mosta, bez ikakvih daljnjih ucjena, na temelju ugovornog političkog programa o provođenju već dogovorenih reformi, uz obostrano međusobno uvažavanje, s nekim drugim premijerom iz kvote relativnog pobjednika, zapravo je jedini put zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske i zaštite vlastite političke vjerodostojnosti, a svakako i zaštite  vlastitog ljudskog dostojanstva.

Siguran sam da je Tomislav Karamarko spreman po drugi put odustati od premijerske pozicije, ali to mora biti njegova osobna politička odluka, bez ikakvih pritsika, bez ikakvih starih ili novih fabriciranih afera.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari