Connect with us

Komentar

Potkradeni Domovinski rat

Objavljeno

on

Nije na smrtniku da anticipira i potkrada budućnost, ta opaka želja graniči s ludošću; ali ne smije se niti po prošlost grabiti kako se hoće i s namjerom, pogotovo ne po tuđoj povijesti: manipulirati podacima i potom namjerno izvlačiti krive zaključke.

Ružno je i nezahvalno licitirati hrvatsku povijest za vlastiti račun i nadati se da će baš sve pokriti čuvena hrvatska šutnja. Nije ni ta šutnja toliko cjelovita, uvijek netko progovori. U ovom slučaju kako se Domovinski rat potkrada hrvatskim braniteljima i njime licitira za vlastitu slavu i probitak.

Već se neko vrijeme, na primjer u Novom listu od 8. rujna 2013., u Wikipediji, u pozdravnim govorima i obraćanjima bošnjačkih prvaka spominju neke čudne i, rekao bih, zlonamjerne brojke u kontekstu Domovinskog rata. I te se brojke u prigodnim govorima i člancima već uzimaju ne kao povijesno pretjerivanje već kao provjereni povijesni artefakti, enciklopedijski i udžbenički podatci, u svakoj prigodi kad se govori o bošnjačkoj manjini i njihovu suživotu u Hrvatskoj. Spominje i neprestano ponavlja podatak da je u Domovinskom ratu učestvovalo 25 000 Bošnjaka, da je to postotno najveći doprinos jednog naroda u obrani Hrvatske (Wikipedija). Ministar hrvatskih branitelja ide korak dalje, on kaže: Bošnjaci su bili veliki stradalnici Domovinskog rata, u ukupnom broju branitelja sudjelovali su s pet posto, a među poginulima su čak deset posto. Ako je i od ovakvog ministra, previše je.Bošnjacima svaka čast i hvala na svakom ratniku u teškim trenucima srpske/srbijanske agresije na Hrvatsku, međutim ta brojka, koju je prvi iznio i stalno ponavlja Predsjednik udruge branitelja Domovinskog rata, Hamddija Malić, jednostavno nije moguća, netočna je i vrijeđa zdravi razum.

Jasna je namjera da Bošnjaci u Hrvatskoj žele istaknuti svoje mjesto u Hrvatskoj, svoju poziciju u obrani Hrvatske i tu nema zamjerke, međutim samo nas istina oslobađa i vodi dobru zajedničku budućnost. Jednostavno takve su izjave neprimjerene: brojka od 25 tisuća Bošnjaka sudionika Domovinskog rata nije moguća i ne služi veličanju uloge bošnjačke zajednice u stvaranju hrvatske države, nego šalje krivu i opasnu poruku.

Naime, prema službenom popisu iz 1991. u Hrvatskoj je bilo 43 469 deklariranih Muslimana (rubrika Bošnjak nije postojala) i iz te populacije, koja u svojoj strukturi ima mnoštvo djece, mobilizirati 25 000 boraca jednostavno nije moguće. Ponavljati tu brojku i gurati je u pisanu povijest vrijeđa struku i povijesno pamćenje te podsjeća na komunističku i srpsku historijografiju koje su stvorile svoju sliku o NDH, stvorili pojam „endehazija“ kojom se automatski i bez razmišljanja podrazumijeva genocidnost, nacifašizam i klerofašizam. Zašto sada Bošnjaci deseterostruko povećavaju sudjelovanje u Domovinskom ratu i HV?

Vojna povijest bilježi podatak od najviše 13% odaziva od ukupne populacije u vojne postrojbe. Taj postotak nije premašen i smatra se izuzetnim, uobičajni postotak je 4 – 5%. Ako stavimo u srazmjer podatak o broju Bošnjaka u Hrvatskoj 1991. I spomenutu brojku od 25 000 Bošnjaka u HV, dolazimo do podatka da je svaki drugi Bošnjak u Hrvatskoj bio u HV?! Ako sad u ukupnu populaciju uvrstimo dobnu strukturu bošnjačke populacije, žene, djecu, starce… ne smijem ni izgovoriti zaključak. Takvu akrobaciju brojkama ni srpska mitomanija ne bi mogla producirati, a u tome im nema premca.

Hrvatski narod imao je i previše poteškoća, platio visoku cijenu dok u očima slobodnog i demokratskog svijeta sa sebe nije isprao stigmu genocidnosti, izbrisao izmišljene brojke jasenovačkih žrtava i ulaskom u NATO i EU dokazao svoju demokratsku vjerodostojnost. Kako se ne bi bilo zabune što se s Bošnjacima u Hrvatskoj događalo nakon 1991., u službenom popisu 2001., dakle nakon rata u Hrvatskoj popisano je 20 755 Bošnjaka.

Domovinski rat i hrvatska povijest jednostavno nisu na rasprodaji i nitko, pa ma kako zaslužan bio, koliko god zadužio Hrvatsku, nema pravo licitirati s brojkama, potkradati i rugati se zdravoj pameti, čak ni kad računa na uobičajenu hrvatsku šutnju. Domovinski rat ne treba braniti nikakvim krivim brojkama niti on može bilo kome poslužiti za vlastitu promociju. Još je gore potkradati hrvatsku svetinju, pretvorit je u mrijesilište laži, a to je upravo ta brojka od 25000 Bošnjaka u HV. Naime u redovima HV u Domovinskom ratu borilo se 917 boraca koji su se početkom devedesetih izjašnjavali Muslimanima.

L. C.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari