Predstavljena inicijativa za vraćanje Papinog križa i postavljanje spomen obilježja Papi Ivanu Pavlu II.

0

Danas je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Anušić predstavio javnosti inicijativu za vraćanje Papinog križa i postavljanje spomen obilježja Papi Ivanu Pavlu II. Simbolično je na današnji datum pokrenuta ova inicijativa od strane Županijskog odbora HDZ-akada je ujedno i blagdan sv. Ivana Pavla II.

22. listopada je datum koji je određen kao njegov spomendan jer je toga dana 1978. godine ovaj svetac održao prvu Svetu misu kao Papa.

Želja je predlagatelja ove inicijative da se na ulazu u Zračnu luku Čepin, u blizini mjesta gdje je Sveti Otac održao euharistijsko slavlje 2003. godine, postavi spomen obilježje u znak sjećanja na taj događaj, ali i da se Papin križ, koji je na restauraciju odvezen u travnju 2014. godine, što prije vratiti na mjesto gdje je prvi put postavljen.Danas tamo stoji tek gotovo uništena mramorna ploča u zapuštenom okolišu kao spomen na posjet Svetog Oca Osijeku.

Vraćanjem Papinog križa i postavljanjem spomen obilježja te uređenjem okoliša na istoj lokaciji Osječani bi mogli od sljedeće godine na današnji datum doći zapaliti svijeću i odati počast ovom velikanu katoličke crkve.

„Mislim da to dugujemo našim sugrađanima. Križ ispod kojeg je Sveti otac održao euharistijsko slavlje treba biti podsjetnik za sve što je papa Ivan Pavao II. napravio za Hrvatsku. Mnogi će sugrađani danas poželjeti zapaliti svijeću i pomoliti se Svetom ocu, a nemaju mjesto gdje to mogu učiniti. Ovom inicijativom želim poručiti gradskoj upravi i svima koji sada skrbe o tom Križu, da ja kao saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Antunovac nudim svu moguću pomoć prilikom restauracije i postavljanja.“ -kazao je Ivan Anušić.

Podsjetimo se, Papa je prilikom trećeg dolaska u Hrvatsku posjetio i Osijek. Svetu misu na otvorenom na prostoru Športsko-poslovne zračne luke Čepin služio je pred više o 220.000 vjernika. Kao podsjetnik na taj povijesni događaj ostao je  25-metarski križ, izrađen u jelovini i smrekovini i kao takav najviši je u Hrvatskoj. Vlasnik mu je Grad Osijek, koji je Papin križ proglasio kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

Nažalost, križ ne stoji tamo gdje bi trebao i ne zna se zapravo točno gdje se on nalazi. Kako se gradska vlast mijenjala i križ je mijenjao svoju lokaciju. Nakon Papinog posjeta djelatnici Zračne luke su križ morali maknuti s lokacije na kojoj je prvotno bio postavljen jer je zbog visine ometao zračni promet. Nakon brojnih upita premješten je na ulaz u Sportsko-poslovnu zračnu luku Čepin. Križ je bio oštećen nakon demontiranja pa je otpremljen na restauraciju sredinom 2014. godine. Struka se oglasila pa je  zagrebački stručnjak prof. dr. sc. Miljenko Haiman zaključio kako oštećenja gotovo i nema te da križ treba samo novi premaz. No, do danas ne postoji odgovor zašto još uvijek križ nije obnovljen i zašto nije postavljen na mjesto koje je za njega određeno kako bi bio jedan od značajnih simbola za ovu regiju.

„Značaj Pape Ivana Pavla II. za Hrvatsku je iznimno velik. Smatramo da karizmatični i voljeni Ivan Pavao II. treba u Slavoniji i Baranji imati spomen obilježje, a križ koji je posvetio prilikom svog posjeta Osijeku najbolji je podsjetnik na sve dobro što je učinio nama, ali i svijetu. Ne želimo da Papin križ bude političko pitanje. Želimo pronaći trajno rješenje. “- istaknuo je na kraju Anušić, HDZ-ov saborski zastupnik i nositelj ove inicijative.

Ante Rašić/Kamenjar.com

22. listopada – Spomendan sv. pape Ivana Pavla II.

facebook komentari