Connect with us

Kronika

Preminuo akademik Dubravko Jelčić

Objavljeno

on

U devedesetoj godini života umro je akademik, povjesničar književnosti, književni kritičar, pjesnik, publicist i prozaik Antun Dubravko Jelčić, javljeno je iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Jelčić rođen je u Požegi 6. studenog 1930. godine. 1945. godine osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog širenja antikomunističkih letaka, a dio kazne je izdržavao u Staroj Gradišci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao disertacijom o djelu književnika Josipa Kosora.

Radio je kao srednjoškolski profesor, dramaturg Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a 1960. godine se zapošljava u Institutu, a kasnije akademijinom Zavodu za književnost u Zagrebu gdje ostaje do mirovine. U drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća bio je i saborski zastupnik HDZ-a.

Uređivao je biblioteku Izbor u Nakladnom zavodu Znanje i biblioteku Vijenac u Nakladnom zavodu Matice hrvatske. Bio je i član uredničkog odbora Pet stoljeća hrvatske književnosti gdje je kao urednik potpisao čitav niz naslova.

Uredio je sabrana djela Ujevića, Matoša, Nazora i A. B. Šimića. Sa Krstom Špoljarom je uredio i izabrana djela Augusta Šenoe. Početkom devedesetih bio je i potpredsjednik Matice hrvatske (iz čijeg je članstva kasnije izbrisan), a redovni član HAZU postao je 1992. godine. Bio je i jedan od pokretača i glavnih i izvršnih urednika projekta Stoljeća hrvatske književnosti.

Objavio je više od dvadeset knjiga književnog, znanstveno-kritičkog i političkog sadržaja te monografija. Objavljivao je i antologije suvremene hrvatske novele, kao i dnevničke zapise. U nekoliko izdanja Naklada Pavičić mu je objavila i zapaženu “Povijest hrvatske književnosti”. Zbirka pjesama “Poraz pobjednika” objavljena mu je 1962. godine, a pisao je i radio-drame. 1994. objavio je i roman “Strah”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari