Pratite nas

PROPISNIK, ZADAĆA I STVARNO USTROJSTVO RADA “USTAŠE” (prvi (1) dio)

Objavljeno

na

(U nastavcima ću donijeti pojašnjenja Ustaških Načela koja su izišla u časopisu “Ustaša” br. 950 još za vrijeme postajanja nezavisne Države Hrvatske. Mnogi Hrvati nikada za ovo nisu čuli a kamoli imali priliku o ovome znati išta. Sve što su znali o Ustašama i NDH je iz beogradskih i neprijateljskih izvora. Zato bi bilo i dobro i koristno da današnji hrvatski naraštaji prostudiraju ovaj PROPISNIK i stave na papir sve one riječi iz ovih “Ustaških Načela” i ovog “Propisnika” odišu, mirišu, odsijevaju – ili kako god hoćete – idejama “fašizma” “nacizma” i “komunizma”. Otporaš.)

Na temelju točke 13. ustava «USTAŠE» – Hrvatskog oslobodilačkog pokreta – po odredbi Poglavnika – izdajem sliedeći 

PROPISNIK

O ZADAĆI, USTROJSTVU, RADU I SMJERNICAMA «USTAŠE» – HRVATSKOG OSLOBODILAČKOG POKRETA

I.
ZADAĆA, BITNE OZNAKE, USTROJSTVO I STVARNA SREDSTVA RADA «USTAŠE»

§ 1. Zadaća «Ustaše»

 1. b)  Hrvat – jedino izvorno i poviestno naše ime, koje nitko ne smije i ne može zamieniti ni s jednim drugim imenom;
 2. c)  Hrvatska – jedino izvorno i naravno ime, koje je naš
  narod dao u pradavna vremena svojoj domovini, koje nitko nesmije i ne može zamieniti ni s jednim drugim imenom;
 3. d)  Država Hrvatska – jedinstvena, te da se ne može dieliti na pokrajine;
 4. e)  «Ustaša» – izvorni i samonikli hrvatski oslobodilački pokret, utemeljen na hrvatskoj sviesti, poviesti i državnom pravu – čedo vjekovnih borbi hrvatskog naroda za slobodu, samostalnost i državnu nezavisnost.
 5. § 5. «Ustaša» je politički pokret

«Ustaša» u svojim članovima, pristašama i cielom hrvatskom narodu jača državnu i narodnu sviest, duh samostalnosti i narodne osebujnosti. Zato:

 1. a)  upoznaje cio narod s hrvatskom narodnom i državnom poviešću od prvih početaka do danas;
 2. b)  upućuje na važnost, vriednost, potrebu i značenje vlastite države;
 3. c)  stalno goji i uviek visoko podiže sviest na rodne slobode i samostalnosti;
 4. d)  održava, jača i produbljuje u dušama i srdcima cielog naroda živo uvjerenje u poviestnu činjenicu, da se hrvatski narod nije nikada bilo kojim činom ili bilo kojom zakonitom odlukom odrekao prava na svoju vlastitu državu i da to svoje pravo nije nikada na bilo koga drugoga prenio, tek mu je koncem svjetskog rata tudjinska sila spriečila, da dalje vrši svoja vrhovnička (suverena) prava u vlastitoj državi, u Hrvatskoj.
 5. § 6. «Ustaša» je vojnički pokret

«Ustaša» svrstava narod u uredjene borbene redove, vojniški ga odgaja, te njeguje vojničke i vitežke vrline hrvatske – vjekovima posvjedočene. Zato:

 1. a)  iznosi pred svoje članove, pristaše i cio narod naše tisućljetne borbe za domovinu i zapadnu uljudbu na svim bojištima i ratištima svieta;
 2. b)  predočuje svojim članovima, pristašama i narodu kao uzor svietle likove naših proslavljenih junaka, njihove živote, pregaranja i žrtve, a posebno vjekovnu, krvavu i neprestanu borbu cielog naroda, da sažuva svoje ime, domovinu, državu, slobodu i pravo na obstanak;
 3. c)  uzvisuje junačke, plemenite, požrtvovne i paćeničke likove žena i majki našeg naroda, koje su čuvale domaće ognjište, radjale i odgajale nove naraštaje, te u potrebi i same oružjem u ruci branile dom i ognjište;
 4. d)  odgaja tjelesno zdrav narod radom, umjerenošću i tjelovježbama razne vrste.
 5. § 7. «Ustaša» je radni pokret

«Ustaša» naučava, da je rad temelj vriednosti narodnog žvota i blagostanja. Zato:

 1. a)  naučava, da rad označuje stupanj vriednosti svakog pojedinca;
 2. b)  iztiče načelo dužnosti savjestnog rada, te to i provodi putem radne službe;
 3. c)  visoko poštuje svakog radnika – bilo duhovnog, bilo tjelesnog;
 4. d)  čini sve, kako bi svojim savjetom i radom unapriedio blagostanje naroda i države.
 1. (1)  Točkom 1. i 2. ustava «Ustaše» – Hrvatskog oslobodilačkog pokreta označena je zadaća Pokreta.
 2. (2)  Prva zadaća Pokreta, naznačena u točki 1. ustava, koja predvidja borbu za oslobodjenje Hrvatske izpod tudjinskog jarma i za uzpostavu Nezavisne Države Hrvatske, izpunjena je.
 3. (3)  Druga, sadanja i buduća, zadaća «Ustaše» u smislu točka 2. ustava, u smislu ustaškog načela i suvremenih potreba hrvatskog naroda jest:
 1. a)  braniti svim sredstvima državnu samostalnost Hrvatske;
 2. b)  braniti svim sredstvima narodnu osebujnost hrvatskog naroda i ne dozvoliti nikada, da se hrvatski narod smatra
  dielom kojeg drugog naroda;
 3. c)  boriti se, da u hrvatskoj državi uviek vlada samo hrvatski
  narod;
 4. d)  boriti se da hrvatski narod bude podpunim i trajnim
  gospodarom svih tvarnih i duhovnih dobara u svojoj
  zemlji;
 5. e)  raditi, da Nezavisna Država Hrvatska bude napredna i
  pravedno uredjena, u duhu ustažkih načela;
 6. f)  postaviti i održati rad kao temelj svake vriednosti i svakog prava, vršenje dužnosti kao izvor prava na zaštićen život, a odgovornost prema cjelini kao temelj svakoj djelatnosti;
 7. g)  obnoviti i preporoditi hrvatskog čovjeka u duhu i na temelju ustaškog načela, časti, poštenja, pravednosti iljubavi;
 8. h)  u duše svih Hrvata i Hrvatica usadjivati vrline drevnog junačtva i vitežtva, po uzoru otaca i djedova – junaka ivitezova;
 9. i)  probuditi, razvijati i jačati životnu radost u radu i borbi;
 10. j)  uzgajati kod članova i pristaša i u narodu uobće odanost, poslušnost i vjernost prema Državi Hrvatskoj i Poglavniku, te pouzdanje u njega.
 11. § 2. Bitne oznake «Ustaše»

«Ustaša» je pokret: 1. narodni, 2. nacionalistički, 3. politički, 4. vojnički, 5. radni, 6. družtvovni, 7. ćudoredni, 8. odgojni i 9. prosvjetni.

§ 3. «Ustaša» je narodni Pokret

«Ustaša» je pokret, a nije i ne može biti stranka, jer:

 1. a)  u svojim redovima okuplja cio narod, bez obzira na stališ i zvanje,
 2. b)  u svojem radu i borbi uviek ima pred očima cio narod i
  njegove potrebe, a ne samo potrebe pojedinaca ili pojedinih narodnih skupina i stališa.
  Kako je najveći dio hrvatskog naroda seljački, to će Pokret prvenstveno misliti i raditi za dobro seljaka, ne zanemarujući ni dobro ostalih stališa.
 3. § 4. «Ustaša» je nacionalistički pokret

Načelo «Ustaše» jest, da je hrvatski narod samosvojna narodna jedinica, te kod svojih članova, pristaša i svih Hrvata učvršćuje sviest i uvjerenje, da je:
a) hrvatski narod – narod sam po sebi, te da nije istovjetan s nijednim drugim narodom, niti dio ili pleme bilo kojeg drugog naroda;

Nastavlja se…

Otporaš/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari