Propusti hrvatskog Ustava i izbornih zakona

0

U SD od 7.9.2016. prof. Ljubo Lalić traži djelomičnu promjenu hrvatskog Ustava i promjenu izbornih zakona. Meni se čini kao da je današnji Ustav napisan 1945. godine, a Hrvatskoj danas treba moderni Ustav koji će poštivati načela demokracije i ljudskih prava. Zbog toga novom Ustavu treba vratiti, dodati  ili promjeniti  više članaka.

Novi Ustav bi trebali izglasati građani na referendumu jer Ustav je dogovor građana kakvu državu žele imati. Ustav ne smiju izglašavati sabornici dvotrećinskom većinom jer to nije demokratski. Po meni takav Ustav je oktroirani Ustav. Sabornici Ustavu mogu dodavati dvotrećinskom većinom samo amandmane ili ustavne zakone, ali bit izglasanog Ustava na referendumu se ne smije mijenjati.

Stoga apeliram na budućeg premijera da raspiše referendum za promjenu Ustava. Ako taj referendum prođe, onda treba započeti pisanje novog Ustava kojeg građani na drugom referendumu mogu prihvatiti ili odbaciti.

Prvo, u Sabor treba vratiti Županijski dom jer bez dva doma nema demokracije. Naime, Županijski dom štiti interese Županije, a Sabor štiti interese pojedinca i svoje izborne jedinice. Da bi se donio neki novi zakon oba doma se moraju usuglašvati jer se ne može izglasati ni jedan zakon bez pristanka oba doma.

Treba smanjiti broj zastupnika. U oba doma ne smije ih biti više od 100 sabornika  i treba jasno naznačiti da nitko ne smije provesti u Saboru više od dva mandata. Slažem se da zastupnicima treba smanjiti plaće i da zastupnici ne smiju sjediti u Nadzornim  odborima državnih ili privatnih poduzeća. Oni moraju služiti državi i građanima. Služiti državi i građanima je najveća čast.

Europska parlamentrana demokracija  je kolonijalna jer kolonizatori – velike sile – djeluju preko manjih stranka koje često ruše Vlade. Pogledajmo što se događa u Italiji, Španjolskoj i Belgiji? Zar se tako nešto nije dogodilo nedavno u Hrvatskoj,  a moguće je da se tako nešto i nakon ovih izbora ponovo dogodi? Pobjednik na izborima mora biti kristalno jasan tako da ga nitko ne može ucjenjivati.

Zbog toga mislim da bi Hrvatska  morala uvesti američki politički sustav,  jer to je najmoderniji politički sustav, a politički sustavi novih članica EU su kolonijalni. Kako je Hrvatska mala država i kako je u modernoj  demokraciji izvršna vlast odvojena od zakonodavne i sudbene, predsjednik države bi morao biti na čelu izvršne vlasti, dakle, on bi trebao formirati izvršnu vlast jer jedino tako u nju se može uključiti najbolje stručnjake. Sve njegove kandidate za ministre bi trebali potvrditi oba saborska doma. Izvršna vlast ne bi trebala imati više od 12 ministara. Predsjednik i svi ministri bi morali raprodati sve svoje firme i udjele u svim firmima u određenom roku.

Dakle, Hrvatskoj su potrebne dvije glavne stranke koje moraju postati demokratske i koje će tražiti kandidate izvan svojeg članstva. Jedino tako možemo dobiti sposobne i odgovorne sabornike.  U tim strankama moraju postojati različite frakcije jer sve županije se razlikuju po svjetonazoru. Nisu iste desna i lijeva  liberalna frakcija mada su prisutne u obe stranke.

Cilj svake države je integrirati različite etničke skupine u naciju. Po našem Ustavu to pravo je oduzeto državi jer najmanja etnička skupina ima veća prava od najveće. To je čista diskriminacija. Stoga iz Ustava treba izbaciti članak o nacionalnim manjinama i zamjeniti ga etničkim ili narodnim. Etničke manjine se mogu udruživati, ali te udruge ne smije finacirati država.

U Hrvatskoj je službeni jezik hrvatski, a službeno pismo je latinica. To mora vrijediti  za sve etničke skupine. Ako netko želi učiti svoj etnički jezik i pismo, to mora sam financirati. U demokratskoj Hrvatskoj sve etničke manjine su politički Hrvati i ne smiju se registrirati etničke političke stranke. Nadalje, ne bi se smjele registrirati stranke na tememlju statusa građana kao umirovljenička stranka. Niti bi se smjela registrirati stranka koja nosi ime bilo koje osobe.

Ako je u Ustavu zajamčena sloboda govora i njegovo javno iznošenje, onda moram reći da zakon o kleveti protuustavan.  Ako ćemo ga zadržati, onda se jasno mora reći da taj zakon ne vrijedi za političare i državne službenike, te za sve javne osobe. Jedino ako smo slobodni u javnom iznošenju mišljenja, možemo zaustaviti korupciju političara i državnih službenika. Mišljenje ne traži dokaze. Dokazi  jedino vrijede za sudove. Oni koji su izloženi medijskoj obradi nemaju ni časti ni dostojanstva. Gdje ima dima ima i vatre.

Treba birati sabornike izravno, a ne preko stranačkih listi. Tako bi dobili u Sabor obrazovanijh i odgovornih osoba, a ne sluge predsjednika stranke. Svaka županija mora imati više izbornih jedinica u kojma bi se pojedinci međusobno takmičili za ulazak u Sabor. Za ulazak u Županijski dom svaka županija bi bila jedna izborna jedinica. Polovica sabornika bi se trebala birati svake dvije godine. Predsjednika države i županijske sabornike bi također trebalo birati svake četiri godine kad se biraju  sabornici i ograničiti ih na dva mandata.

U modernim demokarcijama glasaju svi državljani jedne države, bez obzira gdje žive,  a to pravo im mora osigurati država. Međutim, treba uspostaviti razliku između Hrvata koji su rođeni u RH i onih koji su rođeni izvan njezinog teritorija. Prve nazivamo iseljenici, a druge dijaspora. Iseljenici bi trebali glasati u njhovim matičnim županijama i općinama, a dijaspora treba imati svoju izbornu jedinicu od 12 sabornika. Glasanje može biti dopisno ili elektronsko za jedne i druge. Brigu o iseljenicima i dijaspori bi morala voditi Matica iseljenika i dijaspore.

Ne treba ukidati županije, ali treba reorganizirati općine. Županijski i općinski vijećnici moraju biti volonteri, dakle, plaćeni honorarno. Isto vrijedi za župane, gradonačelnike  i načelnike. Županije, gradonačelnike manjih gradova i općine moraju voditi stručni administratori.

Kako je SPC državna crkva, njoj Ustavom treba zabraniti djelovanje u RH. Pod hitno treb aregistrirati HPC. U državi Hrvatskoj može postojati samo HPC. Jedno tako se hrvatski Srbi, koji nisu Srbijanci, mogu integrirati u državnu zajednicu. SPC ruši hrvatsku državu i stoji iza srbijanskog imperijalizma i nacizma.

Hrvatskoj ne trebaju dva visoka suda. Hrvatskoj treba jedan Vrhovni sud koji će odlučivati o ustavnosti zakona i nekim, ali ne i svim žalbama. Presedeni moraju postati zakon jer jedino se preko presedena može stvoriti pravna država, te zaustaviti diskriminaciju građana  i korupciju sudaca.

Treba osnovati više okružnih sudova  za žalbe i istovremeno ukinuti prekršajne i općinske sudove. U svakoj županiji treba postojati jedan sud koji bi imao više odjeljenja i specijalizirane sudove, recimo, za različite vrste kriminala, obitelj i tako redom.

Isto tako bi trebalo reformirati DORH. Glavnog državnog odvjetnika i sve županijske odvjetnike treba birati na izborima, a u tom državnom odvjetništvu mora sjediti najmanje 20 posto odvjetnika sa privatnom praksom, a ne samo početnici i okorjeli korumpirani državni odvjetnici koji se ponašaju kao tipični birokrati.

Ovo tekst sam napisao da bih ukazao na neke propuste hrvatskog Ustava i izbornih zakona. Ne možemo i ne smijemo vjerovati da je ova ideja jedino isprvna, ali je napisana sa dobrim namjerama da se neke stvari moraju mijenajti ako želimo uživati blagodati demokracije i slobode.

Srećko Radović/Vir

facebook komentari