Connect with us

Komentar

Rijeka EPK 2020 – Kraj seoske zabave – La commedia e finita! Bella ciao!

Objavljeno

-

Jedna posve promašena manifestacija naprasno je završila. Rijeka je sama prekinula cirkusariju zvanu Europska prijestolnica kulture, iako je, navodno, razlog Covid 19, koji je “Luku različitosti” pretvorio u ono što je ona zaista – dosadni starački dom, na dobroj lokaciji. Neki nezainteresirani promatrači ostali su zatečeni lakoćom kojom je Grad Rijeka odustao od svega, no to je samo zato što ne poznaju logiku “ naše najveće luke bez brodova”.

Naime, grad Rijeka je desetljećima tražio bilo kakvu manifestaciju koja bi zamaglila pravo (financijsko) stanje stvari. Bili su spremni organizirati i “Svjetsko prvenstvo u stralještvu za slijepe”, samo da navuku nešto novca u posve praznu gradsku blagajnu. Europska prijestolnica kulture zvučala im je bolje od toga – iako, zapravo, nije puno dalje. Zahvaljujući Slavenu Tolju, zamislili su sve kao seosku Documentu, dakle hrpu ničega za veliki novac. Pri tome su zaboravili da Documenta u Kasselu, koja se organizira svakih pet godina, košta 40-50 milijuna EUR-a, te da je u startu u gubitku od cca 5 milijuna EUR-a po manifestaciji.

Dakle, s maglovitim konceptom “Luka različitosti” zaposlili su hrpu nekompetentnih, ali poslušnih mladih ljudi, koji su konceptualno Ništa trebali rastegnuti na cijelu godinu. Opet su zaboravili da cirkusarija u Kasselu traje 100 dana, te da im zapravo treba četiri puta više od 40-50 milijuna EUR-a – bez osvježavanja lokalnih ruševina.

Glavni projekt EPK 2020 trebao je biti Titov brod “Galeb” kao spomenik Jugoslaviji, no kako su u startu bili bez novca, jednostavno su ga oteglili u Kraljevicu, nadajući se da će svi zaboraviti na njega, a preostalih 100 EUR-a od restauracije “Galeba” (koja sama košta između 10 i 30 milijuna EUR-a!) ubacili su u obnovu tvorničkog kompleksa Rafinerija šećera/Rikard Benčić s ciljem da se oformi muzejska četvrt s Muzejem Moderne i suvremene umjetnost (mali Kassel Slavena Tolja), Muzeje grada Rijeke u impresivnoj baroknoj palači nizozemske Rafinerije šećera, te Gradskom knjižnicom u zgradi nekoliko brojeva prevelikoj za njihov broj knjiga. U tom graditeljskom poduhvatu, koji kasni desetljećima, potrošili su i tih preostalih 100 EUR-a. I zato je gradu Rijeci očajnički trebala Europska prijestolnica kulture – zbog tih 100 EUR-a, koje su već više puta potrošili.

Kad je Ministarstvo kulture izvjestilo da ne može uplatiti 10 milijuna EUR-a za Ništa u Rijeci (jer taj novac nema), kad se uvidjelo da neće biti dozvoljena nikakva okupljanja idućih šest mjeseci, kad se shvatilo da nitko neće doći u Europsku prijestolnicu Ničega, neizbježno je bilo završiti malu seosku zabavu i otpustiti tih šezdesetak “kuratora iz Kassela”, od kojih je nekoliko u drugom stanju, što ne iznenađuje jer je cijeli grad u nekakvom drugom stanju (naime, u alternativnom stanju svijesti).

La commedia e finita! Bella ciao!

Da je tako, Riječani bi mogli biti zadovoljni, no, po inerciji, i dalje se radi na muzejskoj četvrti, a brod “Galeb” je i dalje na čekanju. To znači da će računi dolaziti, a da nitko, zapravo ne zna tko će to i kojim novcem plaćati. S jedne strane Covid 19 je spasio grad od prezaduženosti, no to ne znači puno – jer je grad i ovako, i onako prezadužen.

Današnja Rijeka najteži je bolesnik u Hrvatskoj. Hitno joj treba respirator. I 100 EUR-a… ili malo više…

L.C./Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari