Connect with us

Komentar

Rijeka EPK 2020 – Kraj seoske zabave – La commedia e finita! Bella ciao!

Objavljeno

on

Jedna posve promašena manifestacija naprasno je završila. Rijeka je sama prekinula cirkusariju zvanu Europska prijestolnica kulture, iako je, navodno, razlog Covid 19, koji je “Luku različitosti” pretvorio u ono što je ona zaista – dosadni starački dom, na dobroj lokaciji. Neki nezainteresirani promatrači ostali su zatečeni lakoćom kojom je Grad Rijeka odustao od svega, no to je samo zato što ne poznaju logiku “ naše najveće luke bez brodova”.

Naime, grad Rijeka je desetljećima tražio bilo kakvu manifestaciju koja bi zamaglila pravo (financijsko) stanje stvari. Bili su spremni organizirati i “Svjetsko prvenstvo u stralještvu za slijepe”, samo da navuku nešto novca u posve praznu gradsku blagajnu. Europska prijestolnica kulture zvučala im je bolje od toga – iako, zapravo, nije puno dalje. Zahvaljujući Slavenu Tolju, zamislili su sve kao seosku Documentu, dakle hrpu ničega za veliki novac. Pri tome su zaboravili da Documenta u Kasselu, koja se organizira svakih pet godina, košta 40-50 milijuna EUR-a, te da je u startu u gubitku od cca 5 milijuna EUR-a po manifestaciji.

Dakle, s maglovitim konceptom “Luka različitosti” zaposlili su hrpu nekompetentnih, ali poslušnih mladih ljudi, koji su konceptualno Ništa trebali rastegnuti na cijelu godinu. Opet su zaboravili da cirkusarija u Kasselu traje 100 dana, te da im zapravo treba četiri puta više od 40-50 milijuna EUR-a – bez osvježavanja lokalnih ruševina.

Glavni projekt EPK 2020 trebao je biti Titov brod “Galeb” kao spomenik Jugoslaviji, no kako su u startu bili bez novca, jednostavno su ga oteglili u Kraljevicu, nadajući se da će svi zaboraviti na njega, a preostalih 100 EUR-a od restauracije “Galeba” (koja sama košta između 10 i 30 milijuna EUR-a!) ubacili su u obnovu tvorničkog kompleksa Rafinerija šećera/Rikard Benčić s ciljem da se oformi muzejska četvrt s Muzejem Moderne i suvremene umjetnost (mali Kassel Slavena Tolja), Muzeje grada Rijeke u impresivnoj baroknoj palači nizozemske Rafinerije šećera, te Gradskom knjižnicom u zgradi nekoliko brojeva prevelikoj za njihov broj knjiga. U tom graditeljskom poduhvatu, koji kasni desetljećima, potrošili su i tih preostalih 100 EUR-a. I zato je gradu Rijeci očajnički trebala Europska prijestolnica kulture – zbog tih 100 EUR-a, koje su već više puta potrošili.

Kad je Ministarstvo kulture izvjestilo da ne može uplatiti 10 milijuna EUR-a za Ništa u Rijeci (jer taj novac nema), kad se uvidjelo da neće biti dozvoljena nikakva okupljanja idućih šest mjeseci, kad se shvatilo da nitko neće doći u Europsku prijestolnicu Ničega, neizbježno je bilo završiti malu seosku zabavu i otpustiti tih šezdesetak “kuratora iz Kassela”, od kojih je nekoliko u drugom stanju, što ne iznenađuje jer je cijeli grad u nekakvom drugom stanju (naime, u alternativnom stanju svijesti).

La commedia e finita! Bella ciao!

Da je tako, Riječani bi mogli biti zadovoljni, no, po inerciji, i dalje se radi na muzejskoj četvrti, a brod “Galeb” je i dalje na čekanju. To znači da će računi dolaziti, a da nitko, zapravo ne zna tko će to i kojim novcem plaćati. S jedne strane Covid 19 je spasio grad od prezaduženosti, no to ne znači puno – jer je grad i ovako, i onako prezadužen.

Današnja Rijeka najteži je bolesnik u Hrvatskoj. Hitno joj treba respirator. I 100 EUR-a… ili malo više…

L.C./Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari