Connect with us

Politika

Ruža Tomašić ide u mirovinu – Jučer je bila suzdržana na glasovanju o rezoluciji o BiH

Objavljeno

-

Foto: Facebook/H.Zekanović

Ruža Tomašić jučer je odradila zadnji radni dan u Europskom parlamentu. Hrvatska Eurozastupnica najavljeno prekida svoj mandat, a na njezino mjesto dolazi Ladislav Ilčić.

Tomašić će ostati zapamćena po svom angažmanu na polju ribarstva i poljoprivrede. Uspjela je izboriti ukidanje kvota o izlovu plave ribe u Jadranu. Nakon ostvarenja tog cilja, odlazi u mirovinu.

Na svemu su joj zahvalili Europski konzervativci i reformisti te joj poklonili cvijeće. Čestitao joj je također Hrvoje Zekanović:

Danas naša Ruža Tomašić završava svoju impresivnu političku karijeru! Ružo Hrvatska, hvala na svemu, uživaj u zasluženoj mirovini i unucima! napisao je Hrvoje Zekanović.

O rezoluciji Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini bila je suzdržana. (opa. Uz Kolakušića i Sinčića)

Podsjetimo,  Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, dok su odbijeni amandmani pučana, za koje su glasali hrvatski zastupnici neovisno o stranačkom klubu, kojima bi se u tekst rezolucije ubacila prava konstitutivnih naroda.

Rezolucija izvjestitelja pučanina Paula Rangela, u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, usvojena je s 483 glasa za, 73 protiv i 133 suzdržanih.

Protiv usvajanja rezolucije glasali su zastupnici HDZ-a Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Željana Zovko, kao i zastupnici SDP-a Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula. Zastupnica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su suzdržani, dok je za usvajanje rezolucije glasao IDS-ov Valter Flego.

U prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta o BiH, čiji je izvjestitelj pučanin Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda.

Europski parlament “žali zbog činjenice da BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku u vezi suzbijanja diskriminacije i osiguranja demokratske jednakosti građana u izbornom procesu u zemlji, što je preduvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora”, navodi se rezoluciji.

Europarlamentarci su također pozvali na provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH “bez odgode”.

Europski sud za ljudska prava kroz pet je odvojenih presuda utvrdio kako BiH diskriminira svoje građane ograničavajući njihovo pravo sudjelovanja na izborima etničkom pripadnošću ili mjestom prebivališta dok je Ustavni sud BiH u slučaju “Ljubić” potvrdio ulogu parlamentarnih domova naroda kao tijela u kojima moraju biti legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari