Pratite nas

Politika

Sorensen: Spremni smo s vama za EU raditi cijelo ljeto!

Objavljeno

na

Čuo sam neke špekulacije u medijima da presudu “Sejdić – Finci” treba riješiti u roku od tri mjeseca. Nema rokova. Hoćemo da se to pitanje riješi odmah! Nema zaobilaznog puta. Mi želimo pravo partnerstvo od vlasti BiH – naglasio je Sorensen.

Zemlje u regiji pokazale su da s potrebnim reformama mogu ući u Europsku uniju. Hrvatska je članica, Srbija je na dobrom putu, a jaki napori čine se u Crnoj Gori.

Sada je vrlo važno da se politički lideri u BiH počnu fokusirati na pitanja koja su od značaja za građane. Znam da je vrijeme odmora, ali mi smo spremni raditi s vama cijelo ljeto, izjavio je jučer u Sarajevu šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen tijekom prijema dobrodošlice Hrvatskoj u Europsku uniju u sjedištu Izaslanstva EU u Sarajevu, piše Dnevni avaz.

Otvorena pitanja

[dropcap]Č[/dropcap]uo sam neke špekulacije u medijima da presudu “Sejdić – Finci” treba riješiti u roku od tri mjeseca. Nema rokova. Hoćemo da se to pitanje riješi odmah! Nema zaobilaznog puta. Mi želimo pravo partnerstvo od vlasti BiH – naglasio je Sorensen.

Šef Izaslanstva EU u BiH naglasio je da je BiH jedina zemlja u regiji koja još nije riješila sva otvorena pitanja vezana uz CEFTA-u. S tim u vezi, izrazio je bojazan da bi našu državu mogla zadesiti slična situacija kao ona od prije tri godine kada smo posljednji dobili liberalizaciju viznog režima.

– Tada su svima u regiji ukinute vize, samo su građani BiH morali čekati šest mjeseci. U nekom trenutku političari su onda shvatili da, ako ne budu ispunjeni uvjeti, ukidanja viza neće biti. Molim vas da ne doživimo reprizu ove situacije – istakao je Sorensen.

Na upit kako komentira činjenicu da se na jučerašnji dan zbog ulaska i približavanja EU u Zagrebu i Beogradu slavilo, dok su građani Sarajeva prosvjedovali zbog ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, odnosno neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, Sorensen je naveo da demonstracije i jesu plod onoga što političari nisu htjeli rješavati.

– Pokretanje zemlje naprijed ono je što žele građani. Pozivnica za BiH u EU je otvorena – potcrtao je specijalni predstavnik EU u BiH.

Spremne granice

Osvrćući se na ono što je urađeno da bi naša država, ulaskom Hrvatske u Uniju, bila suočena sa što manje problema, Sorensen je kazao da je učinjeno dosta napora, ali da sada BiH mora nastaviti pregovarati sa EU.

Izrazio je zadovoljstvo što su granični prijelazi spremni, kao i to što se, kako je naveo, najgori scenarij nije dogodio. Najavio je da će Europska komisija s Hrvatskom i BiH intenzivno raditi da budu ispunjeni i preostali uvjeti vezani uz granicu i promet ljudi i robe.

Hrvatski veleposlanik u našoj zemlji Tonči Staničić kazao je da je uvjeren da ulaskom Hrvatske u EU neće biti loših momenata ili problema koji bi mogli nastupiti za BiH.

– Granica EU mnogo je bliže nego što je bila prije, a sve ostalo ostaje isto. Nitko neće biti maltretiran na granici, a policija će raditi svoj posao. Znači, sve ono sa čime su se suočavali građani BiH kada su ulazili u EU, ostat će isto – kazao je Staničić.

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić istupio iz Kluba zastupnika Mosta

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, u Saboru se obratio novinarima.

Orepić je rekao da se sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta. “Zbog toga sam odlučio istupiti iz Kluba zastupnika Mosta”, rekao je Orepić.

“Već duže vrijeme nastojim potaknuti, istaknuti na unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to. Naše društvo nalazi se u iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima, smatram da nepotrebna konfliknta politika nema prostora ni vrijeme i treba je zamijeniti jednom jasnom, korisnom, životnom politikom”, rekao je Orepić, prenosi N1

“Istupio sam zato što ideju Mosta želim potkrijepiti idejama koje će biti bitne cijelom društvu, a ne samo dijelu njega. To podrazumijeva okupljanje stručnih, samoostvarenih ljudi, koji će objektivno moći ostvariti te ciljeve. Nastojat ću u Saboru biti glas takvih samoostvarenih ljudi, koji nisu ideološki opterećeni, kako onih u Mostu, tako onih izvan njega. Nastojat ću politiku kao sredstvo vratiti narodu i izvesti iz lokalnih okvira. Moje političko djelovanje bit će usmjereno postizanju jedne pristojne uljuđene, uređene, građanske Hrvatske”, rekao je Orepić.

Istupanje Vlahe Orepića iz Kluba zastupnika Mosta komentirao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

‘Nisu mi jasni motivi Vlahe Orepića Orepića, ako se igdje mogao ostvariti onda je to Most’, kazao je Božo Petrov.

Žao mu je, kaže, što Orepić to nije kazao sutra na Klubu zastupnika Mosta.

 

Peternel: Tu se očigledno radi o organiziranom djelovanju preudoljevičarskih, totalitarističkih haranga

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari