Pratite nas

Reagiranja

Ukoliko dođe do opstrukcije duha i slova Daytonskog sporazuma bilo bi logično vraćanje na pravno-politički status ante

Objavljeno

na

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost smatra da bi jedina primjerena izjava Vlade RH uoči izbora u BiH – a kakvu Vlada dosad nije dala –, primjerena ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u susjednoj Bosni i Hercegovini, bila izjava ovog sadržaja:

Predsjednici Republike Hrvatske, SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine potpisnici su Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanoga 21. studenoga 1995. u Parizu, a kojega je dio i Aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine. U njegovoj se preambuli izričito navode Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi te se reguliraju njima pripadna prava. Tadašnji sporazum o uspostavi buduće BiH skupa s njezinim ustavom predsjednik Republike Hrvatske pristao je potpisati kao nadogradnju prethodnoga Washingtonskog sporazuma, a na koji su predstavnici samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne pristali na temelju u sporazumu sadržanih jamstava da će hrvatski narod biti ravnopravan s ostalima te da je njegova suverena volja neotuđiva i neprenosiva na drugi narod ili na građane kao građane.

Da takvih jamstava nije bilo, niti bi vodstvo HR Herceg-Bosne bilo odustalo od svoje republike u sastavu BiH, niti bi bilo Washingtonskog, niti Daytonskog sporazuma.

Ako bi poslije sljedećih izbora – nakon što su u međuvremenu, u nizu dosadašnjih postupaka visokih predstavnika međunarodne zajednice i drugih foruma na štetu legitimnih prava hrvatskoga naroda, ignorirane čak i odluke Ustavnoga suda BiH – došlo do opetovane faktičke opstrukcije duha i slova Daytonskog sporazuma, nastupila bi takva politička kriza u kojoj bi se moglo zahtijevati i bilo bi logično vraćanje na pravno-politički status ante.

Republika Hrvatska, kao potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, posve je svjesna svoje odgovornosti u toj stvari. Jednako tako, Republika Hrvatska ne će i dalje pasivno promatrati takav negativan razvoj događaja, nego će poduzeti pravne i političke korake u smislu zaštite pogaženih legitimnih prava hrvatskoga naroda kao konstitutivnoga u BiH, na što ima ne samo pravo, nego i pravnu i moralnu obvezu.

Nadalje, podsjećamo da je postdaytonska konstitucija susjedne države bila i preduvjet njezina priznanja od tadašnje Europske zajednice, što je izričito navedeno i u aktu o priznavanju od Europske zajednice. Ono je za preduvjet imalo udovoljavanje mišljenju Badinterove Arbitražene komisije. A ona je, pozivajući se na Amandman LX na dotadašnji ustav, postavila uvjet da Ustav R BiH jamči jednaka prava „narodima Bosne i Hercegovine – Muslimanima, Srbima i Hrvatima – i pripadnicima drugih naroda i etničkih skupina koji žive  njezinu teroritju“.

Onaj tko unatoč tako jasnim propozicijama i odredbama ustrajno i drsko dezavuira sam temelj, onaj tko najmalobrojniji konstitutivni narod nasilu obespravljuje s ciljem da ga pretvori u nacionalnu manjinu ili ga istisne iz njegove vlastite domovine, dovodi u opasnost čitavu arhitekturu države BiH.

PHB

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Krstičević odgovorio Marasu: Možda bi Maras želio da se HV razoruža?

Objavljeno

na

Objavio

‘Ne mogu to razumjeti’

Hrvatska vojska će vježbati da bude uvijek spremna, sposobna i uvježbana i to je moja zadaća i odgovornost – rekao je Krstičević u Benkovcu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević osvrnuo se na izjavu SDP-ovog saborskog zastupnika Gordana Marasa povodom vojne vježbe Velebit 18.

– Gospodin Maras postavlja pitanje vježbe, zašto je ministar na terenu u nekoj smeđoj odori, postavlja pitanje i troškova. Ja mogu samo reći i gospodinu Marasu i svim drugima da će Hrvatska vojska vježbati. Hrvatska vojska neće biti u vojarnama i čistiti oružje, nego će vježbati, upravo s ciljem da bude spremna i sposobna. Možda bi kolega Maras želio da Hrvatska vojska ne vježba, ili bi možda želio da se Hrvatska vojska razoruža, nemam pojma, ili bi možda želio da hrvatski ministar ne bude sa svojom vojskom na terenu u radnoj odori kao ministar sa zastavom. To ne mogu razumjeti, ali mogu poručiti da će Hrvatska vojska vježbati da bude uvijek spremna, sposobna, uvježbana i to je moja zadaća i odgovornost – rekao je Krstičević u Benkovcu.

MORH je danas na konferenciji za medije otkrio da je vojna vježba stajala 8.075.000 kuna. Krstičević, koji nije nazočio toj konferenciji, rekao je da je namjeravao s tim podacima izaći nakon desetak dana, nakon završetka raščlambe.

– Međutim, zbog raznih spekulacija koje su se pojavili danas su u Ministarstvu obrane RH predstavljeni troškovi vježbe jer porezni obveznici imaju pravo znati, i koliko smo potrošili streljiva, to smo isto predstavili. Rad je transparentan, rad je u funkciji jačanja Hrvatske vojske i poručujem gospodinu Marasu da ćemo to i dalje raditi – rekao je Maras.

U prilogu pogledajte kratki presjek: Velebit 18 – združena snaga

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Peđa Mišić: ‘Ubiješ, siluješ, zakolješ, e to je mirna reintegracija’

Objavljeno

na

Objavio

U zemlji gdje zločinac sudi žrtvi, silovatelj silovanoj, koljač zaklanom, izabran od naroda sudi narodu.

Ne to nije ta zemlja
Ne to nije Domovina
Udomljujemo pse, humano je to

Ljudi hranu traze u kontejnerima.
Ja se toga odričem

Neću, ne želim biti dio toga.
Nekog iz revolta pogodiš limunom
Policija, premijer svi na nogama

Ubiješ, siluješ, zakolješ e to je mirna reintegracija.
Znam da će me sad mnogi popljuvati
Ali plaćam, to je cijena

Pitam se, tko će ovaj narod povesti u konačno rješenje .
Koliko i što moramo učiniti da ugledamo svjetlo u tunelu.

Kad ćemo shvatiti da su nam preobučeni komunisti i njihova djeca stvorili malu jugoslaviju.
Hdz Sdp i što bi Tito reko domaći izdajnici na čelu Lijepe naše.
Neću više biti ni pristojan niti fin

Gorit će te u paklu
Narode vrijeme je da se krene
Ako me ne bude neko vrijeme
Na policiji dajem iskaz

Umalo zaboravih. pm. svima koji u nju dirate

Predrag Peđa Mišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari