Pratite nas

Reagiranja

Ukoliko dođe do opstrukcije duha i slova Daytonskog sporazuma bilo bi logično vraćanje na pravno-politički status ante

Objavljeno

na

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost smatra da bi jedina primjerena izjava Vlade RH uoči izbora u BiH – a kakvu Vlada dosad nije dala –, primjerena ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u susjednoj Bosni i Hercegovini, bila izjava ovog sadržaja:

Predsjednici Republike Hrvatske, SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine potpisnici su Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanoga 21. studenoga 1995. u Parizu, a kojega je dio i Aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine. U njegovoj se preambuli izričito navode Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi te se reguliraju njima pripadna prava. Tadašnji sporazum o uspostavi buduće BiH skupa s njezinim ustavom predsjednik Republike Hrvatske pristao je potpisati kao nadogradnju prethodnoga Washingtonskog sporazuma, a na koji su predstavnici samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne pristali na temelju u sporazumu sadržanih jamstava da će hrvatski narod biti ravnopravan s ostalima te da je njegova suverena volja neotuđiva i neprenosiva na drugi narod ili na građane kao građane.

Da takvih jamstava nije bilo, niti bi vodstvo HR Herceg-Bosne bilo odustalo od svoje republike u sastavu BiH, niti bi bilo Washingtonskog, niti Daytonskog sporazuma.

Ako bi poslije sljedećih izbora – nakon što su u međuvremenu, u nizu dosadašnjih postupaka visokih predstavnika međunarodne zajednice i drugih foruma na štetu legitimnih prava hrvatskoga naroda, ignorirane čak i odluke Ustavnoga suda BiH – došlo do opetovane faktičke opstrukcije duha i slova Daytonskog sporazuma, nastupila bi takva politička kriza u kojoj bi se moglo zahtijevati i bilo bi logično vraćanje na pravno-politički status ante.

Republika Hrvatska, kao potpisnica i Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, posve je svjesna svoje odgovornosti u toj stvari. Jednako tako, Republika Hrvatska ne će i dalje pasivno promatrati takav negativan razvoj događaja, nego će poduzeti pravne i političke korake u smislu zaštite pogaženih legitimnih prava hrvatskoga naroda kao konstitutivnoga u BiH, na što ima ne samo pravo, nego i pravnu i moralnu obvezu.

Nadalje, podsjećamo da je postdaytonska konstitucija susjedne države bila i preduvjet njezina priznanja od tadašnje Europske zajednice, što je izričito navedeno i u aktu o priznavanju od Europske zajednice. Ono je za preduvjet imalo udovoljavanje mišljenju Badinterove Arbitražene komisije. A ona je, pozivajući se na Amandman LX na dotadašnji ustav, postavila uvjet da Ustav R BiH jamči jednaka prava „narodima Bosne i Hercegovine – Muslimanima, Srbima i Hrvatima – i pripadnicima drugih naroda i etničkih skupina koji žive  njezinu teroritju“.

Onaj tko unatoč tako jasnim propozicijama i odredbama ustrajno i drsko dezavuira sam temelj, onaj tko najmalobrojniji konstitutivni narod nasilu obespravljuje s ciljem da ga pretvori u nacionalnu manjinu ili ga istisne iz njegove vlastite domovine, dovodi u opasnost čitavu arhitekturu države BiH.

PHB

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HSP prijavio Nadira Dedića zbog kaznenog djela ratnog zločina

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska stranka prava je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela Kaznenu prijavu protiv Nadira Dedića zbog kaznenog djela ratnog zločina. Dedić je u Dnevniku Nove TV u kamere priznao da je kao maloljetnik u ratnim okolnostima 2. svjetskog rata ubio nenaoružanog vojnika koji se imao namjeru predati.

– Budući da do danas nemamo informaciju da je DORH postupao po službenoj dužnosti, Hrvatska stranka prava pokreće ovu pravnu bitku za koju držimo da je nužna, moralo neupitna i da će rezultirati kažnjavanjem ratnog zločina koji je javno priznat. Bilo bi nedopustivo da kao legalisti ne pokrenemo ovaj postupak, jer bi kao i mnogi slični događaji za koje se zna u javnosti mogli proći nekažnjeno, a tijela kaznenog progona bi morala postupati – poručuju iz HSP-a.

Dodaju da su sa svojim odvjetnikom je već pokrenuli nekoliko postupaka za koje smatraju da ih DORH mora pokretati i voditi, a najpoznatiji je slučaj ‘Porfirije’ gdje je HSP podnio kaznenu prijavu zbog veličanja četničke ideologije.

– Unaprijed upozoravamo ravnateljstvo policije i DORH da bi se na javnom događaju u Kumrovcu koji je zakazan za 25. svibnja 2019. godine mogli isticati zabranjeni simboli komunističkog režima (zvijezda petokraka i dr), veličati predstavnici tog režima (J. B. Tito) koji je odgovoran za nebrojene žrtve tijekom 2. svjetskog rata, poraća, pa sve dok je trajao kao režim.

Upozoravamo i ponavljamo da je Republika Hrvatska potpisnica Rezolucije Vijeća Europe broj 1481 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i da je Sabor RH donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine, što je obvezuje na postupanje i zabranu isticanja simbola zločinačkog komunističkog režima – navode HSP-ovci i zaključuju da ako se neprimjereni simboli pojave na skupu u Kumrovcu da će poduzimati pravne korake sukladno hrvatskim zakonima, rezolucijama i deklaracijama.

 

Ponosni zločinci i poniženi narod

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Hrvatski branitelji poslali poruku Hribaru i njegovoj kliki ‘No pasaran’!

Objavljeno

na

Objavio

U nekoliko proteklih tjedana svjedoci smo kako se, putem ciljanih propagandističkih napisa u medijima, uporno pokušava provesti proces javne „amnestije“ Hrvoja Hribara, bivšeg, smijenjenog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Odnosno, pokušava se u javnosti stvoriti privid kako Hribar nije počinio cijeli niz kaznenih djela, organiziranjem uske skupine za izvlačenje golemih količina javnog novca u privatne džepove, što je postalo očigledno najgorim nalazom Državne revizije u povijesti RH te negativnim nalazima svih državnih inspekcija i drugih tijela koje su nadzirale poslovanje HAVC-a.

U vezi toga, Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz hrvatskoga domovinskog rata obavještava javnost i službena tijela RH o slijedećem:

  1. Sasvim je netočno da su protiv Hribara i njegove organizirane skupine odbačene sve kaznene
  2. Pokušaj „kolektivnog odbacivanja“ kaznenih prijava i to  javnim priopćenjima nekih državnih tijela predstavlja i u svijetu nezabilježeni pokušaj manipulacije te stvaranja  lažne slike u javnosti da Hribar nije počinio desetke kaznenih djela i na stotine načina prekršio hrvatske zakone. U prilogu ovog priopćenja dostavljamo samo mali dio dokumenata nadležnih državnih tijela koji to jednoznačno dokazuju. Ne samo da je Hribar niz puta prekršio hrvatske zakone, nego je u nalazima državnih tijela gotovo nemoguće naći ijedan slučaj poštivanja zakona RH u njegovom postupanju dok je bio ravnatelj HAVC-a.
  3. DORH je odbacio samo dio prijava i to uz interpretaciju da se radi „samo o odbacivanju  prijava za kaznena djela koje se gone po službenoj dužnosti“. U daljnjem tekstu (kojeg od te klike plaćeni medijski PR prešućuje)  jasno se navodi i  potvrđuje da DORH ni na koji način ne tvrdi da kaznena djela nisu počinjena. To ne može  tvrditi  ni DORH niti nitko drugi – jer jesu. Također, DORH ne može tvrditi niti da tadašnji ravnatelj HAVC-a nije počinio cijeli niz teških kršenja zakona RH – kada su to potvrdila i sva nadležna državna tijela: Državna revizija, Ministarstvo financija, različite inspekcije itd.
  4. Svi ti pokušaji „amnestiranja“ očigledno su povezani s u međuvremenu propalim, pokušajima, da se Hribara nametne za ravnatelja Pulskog festivala, pa do suludog pokušaja da ga sa vrati na čelo HAVC-a! Eto, budući to nije uspjelo, sada bi trebalo nekako amnestirati Hribara kako ga se uskoro instaliralo u neku sinekuru, jer bi on u protivnom mogao javno progovoriti o još prikrivenom korpupcijiskom lancu s kojim je godinama haračio u riznicama hrvatskog javnog novca.
  5. Najavljujemo da ćemo postojeće kaznene prijave protiv Hribara dopuniti sa u međuvremenu pristiglim novim dokazima te ih, kao i do sada, javno objaviti. U međuvremenu je više medija razotkrilo korupcijsku spregu između HAVC-a i povezane skupinice u Društvu hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), ujedinjenih preko Hribara u personalnu uniju zamračivanja više desetaka milijuna javnog novca.
  6. Podsjećamo, skandalozni filmovi „15 minuta -masakr u Dvoru“ i „Chris the Swiss“ koje je Hribar protuzakonito financirao, jesu vulgarni specijalnoratovski pamfleti u kojima se u korist srbijanskog agresora lažno optužuje i kriminalizira Hrvatska vojska i hrvatska država. Taj prljavi posao nastavio je Hribar raditi i nakon što je smijenjen. Primjerice, u beogradskim „Večernjim novostima“ je tvrdio kako je Hrvatsku zahvatio „grip fašizma“ te da su ga smijenili fašisti.

Mi, hrvatski branitelji šaljemo Hribaru i s njim povezanim korupcionašima poruku koja im je dobro poznata – „No pasaran!“

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari