Pratite nas

Reagiranja

Video: Dražin četnik o ‘antifašističkom ustanku’ u Drvaru 27. srpnja 1941.

Objavljeno

na

„…Međutim, oni su tada i spremali ustanak za 27. jul. Međutim, petorka na čelu…nekoga Nikice Kecmana, oni su sačekali Pavelićevog pukovnika, major, šta li je bio i tada su ga ubili. To je bilo 26. juli… bilo je kod Drvara…i ondak, poslije, odma’ 27.-og Srbi nisu više mogli, nisu vidili drugi izlazak i oni su došli i proglasili srpski četnički ustanak na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije…To je bilo 27. jula, što komunisti kažu da je nji’ov ustanak bio. Prve partizanske jedinice, to je bilo krajem meseca novembra četrdeset i prve godine.”

Tako govori na jednoj snimci objavljenoj na YOUTUBE-u 2014. godine, jedan od Dražinih četnika koji je očito dobro informiran o tomu što se u srpnju 1941. godine događalo u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine zahvaćenim “ustankom”, jer posve iste opise događaja nalazimo i u brojnim drugim izvorima.

Tako, primjerice, u knjizi Antuna Miletića i Vladimira Dedijera “Proterivanje Srba sa ognjišta 1941-1944 – svedočanstva” (Beograd, 1989.) nalazimo potvrdu ovih riječi u izjavama izbjeglica s područja NDH. U ovom su “svedočanstvu”, naime, sabrane izjave što su ih Srbi “izbjeglice” od “Pavelićevog terora” davale Nedićevom “Komesarijatu za izbeglice i preseljenike” čija je zadaća bila prikupljanje građe o “genocidu nad Srbima u NDH” s ciljem da se na temelju tih podataka ishodi oružana intervencija Nijemaca protiv Pavelića i njegovog režima. U brojnim od tih izjava nalazimo iste opise događaja, pa i onih vezano za sve što se događalo kako u Drvaru i okolici srpnja 1941. godine, tako i na cijelom području zahvaćenom “antifašističkim ustankom” (tromeđa Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine). U više ovih izjava nailazimo na detaljne opise akcije postavljanja zasjede i ubojstva ustaškog časnika (bojnika) u blizini Drvara, što je bio čin smišljeno organiziran kako bi se izazvala reakcija ustaša. Ni jednog argumenta za bilo kakav “teror ustaša” u to vrijeme nema u izjavama, ali ima nekih drugih detalja: primjerice, tvrdnji kako su mnogi Hrvati i muslimani primali Srbe u svoje kuće – i to nakon što su u Srbu i kolici, Donjem Lapcu, Kulen Vakufu i okolici Drvara izvršeni ničim izazvani masakri nad hrvatskim i muslimanskim civilima i spaljena čitava sela.

Neki od “izbjeglica” detaljno opisuju okupljanja četnika po šumama već poslije sloma kraljevske vojske (nazivaju ih “ustanicima”, “gerilcima”, “naoružanim srpskim odmetnicima” ili jednostavno četnicima) i tvrde kako su se oni od početka borili protiv Pavelićeve NDH i “štitili srpski narod”. Nema nikakvog spomena partizana i komunista sve do kraja 1941. godine.

Usporedimo li ove podatke s onim što je u svome postdiplomskom znanstvenom radu pisao Krešimir Matijević (Vojno-politička organizacija četnika u Lici do kapitulacije Italije: vidi ), dobivamo zaokruženu slike svega što se tamo događalo.

Etničko čišćenje nad hrvatskim i muslimanskim narodom – uz neviđena zvjerstva, u ničim izazvanom krvavom pohodu – proglašena su početkom “antifašističkog ustanka” u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i to je inverzija povijesti koju ne možemo i ne smijemo prihvatiti.

Pobiti stotine civila na pravdi Boga, poklati ih i pobacati u kraške jame, opljačkati im i zapaliti kuće, srušiti domove i crkve, ubijati svećenike (pa čak ih i peći na ražnju – kako je to napravljeno u slučaju župnika iz Bosanskog Grahova Jurja Gospodnetića kojemu se ni danas ne zna grob), ako je to “antifašizam” onda se s pravom moramo upitati: što je fašizam?

Gledajući danas okupljanja u Srbu, na kojima samozvani “antifašisti” slave zločin genocida i etničkog čišćenja, s pravom se pitamo: Gdje mi to i s kime živimo?

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Glasan za istospolne parove, za branitelje je šutio

Objavljeno

na

Objavio

Danas se u Hrvatskom Saboru zastupnik SDP-a Nenad Stazić obrušio na odluku Centra za socijalni rad Grada Zagreba da odbaci zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljenjem djeteta, piše Herman Vukušić

“To si je dopustila nekakva Tatjana Brozić Perić”, šefica toga Centra, konstatirao je zastupnik, naglašavajući kako je to učinila unatoč presudi Upravnog suda.

Kako osobno poznajem gospođu Tatjanu Brozić Perić mogu samo ovim putem posvjedočiti da se u njezinom slučaju radi o vrhunskom stručnjaku i profesionalcu, a što se pak tiče “nepoštivanja suda” tu Stazić pokazuje apsolutno neznanje upravno-pravnih procesa države u čijem parlamentu sjedi.

Naime, u razdoblju od 2000. do 2004. godine na tisuće presuda upravnog suda donešeno je u korist hrvatskih branitelja koji nisu mogli regulirati svoj status zbog postojećih zakonskih odredbi.

Taj broj je bio toliko velik da je tadašnji ministar hrvatskih branitelja i Stazićev partijski drug, Ivica Pančić, prozvao sudove u Hrvatskoj da “proizvode nove invalide”!

Međutim, u svim tim slučajevima presude su značile samo mogućnost ponovne procjene braniteljskih statusa, a koje bi (opet) u pravilu završavale negativno!

Stazić, i puno onih koji danas dreče zbog tate Ive i tate Mladena, tada su mučki šutjeli.

Stoga, jedini “svinjski skandal” po ovom pitanju može biti licemjerje svih onih koji poput Stazića imaju takva dvostruka mjerila.. komentirao je Herman Vukušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Hvidra reagirala na Beljakove ‘destruktivne govore mržnje i objave na društvenim mrežama’

Objavljeno

na

Objavio

Povodom zadnjih javnih istupa Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, saborskog zastupnika i gradonačelnika grada Samobora, ovim putem najoštrije osuđujemo njegove destruktivne govore mržnje i objave na društvenim mrežama usmjerene protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Imenovanom je očito postalo normalno raditi na blaćenju ugleda i časti hrvatskih branitelja pa je tako na zadnjem političkom skupu u Kalniku, izjavio, kako je, tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović, „trpio više od dvije godine šator tamo neke šačice pijanaca u Savskoj“, nastavljajući sa uvredama izjavom da „nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner“.

Sramotno je i žalosno takvo ponašanje jednog saborskog zastupnika u javnom prostoru koji neskrivenim govorom mržnje ispoljava svoje ekstremne stavove nazivajući „šačicom pijanaca“ najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji, koji su demokratskim metodama pokušavali riješiti svoje dugogodišnje probleme i regulirati zakonska prava, te upozoriti hrvatsku javnost na narušene vrijednosti Domovinskog rata, nakon višemjesečnog ignoriranja njihovih zahtjeva od strane tadašnje Vlade i nadležnog ministarstva.

Radi zaštite vrijednosti Domovinskog rata, kao i ustavne zaštite prava stradalnika DR-a, regulirane čl. 58. st. 3. Ustava RH, ovim putem tražimo očitovanje od nadležnih institucija, te smatramo potpuno neprihvatljivim ovakvo vrijeđanje i izrugivanje nad žrtvom hrvatskih branitelja, posebice iz pijeteta prema obitelji pokojne 100%-tne HRVI Nevenke Topalušić, čija je smrt obilježila razdoblje mirnog prosvjeda ispred nadležnog ministarstva, te također osuđujemo stigmatiziranje hrvatskih generala koje je imenovani nazvao „multimilijunerima“, kojom izjavom je iskazao netrpeljivost prema ratnim zapovjednicima koji su časno zaslužili svoje činove u oslobodilačkom Domovinskom ratu i predvodili hrvatske branitelje u borbi protiv velikosrpskog agresora.

Također osuđujemo i ovim putem tražimo očitovanje nadležnih institucija na izjavu imenovanog kojom je izjednačio partizanske zločine u Bleiburgu sa VRO akcijom Oluja, kojom je prekršio Ustav RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu, te nastavljajući svoj ljevičarski ekstremizam i govor mržnje, izjavio žaljenje što zloglasna tajna policija UDBA nije pobila dovoljan broj hrvatskih emigranata i članova njihovih obitelji, a njegova mlaka isprika ni u kojem slučaju ne može biti dovoljna, budući da je izvršio napad i na civilizacijske tekovine moderne Europe koja je svojim aktima, kao i zadnjom rezolucijom Europskog parlamenta od 19.9.2019. jasno osudila i izjednačila zločine totalitarnih komunističkih i nacističkih režima.

 

Predsjednik HVIDR-a RH                                 Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH

Josip Đakić                                                            Josip Periša

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari