Pratite nas

Reagiranja

Video: Dražin četnik o ‘antifašističkom ustanku’ u Drvaru 27. srpnja 1941.

Objavljeno

na

„…Međutim, oni su tada i spremali ustanak za 27. jul. Međutim, petorka na čelu…nekoga Nikice Kecmana, oni su sačekali Pavelićevog pukovnika, major, šta li je bio i tada su ga ubili. To je bilo 26. juli… bilo je kod Drvara…i ondak, poslije, odma’ 27.-og Srbi nisu više mogli, nisu vidili drugi izlazak i oni su došli i proglasili srpski četnički ustanak na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije…To je bilo 27. jula, što komunisti kažu da je nji’ov ustanak bio. Prve partizanske jedinice, to je bilo krajem meseca novembra četrdeset i prve godine.”

Tako govori na jednoj snimci objavljenoj na YOUTUBE-u 2014. godine, jedan od Dražinih četnika koji je očito dobro informiran o tomu što se u srpnju 1941. godine događalo u dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine zahvaćenim “ustankom”, jer posve iste opise događaja nalazimo i u brojnim drugim izvorima.

Tako, primjerice, u knjizi Antuna Miletića i Vladimira Dedijera “Proterivanje Srba sa ognjišta 1941-1944 – svedočanstva” (Beograd, 1989.) nalazimo potvrdu ovih riječi u izjavama izbjeglica s područja NDH. U ovom su “svedočanstvu”, naime, sabrane izjave što su ih Srbi “izbjeglice” od “Pavelićevog terora” davale Nedićevom “Komesarijatu za izbeglice i preseljenike” čija je zadaća bila prikupljanje građe o “genocidu nad Srbima u NDH” s ciljem da se na temelju tih podataka ishodi oružana intervencija Nijemaca protiv Pavelića i njegovog režima. U brojnim od tih izjava nalazimo iste opise događaja, pa i onih vezano za sve što se događalo kako u Drvaru i okolici srpnja 1941. godine, tako i na cijelom području zahvaćenom “antifašističkim ustankom” (tromeđa Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine). U više ovih izjava nailazimo na detaljne opise akcije postavljanja zasjede i ubojstva ustaškog časnika (bojnika) u blizini Drvara, što je bio čin smišljeno organiziran kako bi se izazvala reakcija ustaša. Ni jednog argumenta za bilo kakav “teror ustaša” u to vrijeme nema u izjavama, ali ima nekih drugih detalja: primjerice, tvrdnji kako su mnogi Hrvati i muslimani primali Srbe u svoje kuće – i to nakon što su u Srbu i kolici, Donjem Lapcu, Kulen Vakufu i okolici Drvara izvršeni ničim izazvani masakri nad hrvatskim i muslimanskim civilima i spaljena čitava sela.

Neki od “izbjeglica” detaljno opisuju okupljanja četnika po šumama već poslije sloma kraljevske vojske (nazivaju ih “ustanicima”, “gerilcima”, “naoružanim srpskim odmetnicima” ili jednostavno četnicima) i tvrde kako su se oni od početka borili protiv Pavelićeve NDH i “štitili srpski narod”. Nema nikakvog spomena partizana i komunista sve do kraja 1941. godine.

Usporedimo li ove podatke s onim što je u svome postdiplomskom znanstvenom radu pisao Krešimir Matijević (Vojno-politička organizacija četnika u Lici do kapitulacije Italije: vidi ), dobivamo zaokruženu slike svega što se tamo događalo.

Etničko čišćenje nad hrvatskim i muslimanskim narodom – uz neviđena zvjerstva, u ničim izazvanom krvavom pohodu – proglašena su početkom “antifašističkog ustanka” u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i to je inverzija povijesti koju ne možemo i ne smijemo prihvatiti.

Pobiti stotine civila na pravdi Boga, poklati ih i pobacati u kraške jame, opljačkati im i zapaliti kuće, srušiti domove i crkve, ubijati svećenike (pa čak ih i peći na ražnju – kako je to napravljeno u slučaju župnika iz Bosanskog Grahova Jurja Gospodnetića kojemu se ni danas ne zna grob), ako je to “antifašizam” onda se s pravom moramo upitati: što je fašizam?

Gledajući danas okupljanja u Srbu, na kojima samozvani “antifašisti” slave zločin genocida i etničkog čišćenja, s pravom se pitamo: Gdje mi to i s kime živimo?

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministar Horvat nije rekao rečenicu: ‘Miroslav Škoro u ovom trenutku nije kandidat HDZ-a’

Objavljeno

na

Objavio

Darko Horvat nije rekao rečenicu: “Miroslav Škoro u ovom trenutku nije kandidat HDZ-a”, kako to danas objavljuje portal N1 televizije.

Ovakva formulacija može upućivati na zaključak kako Horvat očekuje da bi Škoro u nekom trenutku ipak mogao postati kandidat HDZ-a.

Naravno, Da Darko Horvat nije rekao to što je objavljeno na portalu N1 televizije dokazuju i izvješća svih drugih medija.

Čak i portal N1 televizije u naslovu ima točnu izjavu, ali je onda netko tekst malo “kratio” pa je sve dobilo sasvim drukčiji kontekst. Vjerovat ću da je slučajno, komentirao je Ante Gugo.

Podsjetimo, ministar gospodarstva Darko Horvat je nazočio sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Upitan kako komentira premijerovu izjavu da je “glas za Miroslava Škoru glas za Milanovića”, odgovorio je:

– Gledajući natpise u proteklih nekoliko dana i nespretne izjave gospodina Škore, ja sam isto mišljenja da svi oni koji u ovom trenutku isto misle kao Miroslav Škoro i daju mu potporu krijući se iz kontigenta ili prizivajući glasove HDZ-a uvelike griješe. On nije kandidat HDZ-a. U ovom trenutku ga podržava netko s kim je HDZ pokušao suradnju, ali jednostavno nije bilo zajedničkog jezika i svi oni koji ga različitim filozofijama prizivaju kao svog kandidata neka im to tako i bude. HDZ je na svim svojim tijelima vrlo jasno i jednoglasno odabrao Kolindu Grabar-Kitarović za svoju kandidatkinju za predsjednicu i uvjereni smo da će i u narednih pet godina Hrvatsku voditi žena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Škoro odgovorio Plenkoviću: Njegova Vlada nije parodija, nego tragedija

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro odgovorio je  premijeru Andreju Plenkoviću, koji je, komentirajući Škorin predizborni skup, rekao da mu je to djelovalo kao parodija na Večernju školu.

Škoro je Plenkoviću odgovorio putem Facebooka, poručivši Plenkoviću da njegova Vlada nije parodija, nego tragedija.

“Politički pokret ljudi željnih promjena koji se okupio oko mene sve je samo nije parodija. Zna to i (uskoro bivši) premijer Plenković, zato i daje panične izjave. Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali ja mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude, a ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno, već je upravo tragično. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio u svojoj tvrtki. Zašto onda da nam vode državu?!

Došao je njihov kraj i oni to znaju! 22. prosinca hrvatski će im narod na izborima poslati jasnu poruku da je vrijeme da pakiraju kofere. Plenkoviću i njegovoj kandidatkinji to, vjerujem, neće teško pasti zato što im je Hrvatska tek jedna stanica. Poslušno su izvršavali zadatke, zanemarujući pritom volju hrvatskog naroda, pa će sigurno biti nagrađeni briselskim i inim sinekurama.

A mi ćemo dalje bez njih, popraviti sve ono što su uništili i degradirali. Vratimo Hrvatsku narodu – SAD IL’ NIKADA!”, napisao je Škoro na Facebooku.

Andrej Plenković: Škorin nastup djelovao mi je kao parodija na Večernju školu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari