Pratite nas

Komentar

Žrtvi zabraniti žalovanje, a ubojicama omogućiti dernek

Objavljeno

na

 Mala zemlja u vrlogu velikih apsurda

PITATI VUKA KAKVI SU KOZLIĆI?

Ima li što u svezi s nama a da nije trivijalno ili apsurdno. Sve više mi se čini kako nema. Analizu započnimo izjavom pape Franje o proglašenju svetim bl. kardinala Alojzija Stepinca. Nakon što je usuglašen stav vatikanske komisije o proglašenju svetim bl. Alojzija Stepinca papi Franji se odjednom nameću neke „nedoumice“ i o tome želi upitati Srpsku pravoslavnu crkvu. Zamislite, papa želi pitati autokefalnu crkvu države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, crkvu čiji su svećenici blagoslovili tenkove koji su kretali u napad na Hrvatsku. Usput rečeno Srbija je rehabilitirala četničkog vojvodu Dražu Mihailovića kojeg svećenici Srpske pravoslavne crkve slave pjevajući mu u čast četničke pjesme. Ne čini li vam se sve to skupa apsurdno kao kada bi upitali vuka kakvi su kozlići. On bi sasvim sigurno odgovorio kako su jestivi pa čak i vrlo ukusni.

Ne vjerujem da papa Franjo ne zna kako je bl. Alojzije Stepinac svoj križni put doživio radi toga što se nije htio odreći vjernosti Vatikanu i osnovati Hrvatsku katoličku crkvu, čak i kada je bio potpuno svjestan kako će ga to koštati života.  Kako se papa Franjo nije sjetio o navodnim nejasnoćama upitati Židove koji su i inicirali kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca ili pak biskupe, bilo strane ili hrvatske. Poštujući papinu namjeru približavanja stavova katoličke i Srpske pravoslavne crkve što bi na ovim prostorima utjecalo na poboljšanje odnosa između katoličkih i pravoslavnih vjernika, ne mogu se oteti dojmu kako bi se to trebalo dogoditi preko kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i to pristajući na ucjenu Srpske pravoslavne crkve. Je li papa Franjo svjestan kako niti jedan sporazum  postignut ucjenom jedne od strana ne može uspjeti jer ne postoji iskrena želja one strane koja ucjenjuje. Takav sporazum je već na samom početku neodrživ.   Je li to nagrada hrvatskim katolicima koji su stoljećima svoju vjernost Vatikanu i obranu Europe plaćali vlastitim životima odupirući se najezdama barbara i osmanlija (Antemurale Christianitatis)?

ZA DEMANTIRANJE ISTINE PITAJ KONTRAVERZNE I KRADLJIVCE

U svom izlaganju na tiskovnoj konferenciji o izjavi pape Franje vezano za proglašenje svetim kardinala Stepinca gospođa  Ruža Tomašić izrekla je samo istinu radi koje je odmah napadnuta sa svih strana, a osobito od osoba iz čijih se dosadašnjih istupa osjeti mržnja prema svemu što je hrvatsko.  Mnoge od tih osoba nikada se nisu, a najvjerojatnije nikada ni neće pomiriti s činjenicom ostvarenja moderne hrvatske države i nestankom voljene Jugoslavije.

Za komentiranje izjave gospođe Ruže Tomšić televizija N1 pozvala je u studio kontraverznog gospodina Dragu Pilsela. Zašto je gospodin Drago Pilsel kontraverzna osoba? Prema navodima iznesenim u nekim elektroničkim medijima (Dnevno.hr, petak 7, ožujka 2014. – Otvoreno pismo  – autor: Tomislav Frković )  autor teksta, koji je prijatelj gospodina Pilsela iz djetinjstva, navodi „Drago Pilsel morbidno krivotvori događaje iz svog života …“. Između ostalog navodi i činjenicu kako je gospodin Pilsel „bio aktivan u neofašističkim argentinskim organizacijama“.

U daljnjem tekstu autor navodi: „I također je istina da se, baš zbog afiniteta ovog gospodina prema nacifašističkoj ideologiji, državotvorna hrvatska zajednica iz Buenos Airesa – koja nikad nije nijekala svoju izvornu političku tradiciju nadahnutu starčevićanstvom ni svoja čvrsta protujugoslavenska, protu-velikosrpska i protukomunistička stajališta – u više navrata morala zaštiti od zlokobnih javnih pojavljivanja ove individue, koja je svojim riječima i gestama, zatrovanim ovim ideologijama koje su strane autentičnom duhu borbe hrvatskog naroda za slobodu i nezavisnost, prouzročila samo štetu“.

Navode nekih osoba kako je gospodin Pilsel u Argentini bacao molotovljeve koktele na sinagoge gospodin Pilsel demantira govoreći kako je u pripitom stanju zajedno sa svojim bratom bacao kamenje na prozore sinagoge.  Što je istina nije poznato, ali mora se priznati da je razlika između molotovljevih koktela i kamenja ogromna i vrlo ih je teško slučajno zamijeniti. Treba li se takvim osobama uopće omogućiti nastup  na televiziji kao najjačem javnom mediju?

Inače to je ustaljeni običaj nekih televizija da za komentiranje aktualnih društveno-političkih događanja pozivaju osobe koje se radi njihove prošlosti ne bi trebalo pitati baš ništa. Treba li se za tumačenje izjava drugih osoba pitati osobu koja je krala radioaparate iz osobnih automobila? Još je apsurdnije što je takva osoba saborski zastupnik i na čelu neke političke stranke, a osobito Hrvatske seljačke stranke kao jedne od najstarijih hrvatskih političkih stranaka. Nije li to tragedija apsurda?

ZOMBIJI U ZAGREBU SLAVE SVOJA BESTIJALNA REMEKDJELA

Osobe koje su 8. svibnja ove godine prodefilirale Zagrebom slaveći oslobođenje grada želio bih podsjetiti samo na nekoliko činjenica. U 10 godišnjem izvješću „UPRAVA KOS-a JNA, DESETGODIŠNJI IZVEŠTAJ BORBA PROTIV NEPRIJATELJA 1944 – 1954“ na stranici označenoj brojem 83004401628  govori se o napredovanju I. Armije  od Šida prema Zagrebu. Navodi se kako su organi OZN-e I. Armije  do Zagreba likvidirali 7000 lica, najveći broj ustaša, zatim oko 200 SS-ovaca, čerkeza i drugih. Pri dolasku u Zagreb u suradnji s OZN-om u Zagrebu su odmah uhitili oko 500 od kojih se „navodno“ 100 vratilo kući.  Gradom je zavladala otimačina svega što je bilo vrijedno, a prednjačila je otimačina stanova u elitnim kvartovima i to pretežito Židovskih. Kad danas vidim pripadnike židovske zajednice kako zajedno s pripadnicima te vojske koja im je otela imovinu sudjeluju u nekim „antifa“ performansima zapitam se kako su tako lako izgubili pamćenje.

U narednim danima likvidirano je oko 210 pacijenta iz bolnice Brijestovac, a 270 bolesnika iz bolnice Sveti Duh kopji su kamionima odvoženi na Jazovku gdje su bestijalno likvidirani i pobacali u jamu. Prema dokumentiranim podatcima ubijen je 4.791 ranjenik iz zagrebačkih stalnih i privremenih bolnica. Sve te osobe likvidirane su bez prava na obranu u poštenom sudskom procesu. U tom periodu u širem prstenu grada Zagreba nastaje preko stotinu jama prepunih nevinih žrtava partizanskog genocida.

Jesu li te osobe svjesne što slave? Ponose li se to oni počinjenim zločinima?

 ŽRTVI ZABRANITI ŽALOVANJE, A UBOJICAMA OMOGUĆI DERNEK

Oko ovogodišnje komemoracije nevinim žrtvama na Bleiburgu podigla se nezapamćena halabuka kakva nije viđena ni u vrijeme najžešćeg komunističkog perioda.  Združene snage ubojica, njihove djece i simpatizera osovili su se na zadnje noge i rigaju vatru na sve strane protestirajući protiv održavanja ove komemoracije. Jasno je da ne žele slušati o svojim zlodjelima, bestijalnosti svoje ideologije te svojoj krivnji.  Pitamo se kako odjednom ovakav stav Republike Austrije o održavanju Bleiburške komemoracije. Nasuprot tome najavljuje se velika „YUGO FEŠTA“ u Grazu  i to plakatom opremljenim svim mogućim simbolima komunističkog terora. Je li moguće da se  žrtvama nezapamćenog zločina zabranjuje komemoracija, a njihovim ubojicama i sljedbenicima omogućuje veliko slavlje? Kako se to može dogoditi u jednoj demokratski uljuđenoj zemlji koja je navodno prijateljica Republike Hrvatske, a između ostalog i članica EU.  Mora li Austrija kao članica EU poštivati rezolucije EU pa tako i Rezoluciju Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima.  Jesu li to austrijske vlasti potpale pod utjecaj onih koji su nakon izvršenja Bleiburškog pokolja svoju sigurnost od kaznenog progona pronašli pritajivši se u Austriji. Pogledajte ovaj plakat i odmah će vam biti potpuno jasno tko se protivi Bleiburškoj komemoraciji.  To su vjerojatno i oni koji najavljuju prosvjede u vrijeme komemoracije tumačeći ovu komemoraciju kao čin narastanja ustaštva i fašizacije. Hoće li ove prosvjede Austrija dopustiti? Dopusti li ih biti će to šamar civilizacijskom dosegu  21 stoljeća tim više što su upereni protiv žalovanja za nevinim žrtvama i to pod vodstvom preživjelih egzekutora i njihovih morbidnih sljedbenika.  Za razliku od Sv. Mise zadušnice koja predstavlja ne samo žalovanje već služi i kao molitva za oprost grijeha i pomoć dušama u čistilištu, ovi prosvjedni skupovi nisu ništa drugo do  rehabilitacija zlokobne komunističke ideologije koja je za sobom odnijela milione nevinih žrtava.

Zoran Čapalija – Čaplja

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijana Petir je politički kapitalac po mjeri Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

 „Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze. Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati“, navodi novinar i hrvatski branitelj Čutura.

 Predizborna kampanja pomalo se zahuktava, slažu se liste, okupljaju stranke, priključuje se neovisne kandidate. Za sada je najzvučnije ime Marijane Petir. „Politički kapitalac“ Marijana Petir potvrdila je i na nedavnim izborima za EU parlament da za tri dana može prikupiti glasače gdje je dobila više od 40 000 glasova i to bez kampanje. U EU parlament su otišli anonimci, s par stotina glasova, a što se danas pokazuje promašenim „niš koristi za Hrvatsku“. Petir se ponovno vratila u politiku s kandidaturom za sljedeće parlamentarne izbore. O politici Marijane Petir te što to znači za hrvatsko selo, prokomentirao  je novinar Vlado Čutura koji se tom problematikom bavi tridesetak godina. „Povratak Marijane Petir u hrvatsku politiku je bogatstvo, bez obzira na kojoj i na čijoj listi se našla“, navodi Čutura.

Nadalje ističe Čutura, to je profil suvremenoga političara s jasnim demokršćanskim načelima, potpuno jasnim za razliku od mnogih koji tu sintagmu uzimaju po potrebi. „Imao sam priliku s njom surađivati, pa se prisjetim dok je bila dožupanica Sisačko-moslavačke županije, pokrenula je više od 11 tisuća gospodarstava u toj županiji. U to vrijeme bio sam urednik glasila ‘Glas sela’. Ta županija je cvjetala u to vrijeme, od vinara, ratara, uzgajivača konja i niz drugih poljoprivrednih aktivnosti.“ Novinar Čutura koji je dragovoljac Domovinskoga rata navodi da se Marijana Petir istodobno borila protiv korupcije i kriminala.

„Tada mi je dala podatke o zloporabi položaja tadašnje županice koje sam osobno nosio u DORH i prijavljivao. Tek je kasnije, političkom voljom, jer se radilo o SDP-eovki, raskrinkan taj kriminal na koji je Marijana Petir godinama upozoravala.“ Čutura ističe da je ispod novinarskoga radara prošlo zalaganje Marijane Petir za hrvatske branitelje, posebno borba protiv tzv. srbijanskoga zakona „mini Hag“.

U to vrijeme svi dragovoljci i oni koji su se borili za Hrvatsku prije njezina priznanja trebali su završiti pred srbijanskim sudovima. Hrvatski narod brzo zaboravlja, na primjer slučaj „Veljka Marića“? Pa njega je Marijana Petir izvukla od mučeničke smrti iz srbijanskoga zatvora. „Zalaganje za pravdu i odgovornost zločinaca za ubijenu djecu u Domovinskom ratu, Marijana Petir je jedina političarka, jedina, koja je ishodila kod Europske komisije da se zločinci moraju kazniti.“

Novinarskim iskustvom Čutura, koji je radio za više od stotinu medija, a još je aktivan u desetak tuzemnih i inozemnih televizijskih, radijskih, pisanih i inih medija promatra prizmu današnje politike. „Danas se ne može ništa pojednostaviti, zapravo političari su često konvertiti, a u Hrvatskoj je oporba uvijek dijagnostičar, bez obzira o kome se radilo. Isključivo su dijagnostičari, ali nema terapije. Nije hrvatski narod glup da neprestance sluša dijagnoze.

Treba mu terapija. Rijetka političarka koja nudi terapiju, a ne govori o dijagnozi je Marijana Petir. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz grupacije Europske pučke stranke dobitnica je EU Oskara u kategoriji poljoprivrede. Tu je napravila niz pomaka za europsku poljoprivredu, a poseban doprinos dala je za hrvatsku poljoprivredu. To se može u nedogled nabrajati.“ Marijana Petir više je puta vodila mlade poljoprivrednike u Europski parlament, razmjenjivali su iskustva s drugim poljoprivrednicima zemalja Europske unije, izborila se za poticaje, za ribare… Istinu valja priznati!“

O demokršćanstvu Marijane Petir, Čutura navodi: „To je osoba koja se ne srami svojih svjetonazora i uvjerenja sam, kao novinar da većina Hrvata dijeli njezino mišljenje i stavove. Hrabrost i jasni stavovi te žene, od neradne nedjelje, čuvanje okoliša, radničkih prava, zatim prava hrvatskih branitelja – potpuno su jasni. Jasni demokršćanski stavovi.“ Novinar Čutura navodi i organiziranje simpozija o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. „Mrijana Petir je organizirala izložbu i simpozij o bl. Alojziju Stepincu u EU parlamentu. Zanimljivo je da su došli na simpozij zastupnici pojedinih država, pa i potpredsjednica EU parlamenta, a hrvatski SDP-ovci nisu se pojavili. Tu je suvišan svaki komentar. Ako netko bojkotira hrvatsko, postavlja se pitanje – koga zastupa?“ Nebitna je platforma, važan je sadržaj!

Božidar Bebek

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Izbori: Domoljubna sujeta i razmažena derišta dovode SDP na vlast

Objavljeno

na

Objavio

Mjesec dana je do izbora u R. Hrvatskoj. Te izbore će, po mojoj skromnoj procjeni, odlučiti nitko drugi nego kalkulator. Na što mislim.

Naime, sustav zbrajanja mandata ide po D’Hondtovoj metodi. Ta metoda favorizira onoga tko će biti prvi u svakoj od 11 izbornih jedinica. Tako neka stranka može dobiti npr. 28% glasova, druga nakon nje 25%, treća 18% itd. U takvome stanju ovaj prvi ima velike šanse da mu se pribroji mandat više od onih glasova koji ne prijeđu izborni prag. Budući da je jasno kako su se na strani onih koji se drže strankama desnoga centra i koje govore da promiču konzervativne i domoljubne vrijednosti formirala tri bloka (HDZ, Domovinski pokret i Most) jasno je da će tu glasači sličnih orijentacija biti podijeljeni.

Usto na lijevo-liberalnoj strani ne postoji jaka konkurencija slijednicima komunističke partije SDP-u. U tom stanju oni će, bez obzira što imaju najgori kadar i loše kandidate i nedorasla predsjednika, ni krivi ni dužni, a najmanje zaslužni, doći u poziciju relativnoga pobjednika. Matematika je jasna. Kad se bude prikazivala karta Hrvatske u izbornoj noći ona će se crveniti premda će SDP možda dobiti u prosjeku 25% glasova. U takvome stanju mogu čak računati na oko 60 mandata. Skupa tri bloka desnoga centra mogu dobiti oko 43% glasova, što je za 18 postotaka više od rezultata SDP-a, ali se karta Hrvatske neće pretvoriti u plavu boju ili žutu boju.

Na ovim izborima, što je jako dobro, u sva tri bloka desnoga centra ima sjajnih imena i kandidata. U Most su ušli novi ljudi s intelektualnom i vjerskom dimenzijom, u Domovinskom pokretu Miroslava Škore imamo niz izvrsnih kandidata koji istinski promiču domoljublje i konzervativne vrijednosti, unutar HDZ-a koji je morao proći razne faze čišćenja također postoji dobar broj kandidata koji bi dobro promicali vrijednosti desnoga centra.

Stoga, ako se ne želi ući u kuknjavu dan nakon izbora, bilo bi razborito stati na loptu. Bilo bi uputno da se domoljubna tri bloka međusobno ne optužuju i napadaju. Time se u biti vodi besplatnu kapanju za SDP. Iznosite programe, govorite što možete bolje, poštenije, pravednije učiniti za našu Domovinu.

Promičite vrednote kršćanstva, domoljublja i kulturu života. U borbi za saborsku poziciju treba prestati i stati s blaćenjem jednih prema drugima. Ta gesta već bi bio znak vašega budućega rada. Nastojati Hrvatsku odvesti ondje gdje ona pripada i isticati domoljublje, a klevetama jednih prema drugima dovesti nesposobni SDP na vlast je znak političke sljepoće i plitkoga shvaćanja stvarnosti.

Umjesto tih prepucavanja neka domoljubno političko krilo uzme kalkulator u ruke i neka se zbroje. Matematika je jasna i neumoljiva. Matematika je po sustavu D’Hondta čak i nepravedna. No, dok se igra po tim pravilima njih se treba držati i na njih računati. Svima je jasno da ni jedna opcija neće sama moći sastaviti vlast. Najizglednija je opcija da će vlast moći sastaviti trojac (Domovinski pokret, Most i HDZ). Tu, po meni, nema vremena za sujetu, romantiku i glumu razmaženoga derišta.

Ako je politika borba za vlast, a to po svom habitusu ona jest, onda se u tom stanju mora misliti na ono što će biti nakon izbora. Nije dobro popljuvati buduću nevjestu (snahu) i onda s njom nastaviti živjeti pod istim krovom. Kršćanski nije uputno konkurenta blatiti kako bi se izišlo iz blata. Stoga, apeliram, da nam se ne bi ponovio sindrom Milanović, kalkulator u ruke, a taštinu ostavite po strani u ime općega dobra naše drage Domovine i njezinih divnih ljudi. Kao hrvatski državljanin pozivam da iziđete na izbore. Nemojte ostati u kući. Kao svećenik-pastir pozivam vjernike da iziđete na izbore jer je i to način, uz Božju pomoć, stvaramo bolji svijet.

dr. fra Mario Knezović, fratar.net

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati