Pratite nas

BiH

Deklaracija HNS BiH najavljuje odlučnu borbu “za pravo Hrvata na svoju domovinu, simetrično federalnu BiH”

Objavljeno

na

Šesti saziv Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, čije će konstituirajuće zasjedanje biti održano u subotu u Mostaru, razmatrat će i kako se očekuje usvojiti prijedlog Deklaracije, koja, uz ostalo, najavljuje “borbu legitimnih predstavnika hrvatskog naroda svim demokratskim sredstvima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu” i zagovara  novo ustavno uređenje i novu teritorijalnu organizaciju BiH, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Na Saboru i zastupnici SDP i SNSD

Hrvatski Narodni Sabor BiH činit će hrvatski zastupnici izabrani u skupštine županija, entiteta i Parlament BiH na prošlim izborima, te općinski vijećnici izabrani na izborima 2012. godine. Njih više od 450 potvrdilo je svoj dolazak, među kojima su ne samo zastupnici iz desetak hrvatskih stranaka, već i onih  iz SDP-a i SNSD-a.

U Deklaraciji, koju bi trebali usvojiti, se ističe kako je Daytonski mirovni sporazum ozakonio nepravdu, kako je postojeća ustavna i teritorijalna organizacija neodrživa, posebice za Hrvate u BiH, te se zagovara nova Međunarodna konferencija na kojoj bi bio usvojen novi Ustav koji će “kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda”.

Deklaracija se poziva na sve dokumente usvojene na prethodnih pet zasjedanja, kaže za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH dr Božo Ljubić, koji je bio na čelu Povjerenstva za izradu ovog dokumenta.

-Naravno, svako vrijeme nosi sa sobom i nove izazove i traži nove ili inovirane odgovore. Ono što karakterizira vrijeme iza nas je daljnja eskalacija erozije hrvatskog političkog subjektiviteta u Bosni i Hercegovini, a što za posljedicu ima demografsko osipanje, možda je pretjerano reći egzodus. To pokazuju rezultati popisa, to pokazuju statistike katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, prema kojima je samo u prošloj godini, BiH ostala bez skoro 12 tisuća katolika od kojih su većina Hrvati a u odnosu na prijeratne statistike broj katolika se skoro prepolovio, kaže Ljubić za HMS.

Demografska revitalizacija

Ljubić ističe kako je u sam vrh Deklaracije stavljen naglasak na demografskoj revitalizaciji koja pored političke ravnopravnosti treba uključivati i širu nacionalnu strategiju koja treba dinamizirati sve nacionalne resurse ljudske i ekonomske u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i iseljeništvu te unutarhrvatsku solidarnost.

-Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju samo Hrvati već njen najvitalniji dio pripadnika svih naroda. Hrvati istina najviše. I za jedno i za drugo je važno detektirati pravi uzrok a po nama je on u tome što Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu ne samo da nije profunkcionirala kao samoodrživa država već bez korjenitih promjena i ne može, jer ima ugrađenu konstrukcijsku grešku, smatra Ljubić.

Obrazlažući potrebu za novim ustavnim uređenjem i novom teritorijalnom organizacijom, odnosno federalizacijom BiH, Ljubić ističe kako je  daytonski ustroj BiH ozakonio nepravdu nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što zbog nepravedne i neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustroja državu čini nefunkcionalnom i neupravljivom.  Privid funkcioniranja i stabilnosti, po Ljubićevom mišljenju. BiH  ima zahvaliti samo permanentnim intervencijama međunarodne zajednice, što je neprimjereno suverenim državama. Stoga, dodaje, ovakva BiH nije u stanju ispuniti niti osnovne uvjete neophodne za EU integracije.

Ovakva BiH opasna i za regiju i za Europu

Sve nestabilnije ekonomsko sigurnosno okruženje uz faktore unutarnje političke, socijalne i ekonomske nestabilnosti, a s obzirom na specifičan geopolitički položaj čini da BiH potencijalno može biti uzrok nestabilnosti u široj regiji i Europi, upozorava dr Ljubić.

bozo-ljubic
Dr Ljubić: Novi Ustav usvojiti na Međunarodnoj konferenciji o BiH

Posebice je, kaže, ovako ustrojena država neprihvatljiva za hrvatski narod, te objašnjava zbog čega.

-Ovako strojena država Hrvatima negira pravo da ga predstavljaju njegovi legitimni predstavnici u vlasti čemu smo višekratno svjedočili zadnjih petnaest godina, negira mu pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada, svjedoci smoprelijevanja sredstava temeljem nepravedne raspodjele prihoda iz PDV i proračunskih transfera, negira mu pravo da slobodno raspolaže prirodnim resursima temeljem neustavnih zakona i podzakonskih akata iz domena prostornog planiranja i građenja, ne dozvoljava mu da se razvija u svom narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu pravo osnivanja javnih elektroničkih medija, izlaže ga nerazmjernom riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije čega smo također bili svjedoci zadnjih petnaestak godina, kaže predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Što sve treba mjenjati?

Sve to što opterećuje limitira Bosnu i Hercegovinu sve njene narode i građane a posebice Hrvate, traži, po Ljubićevom mišljenju   korjenitu ustavnu reformu, koja bi predviđala simetričnu federaciju u odnosu na tri konstitutivna naroda, o čemu je, također, riječ u ovoj Deklaraciji, a što je i ranije predlagano.

-Ono što je nužno učiniti žurno tj. početi odmah je; izmijeniti Ustav i Izborni zakon kada je izbor članova Predsjedništva BiH u pitanju da bi se omogućilo da sva tri konstitutivna naroda imaju jednak utjecaj na izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH,  a da se i pripadnicima manjina i ostalima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda omogući kandidiranje.

Potom, izmijeniti Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske da bi se jamčio potpuni nacionalni legitimitet u ovim institucijama, te onemogućile manipulacije sa svrhom osobnih probitaka ili etničke majorizacije.

Usvojiti nužne izmjene koje će izjednačiti ovlasti zastupničkih i domova naroda u potvrđivanju izvršne vlasti te osigurati da je za odluke u domovima naroda potrebna, osim opće, i natpolovična većina u klubovima konstitutivnih naroda.

Zatim, promijeniti zakone o vladama entiteta na način da je nužna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta.

Implementirati odluku Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar s ciljem izjednačavanja Mostara s ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Donijeti novi Zakon o javnom RTV sustavu, u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u Bosni i Hercegovini; reformirati porezni sustav s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda, navodi zahtijeve iz Prijedloga Deklaracije HNS BiH dr. Ljubić.

Dio Deklaracije posvećen je i euroatlanskim integracijama, koje, za BiH i bh Hrvate, smatra ljubić, nemaju alternative.

Zaštiti dignitet Domovinskog rata

U Deklaraciji se govori i o zaštiti digniteta domovinskog rata, dragovoljaca i veterana, ratnih vojnih invalida , obitelji , nestalih i poginulih.

– Žurno je potrebno ispraviti nepravde koje su nanesene ovoj populaciji mjerama odlazeće neustavne nelegalne i nelegitimne vlasti u Federaciji, ističe Ljubić te dodaje:

-Ono što posebice zabrinjava i čemu treba stati odlučno na kraj su pokušaji kriminalizacije domovinskog rata proglašavanjem legitimnih oružanih snaga hrvatskog naroda (HVO) agresorskim te selektivnim i tendencioznim optužnicama, u pravilu, po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima HVO-a.

Deklaracije, također, odlučno odbacuje  kvalifikaciju haškoga tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu koji se, kaže Ljubić,  neosnovano i neopravdano pripisuje Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i HVO-u.

-To je opasna politička manipulacija i nije u funkciji pravde već projektiranih ratnih ciljeva onih koji su, najprije ratom a zatim nepravednim Ustavom i njegovim nasilnim revizijama, namjeravali eliminirati hrvatski narod iz Bosne i Hercegovine kao ustavnog konstituenta i političkog subjekta. Povijesna je istina da je HZ i HR H-B, kao i njezina oružana sila Hrvatsko vijeće obrane, odlučujuće doprinijela očuvanju i obrani BiH te da je je ugrađena u temelje Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnoga sporazuma, ističe Ljubić.

HNS će, dodaje, u svome budućem radu posebnu pažnju posvećivati stanju u područjima obrazovanja i kulture.

-S tim ciljem odlučni smo poticati dostupnost i izvrsnost u obrazovanju i nužno je suprotstaviti se svim oblicima relativizacije kriterija i standarda, naglašava.

Sve ovo je, napominje, moguće realizirati samo u uvjetima ekonomske i socijalne održivost.

-Stoga i u Deklaraciji naglašavamo potrebu razvoja kompetitivnog i socijalno odgovornog gospodarenja, a napuštanje kvazisocijalističke filozofije gospodarenja koju nažalost još uvijek prakticiraju neke politike u B i H, ističe predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a i predsjednik Povjerenstva za izradu Deklaracije šestog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati