Nino Raspudić: Zbog čega Hrvatska nije do sada procesuirala one koji su je iz BiH napadali?

5

Pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv ne samo časnika Amije EBiH i Vojske RS koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, već i onih koji su iz ove dvije vojske odgovorni za brojne neprocesuirane zločine nad Hrvatima u BiH, koji su i državljani Hrvatske, jedan je od mogućih odgovora na praksu Tužiteljstva BiH koja se vrlo lako može prikazati kao selektivna i u svrhu političkog modeliranja odnosa u BiH, smatra dr Nino Raspudić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Takva mogućnost najavljena je nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju i  brojnih prigovora zbog toga što pravosuđe BiH nije procesuralo brojne zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni, sjevernoj Hercegovini, Posavini i drugim stratištima u BiH.

Univerzalna jurisdikcija

Raspudić, međutim, drži kako bi takav potez bio u suprotnosti s njezinom aktualnom politikom i onim što Hrvatska prigovara drugim državama, konkretno Srbiji.

Da Hrvatska sudi za sve zločine počinjene protiv hrvatskih državljana znači i zločine u BiH značilo bi proglasiti univeralnu jurisdikciju, a upravo to Hrvatska prigovara Srbiji.

Osim toga, to bi predstavljalo definitivno rušenje mostova i iskazivanje nepovjerenja u susjedne države da mogu procesuirati ratne zločine.

Dakle, to jeste jedan korak kojeg je moguće povući ali koji zahtjeva jednu dugoročnu političku akciju, izjavio je Raspudić za Hrvatski Medijski Servis.

Što se čekalo do sada?

Čudi ga, međutim, što Hrvatska do sad nije podignula optužnice protiv svih zapovjednika JNA koje se smatra odgovornim za napade i ubojstva civila prije svega po Hrvatskoj, jer je Hrvatska sustavno napadana ne samo od oficira koji su kasnije bili časnici Armije BiH ili Vojske Republike Srpske na području Hrvatske nego se i iz BiH vršila agresija na Hrvatsku, što, kaže, stanovnici Posavine s hrvatske strane, Županje i Slavonskog broda, pa sve do Dubrovnika, jako dobro znaju.

To je apsolutno nešto što je Hrvatska trebala učiniti i ranije, kaže Raspudić za HMS.

Ističe kako ni jedna dobronamjerna i moralna osoba nema ništa protiv da se svi zločini istraže i procesuiraju i da svi odgovorni trebaju doći pred lice pravde, da imaju fer suđenje i, ako su krivi, budu kažnjeni.

Potrebna reforma pravosuđa

Ali upitno je da, kada analiziramo rad Tužiteljstva BiH posebno ovog odjela za ratne zločine, je li to institucijaa koja to može i koja to želi napraviti ili se koristi tendeciozino prije svega za realiziranje političkih ciljeva, kaže Raspudić. Pita se ima li ovo Tužiteljstvo BiH moralni i stručni kapacitet da nepristasno, bez političkih utjecaja, radi svoj posao.

Upitan na koji način utjecati na Tužiteljstvo BiH da ravnomjerno procesura sve zločine, bez obzira tko ih i nad kim počinio Raspudić ističe kako je očito za to potrebno temeljito promjeniti sustav pravosuđa u BiH.

Mi trebamo govoriti o reformi pravosudnog sustava da bi ono bilo fer, nepristrano i učinkovito, a kad bi se postigao koncenzus oko toga imali bi koncenzus i oko svih drugih stvari. I onda ostaje gorki zaključak da se, opet, vraćamo na politička pitanja, pitanje političkih odnosa i političkih snaga, kaže Raspudić.

facebook komentari

 • Roman Stefic

  neznam sto trebaju Hrvatskoj dobrosusjedski odnosi? Oni nam do danas nisu donijeli nista lijepoga

 • pepy

  Nije Nino zato što politika u Hrvata drže sebe ništa manje do kako su majka Terezija eto umal pa svetci. Dodajem izdajnička politika, izdajnička spram svog naroda

  Imam zamjerku i izražavam javno neslaganje s odlukom časnog generala Krstičevića i njegove odgode posjete Sarajevu. Čega se plaši pa hajde viditi ćemo što će se dogoditi Dođite gospodo slobodno, izbacite par šupljih fraza bla bla i budite uz svoj narod. Budite napokon uz svoj narod ali ne pokazujte strah ne pokazujte popuzanstvo, ne budite licemjerni !! Ako se privode časnici HVO zašto bi vi ostali ostali mirni i pošteđeni.

 • pepy

  Nego što je reć nema komentara na sinošnju Bujicu a virujem malo tko nije gledao. E baš sam se pitala kada budu povukli jockera Živkeca.:P
  Kako rekoh stare strukture mrežu pletu i pletu…
  Ni na koji način i nikada ne branim lik i djelo Čovića ali kada u napadu na njega sudjeluje Živko e onda je to živi cirkus. Podsjetimo do kada je ono Živko bio u JNA ,više nego glasno se šaputalo o njegovim vezama s udbaškim strukturama a njegovo sudjelovanje u nelegalnoj i nelegitimnoj vlasti platforme kontra hrvatskoga naroda nikoga tko drži imalo do sebe ne triba podsjećati.

  • Maks

   Bujica je izbacila gomilu istine na povrsinu bez obzira koliko se kome svidjaju odredjeni ljudi koji ucestvuju u emisiji. Ja bih rekao da je sve istinito sto je objavljeno ali da je to samo mali dio, katastrofa je koliko je “tajnih dokumenata u prometu.

 • Pingback: NINO RASPUDIĆ: Zbog čega Hrvatska nije do sada procesuirala one koji su je iz BiH napadali? - Hrvatska udruga Benedikt()