Connect with us

Kolumne

AFERA SPICE Tko će platiti štetu, a ona nije samo materijalna?

Objavljeno

-

Ilustracija/Hina

Imamo li na dijelu grijeh struktura ili udruženi zločinački poduhvat?

Ne znam jesam li treba staviti naslov” Kako je HDZ-evo pravosuđe uništilo nečije živote i napravilo teret hrvatskim građanima”.

Nisam, jer HDZ s tom aferom nema ništa, ispravak ima jer je HDZ isključivi krivac što je nastala afera Spice. Nije Polančec, u to vrijeme istaknuti član stranke, Vlade, član predsjedništva ni je bio „meta” , meta je bio HDZ, a Polančec, njega je trebalo potrošiti, uništiti da bi bio razlog uništenja HDZ-a. Ta borba oko uništenja traje i danas.

Najčešća rečenica među hrvatskim oporbenim političarima, među medijima, koji su sve manje u hrvatskom vlasništvu, rečenica koja kola nečim što zovemo Duboka država i ljudima koje državom i procesima pokušavaju upravljati „iz sjene” je „povjerenje u hrvatsko pravosuđe.

Svima njima uništenje nečijih života pitanje je osobnih interesa, probitka, medijskih naklada i stvaranje lažnog utjecaja stvorenog na percepciji javnosti, ne na osnovnim postulatima demokratskih društava- Presumpciji nevinosti. Oni se drže izreke „ U šumi je vuk gazda”, a mi smo gazde koje kontroliraju državu i procese u njoj. Mi smo vukovi u našoj šumi, a njihova šuma je Hrvatska.

Staviti nekome domaklov mač iznad glave dvanaest godina, po onoj pjesmi „ dvanaest godina rekao sudija” nije pitanje morala ili pravde, pravde u kojoj nije Polančec jedini, sjetimo se i slučaja Rončević već samo sredstvo da ostvare svoje ciljeve ili karijere. Gle čuda, koje li slučajnosti, Polančec i Rončević bili su visoki dužnosnici HDZ-a, slučajno, ne tu nema slučajnosti to je „HDZ-evo pravosuđe”. Ja još uvijek ne poznajem nikoga tko će sam sebe staviti na optuženičku klupu da se dvanaest godina ispituje njegova nedužnost.

Meni još uvijek zvone senzacionalistički naslovi nekih mainstream medija i podaci koji oni imaju ekskluzivno i još više izjave lijevih političkih lidera i jastrebova – HDZ lopovi.

Žalosna je država da ti isti mediji i političari za svoje izjave, mediji za stvaranje percepcije krivnje, koja nije samo stvarana prema nesretnim Polančecu i Rončeviću već prema HDZ-u, koji je godinama prikazivan kao najveće zlo u državi, vjerojatno kao svojevrsna presuda za stvaranje slobodne i neovisne države Hrvatske.

Tko i kada će odgovarati za uništenje života i neosnovane napade na pojedince i političke stranke. Hoće li te strukture podići optužnice protiv sebe za nanošenje štete pojedincima i državi. Hoće li DORH podići optužnicu protiv sebe ili bar pojedinaca u svojim redovima ili će primati nagrade za svoj čin uništenja nečijih života. Ne neće već će se hvaliti nagradama dobivenih za činjenje zla.

Žalosti da oni koji su vodili te procese i danas primaju nagrade i nova imenovanja za svoj rad poput Tamare Laptoš koja je nagrađena 2011 za slučaj Spice ni manje ni više od Međunarodnog udruženja tužitelja.

Nagrada “Tužitelj godine”, nagrada je DORH-u i njoj osobno za uništenje života, za igru sudbine koju je na sreću tih ljudi Hrvatski sud ipak devalvirao proglasivši optužene nevinim.

No ni to nije kraj karijere Tamare Laptoš, ona je opet nagrađena ili unaprijeđena, sada je na čelu EPPO -a, odnosno postala je Europski delegirani tužitelj u zemlji članici EU, istih onih koji vode istragu protiv Gabrijele Žalac. Je li legitimno postaviti pitanje – Hoće li Gabrijela Žalac biti nova afera Tamare Žalac, hoće li se poštivati presumpcija nevinosti jer mediji već vode kampanju stvaranja negativne percepcije pišući presudu prije suda.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari