Connect with us

Boli njih Briga

Objavljeno

-

Na rječici Ugar, nadomak Kneževa/Skender Vakufa, na neformalnom druženju, već po tradiciji, okupili su se najviši dužnosnici BiH.

Druženje je održano, simbolično, na pola puta između Banja Luke i Sarajeva, na međuentitetskoj liniji spajanja u prirodnom ambijentu okruženom šumama i netaknutom prirodom.

Prisutni su bili domaći političari, strani diplomati, ugledni građani BiH, ali i mještani Kneževa, koje je privukao zanimljiv popis gostiju u blizini njihovog grada. Mještani se, kako su nam ispričali, nadaju da bi ova već tradicionalna manifestacija mogla pomoći i razvoju turizma, s obzirom na to da ovaj događaj uvijek privuče veliku pažnju.

Iako je temperatura od oko 26 stupnjeva bila malo viša nego što je to uobičajeno za ove planinske krajeve, ipak je puno ugodnija od banjalučkih 38, koliko smo ostavili iza sebe, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Od domaćih gostiju, između ostalih, bili su Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, Aleksandar Džombić, bivši predsjednik Vlade RS, bivši i sadašnji ministri u Vladi RS i brojni drugi gosti i prijatelji.

Među stranim gostima su bili Patrick Moon, veleposlanik SAD-a, Aleksandar Bocan-Harčenko, veleposlanik Ruske Federacije, Donatus Köck, veleposlanik Austrije, Fletcher Burton, šef Misije OSCE u BiH, André Schaller, veleposlanik Švicarske, zatim Bugarske, Rumunjske, Španjolske, Hrvatske i drugih zemalja.

Prisutnih bi bilo još i više da nije bilo neodložnih obaveza pa, naprimjer, Milorad Dodik, predsjednik RS, nije mogao doći jer je bio na službenom putu u Rusiji. Ipak, utanoč izostanku nekoliko dragih gostiju, na Ugru je bilo barem sedamdeset posto političke i diplomatske elite u BiH.

Za visoke goste bio je osiguran veliki stol uz rijeku, dok su ostali građani bili počašćeni u posebno pripremljenom šatoru sa stolovima i hranom.

Za istim stolom našli su se predstavnici različitih političkih stranaka u BiH, ali i članovi sadašnje i bivše Vlade RS. Zajedno su sjedjeli i veleposlanici dvije najmoćnije svjetske zemlje – SAD i Rusije, a društvo im je pravio Radojičić.

Iako su na jednom mjestu bili dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, najmanje se razgovaralo o politici, mada aktuelne teme nije bilo moguće izbjeći. Koliko smo uspjeli oslušnuti, od političkih tema pričalo se o odluci “Sejdić i Finci”, europskom putu BiH, ulasku Hrvatske u EU i posljedicama po BiH, ekonomskoj krizi i međunarodnom položaju BiH…

Ipak, druženje je puno više proteklo uz čašicu vina, starogradsku muziku, pjesmu i neformalne razgovore.
Prijatna i ugodna atmosfera sa Ugra u petak možda da dodatni impuls da sljedećih dana bude pronađen barem dio rješenja za probleme koji tište građane BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas