Connect with us

Pregled

Culej: Izgleda kako mnogima odgovara da se ne sazna istina o događaju u Borovu Selu

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja danas je obilježena 29. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Za razliku od proteklih godina danas nije bilo uobičajene kolone sjećanja nego su vijenci, s obzirom na epidemiju i važeće mjere, bili polagani odvojeno.

– Ubojstvo 12. hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu kao i cijeli slučaj Borova Sela je i danas, 29. godina poslije, jedna velika nepoznanica. Zna se samo da su tamo toga dana došli hrvatski redarstvenici kako bi oslobodili svoja dva prijatelja zatočena dan ranije i da su ubrzo pobijeni.

Zna se i ono što su preživjeli redarstvenici govorili u svojim svjedočenjima, kaže predsjednik Udruge Specijalne policije Krpelji Vinkovci i saborski zastupnik Stevo Culej čiji je i brat među ubijenim redarstvenicima.

Podsjetio je kako on već godinama uporno govori kao i da je na temu ubojstva hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu postavljao i zastupnička pitanja ali da odgovor nikada nije dobio. Organizirao je u Saboru i postavljanje fotografija stradalih policajaca.

U međuvremenu vršio i svoju internu istragu kako bi saznao pojedinosti zločina i tko je odgovoran za ubojstvo njegovog brata, piše Večernji list

– Izgleda kako mnogima odgovara da se istina ne sazna pa tako nigdje u arhivima nema izvješća o događaju u Borovu Selu koje je trebao sačiniti Josip Boljkovac i proslijediti Franji Tuđmanu. Nema niti mnogih drugih dokumenata, a cijela ta priča svela se na nekakvu smiješnu presudu Milanu Marininkoviću koji niti ne bi bio osuđen da nije bilo mene, rekao je Culej.

Najavio je kako će uskoro puno toga se o svemu tome saznati jer je u pripremi njegova knjiga u kojoj će progovoriti o mnogim do sada nepoznatim detaljima ali i iznijeti do sada neviđene dokumente.

Podsjećanja radi dan ranije, 1. svibnja, srpske paravojne postrojbe zatočile su dvojicu hrvatskih redarstvenika. U prijepodnevnim satima 2. svibnja autobus sa hrvatskim redarstvenicima ušao je u Borovo Selo i u samome središtu sela upao u zasjedu.

U svojim svjedočanstvima preživjeli policajci su govorili kako se na njih pucalo sa svih strana, a da su oni se skrili kako je tko i gdje uspio. Na strani srpskih pobunjenika bili su i neki od pripadnika srpske paravojne postrojbe belih orlova. Puškaranje je trajalo sve dok u Borovo Selo nije ušla kolona vozila JNA sa vojnicima. Tek potom sukob je prestao te se ranjenima moglo pomoći.

Toga 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu ubijeni su policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su još 23 policajca.

U sklopu obljetnice danas će se polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Vinkovcima, ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru, ubijenim redarstvenicima odati počast. I podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, gdje su se ovim povodom svake godine održavale memorijalne atletske utrke, danas će biti položeno cvijeće i upaljene svijeće.

Marko Ljubić: Njih 12 i mi ostali

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR