Pratite nas

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Sanjin Baković: Karamarko je poput feniksa

Objavljeno

na

Objavio

Hoće li Tomislav Karamarko od nacionalnog “izdajnika” kakvim su nam ga mediji prikazali biti proglašen nacionalnim herojem uskoro ćemo imati priliku vidjeti.

Uvjeren sam kako Tomislav Karamarko živi svoje najljepše trenutke u životu provodeći ih u ozračju familije iako na prvi pogled to nije izgledalo tako nakon što su ga izdali njegovi najbliži suradnici. Ne tako davno orkestriranim cipelarenjem dok se nalazio na podu pokušali su mu uništiti život, jer malo je reći političku karijeru iako je mnoge od njih on stvorio i učinio ih saborskim zastupnicima i ministrima.

U suštini njegov izbor bila je i Kolinda Grabar Kitarović u kandidaturi za predsjednicu RH budući da je imao zdrave namjere što se moglo vidjeti putem zajedništva u Kolindinoj kampanji, a čega danas više nema unutar HDZ-a. Najbolji primjer je kada kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Drago Prgomet i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Osijeka Ivana Šojat daju si za pravo udarati po članu predsjedništva HDZ-a dr.sc. Zlatku Hasanbegoviću koji je dobio najveći broj glasova i opravdao izborni legitimitet na saboru HDZ-a za razliku od onih koji su stranke mijenjali prema interesnim situacijama.

U najtežim trenucima za obitelj Karamarko prilikom rušenja Tomislava Karamarka otišlo se toliko daleko da su njegovoj supruzi htjeli uništiti firmu kako obitelj ne bi imala od čega živjeti, a da su postojali ikakvi dokazi uvjeren sam da bi se otišlo prema Karamarkovom uhićenju.

Lako za one koji su naknadno progledali, a počeli su razmišljati svojom glavom kada su shvatili da su bili cijelo vrijeme zavedeni, kao i u prošlosti dok su skakali iz jednog izbornog stožera kojim su predsjedavali u pobjednički izborni stožer, već tužno i žalosno je to kada te iznevjeri netko koga si dvadeset godina vukao sa sobom kroz sustave u kojima si djelovao.

Prema Novom zavjetu jedan od dvanaestorice apostola, a poznat je po izdaji Isusa Krista zvao se Juda. On je prema Bibliji predao Isusa farizejima za 30 srebrnjaka. Ako povučemo paralelu sa izdajom Tomislava Karamarka u HDZ-u tada u stranačkoj nomenklaturi dobijemo sinonim za Judu u liku i dijelu “Vase” kojem mnogi neće nikada oprostiti na koji je način spustio glavu, te započeo proces izdaje u dovođenju Mesije na tron.

To istinski domoljubi nikada ne čine, već moraju biti spremni i poginuti radi ideje za koju su se borili. Možda jedan dan shvati da je izdao hrvatski narod ili možda on to još ne vidi budući da metla još nije krenula direktno prema njemu, ali zahvatila je njemu lojalan zagrebački HDZ.

Nakon svega što mu se dogodilo Tomislav Karamarko pokazao je veličinu kada se nikome nije krenuo osvećivati iako bi mediji bili najsretniji da su ga mogli prikazati poput Zoro-a osvetnika. Dapače povukao se u tišini, a danas deset mjeseci od njegovog pada vidimo da je bio u pravu.

Jedini je bio za to da se izađe iz arbitraže u pogledu INA – MOL, te da se stranke iz postupka sporazumno dogovore, jer bilo je jasno kako Republika Hrvatska ima 40% šanse dobiti arbitražu. Tada su ga proglasili nacionalnim izdajnikom koji štiti interese tuđe države i nametnuli mu aferu “Konzultantica”. Istu intenciju imala je i Mađarska nakon što se u Hrvatskoj promijenila vlast, jer sa Zoranom Milanovićem na kraju je bilo nemoguće surađivati.

U to vrijeme su ga cipelarili s izmišljenom aferom “Konzultantica”, a nastavili su nas uvjeravati kako u arbitraži dobro stojimo još prije gubitka spora od strane Bože Petrova pa do optimističnog Andreja Plenkovića koji je jamčio da su argumenti jako dobro pravno elaborirani u procesno pravnim razlozima nakon što je odvjetnički tim uložio žalbu na izgubljenu presudu.

Hoće li se sada itko od moralnih vertikala ispričati Tomislavu Karamarku ili zamoliti odvjetnički tim da nam vrate milijune kuna u državni proračun s obzirom da je i običnim građanima bilo jasno kako se arbitraža ne može dobiti na iskazu Roberta Ježića prema Ivi Sanaderu?

Ne zaboravimo kada je jedan od pučista Davor Ivo Stier prosvjedovao radi ulaska ruskog kapitala u Zakladu hrvatskog državnog zavjeta, HDZ-ovu javno nevažnu instituciju.  Danas kada Rusi preko Agrokora i Ivice Todorića putem kreditiranja državnih ruskih banaka u visini 1,5 milijarde eura pripremaju se planski ući u jugoistočnu Europu isti ti borci protiv ruskog kapitala ne vide problem u Rusima. Kapital im je bio sporan samo u vrijeme Tomislava Karamarka za razliku od vremena usvajanja Lex Todorića koji je upućen u saborsku proceduru kao prijedlog Vlade RH.

Kako se ne bi ponavljao s nekim od prethodno napisanih članaka u kojima sam argumentirao teze gdje su pojedinci istrumenti u rukama uvoznog lobija ili referirao se na težinu putovanja Tomislava Karamarka od Velike Britanije preko SAD-a do Izraela, a pritom vidimo da se rasplet aktualne političke situacije u Hrvatskoj odvija upravo onako kako nam je i sam Tomislav Karamarko naglašavao u vrijeme njegova pada. Stoga možemo zaključiti kako je Tomislav Karamarko poput feniksa koji bi uskoro mogao pronaći mjesto ispod sunca.

Feniks je po egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje je u obliku vatrene ptice. Govori se da živi 500, 1461 ili 12594 godina (ovisi o izvoru). Feniks je ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki Grad Sunca) u Egiptu.

Zbog ovakvog pučkog vjerovanja, feniks je u ranome kršćanstvu postao simbolom uskrsnuća. U tom kontekstu ga navode papa Klement I. i Tertulijan. Govori se da se izliječi kad je ozljeđen, a to dokazuje njegovu besmrtnost – simbol vatre. Još jedna osobina mu je da pomoću suza može izliječiti bilo kakvu ranu.


Hoće li Tomislav Karamarko od nacionalnog “izdajnika” kakvim su nam ga mediji prikazali biti proglašen nacionalnim herojem uskoro ćemo imati priliku vidjeti.

Sanjin Baković

Hrvatski spor s Mađarskom: Sud odbacio zahtjev za odgodom arbitraže

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari